Regionens breda jordbruksfält speglas i Sydasiens magasin

Sydasien nr 3 2021 – Tema jordbruk och livsmedel
Sydasien nr 3 2021 kommer ut till veckan – på omslaget syns en indisk bonde vid protesterna i Delhi som pågår sedan november 2020. Foto: Rohit Bhakar /Shutterstock
Beräknad lästid 3 minuter

Reportagen i Sydasien nr 3 2021 från regionens åtta länder speglar aspekter i ett vidsträckt fält – från odlingsmetoder och idéer till mat, hunger och svält. Te och rättigheter är ett undertema.

Varför läsa en tryckt tidskrift 2021? Det går ju att fylla tiden genom fritt scrollande, googlande och läsande om allt möjligt och det går givetvis att hitta intressant gratistittande och lyssnande som kan fylla flera livstider.

Jo, tanken är, nu som förr, att ett magasin, en tryckt tidskrift, av det gamla snittet, på papper, som du håller i dina händer och bläddrar i, ska ge dig som läsare något mer. Den tryckta tidskriften Sydasien och nättidskriften Sydasien kompletterar också varandra.

I ”nya Sydasiens” tidskrifter 2020-2021 finns nya reportage, artiklar och notiser kring ett för varje nummer utvalt tema eller ämnesområde i regionens länder. I magasinet 2020 gick vi på djupet i klimat och vatten, i nr 1 2021 summerade vi ”pandemins år 2020” och i nr 2 2021 hade vi tema kultur.

Du som inte redan är prenumerant kan beställa Sydasiens kommande 80-sidiga magasin nu och få det hem i brevlådan nästa vecka (information längre ned i texten).

Läs om te och gummiträd i Sri Lanka, matkultur och flygplatsbygge i Nepal, hunger i Afghanistan, om koldioxid och odlingsmetoder i Pakistan, het chili i Bhutan, bondeprotesterna i Indien, om slutna teplantage i Bangladesh i bildreportage (fantastiska svartvita bilder) och om utmaningar i odlandet i önationen Maldiverna.

Det är detta som gör Sydasien till en unik publikation i Sverige och i Norden. Här följer magasinets inledare av redaktörerna Johan Mikaelsson och Henrik Schedin:

När vi beslutade om magasinets tema kände vi entusiasm – jordbruk och livsmedel spänner över ett vidsträckt landskap. Vi har nu plöjt på ytan i kanten av fältet och
har ett axplock. Kanske hade vi kunnat gå över en än större del av jordbrukslandskapet, plöjt djupare, men har fått avgränsa oss.

Tebranschen sysselsätter två-tre miljoner arbetare i Sydasien. Löner, arbetsmiljö och villkor är ofta usla.

Te – näst efter vatten den populäraste drycken i världen – är ett undertema. Tebranschen sysselsätter två-tre miljoner arbetare i Sydasien. Löner, arbetsmiljö och villkor är ofta usla.

Tragiskt är att så många människor en vanlig dag inte får tillräckligt med mat. Eller ingen alls. FN:s globala mål nr 2 för en hållbar utveckling är att utrota svält – ”Zero hunger”. Det är en bit kvar – enligt FN:s World Food Programme går 811 miljoner och lägger sig med tom mage och 135 miljoner lider av akut undernäring – i en värld där det finns mer än nog att föda alla.

Vid en redaktionslunch på en sydasiatisk restaurang, med planering för det här numret konstaterar vi snabbt att vi i brist på resande kan gå ut och äta en välsmakande måltid och med smaksinnena koncentrerade och blicken på detaljerna i inredningen färdas vi en bit på vägen till regionen. Självklart kan en och annan rätt tillagas i hemmaköket, men restaurangerna erbjuder annat, som möten med restaurangpersonal.

Den här restaurangens ägare berättar att det fortfarande är svåra tider. Vanligen, alltså innan pandemin bröt ut, är det rusning vid lunchtid. Nu är det stilla, även om några köper hämtmat. Så stöd din lokala indier, pakistanier, lankes, bhutanes, bangladeshier, maldivier, afghan eller nepales!

Vi återkommer garanterat till jordbruk, livsmedel, fiske, mat och dryck. Och tyvärr till hunger, svält och undernäring.

Läs mer | Beställ Sydasien nr 3 2021

Sydasien nr 3 2021
Sydasien nr 3 2021 och tidigare nummer kan beställas. Se vad vi har under fliken arkiv!

Swisha 120 kr till 123 211 2068 – skriv din adress i meddelandefältet och gärna din mejladress. (Eller mejla uppgifterna.

Du som redan är prenumerant bör få numret någon gång 21-23 september.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Redaktionen Sydasien

Sedan 1977 följer Sydasiens redaktion med lika delar hjärna och hjärta regionen Sydasien – länderna Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Vi befinner oss i nuet, blickar framåt, med historian i minnet.