Analys

Indiska soldater på en gata i Kashmir oktober 2018

Dimensioner av konflikten i Kashmir faller ofta bort

Konflikten om Kashmir har pågått sedan 1947, men beskrivs ofta i för enkla termer. Författaren Dag Vegger som vistats och arbetat med projekt i Kashmir anser att etniska, religiösa och geopolitiska dimensioner måste vägas in i större utsträckning.

Galwandalen vid kinesisk-indiska gränsen

Nya positioner i Kinas och Indiens ”spegelkrig”

I slagsmål i Galwandalen vid indisk-kinesiska gränsen har ett 20-tal indiska soldater mist livet. Professor Prem Poddar som forskar i relationen analyserar läget. Hur oroliga ska vi egentligen vara för fortsatta slagsmål?

Mutskandal och ett splittrat kommunistparti

Mutor och sjukhusbesök har färgat Nepals politik de senaste månaderna. Nepal Communist Party verkar inte påverkas nämnvärt, men förändring är nödvändig för demokratin i Nepal. Läs Henrik Schedins analys av det politiska läget i landet.

Abul Bajander är för närvarande 28 år, och har barn i en mindre stad i södra Bangladesh. Sjukdomen han bär på har följande symptom: trädliknande massa som växer ut ur hans armar

Trädmannen i Bangladesh

Det låter som en bröderna Grimm-saga eller en folklegend: män och kvinnor som det växer trädvävnad från armar och fötter på. Men det skulle vara att förringa det medicinska tillstånd som åtminstone sex personer världen över drabbats av. Det är förstås varken myt eller legend, men däremot har ett av sjukdomsfallen kommit att bli en nationell angelägenhet i Bangladesh.

Säkerheten har åter höjts i landet efter terrordåden den 21 april 2019. Bilden tagen i Valaichennai i östra Sri Lanka 2017 Foto: Johan Mikaelsson

Tio år sedan krigsslutet i efterdyningarna av terrordåden

Så har det gått tio år sedan Sri Lankas långa och blodiga inbördeskrig till sist tog slut på en strandremsa i öns nordöstra del. Det storslagna firandet uteblev i skuggan av Vesak och det nya säkerhetsläget på ön efter terrorn på påskdagen. Samtidigt som människor sörjer har positioneringen inför presidentvalet påbörjats.

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv