Essä

Journalisten Lubna Hawwa vid en strand i Skåne, som under vintern tidvis är täckt av is.

Fast någonstans mellan norr och en ö

Journalisten Lubna Hawwa från Maldiverna är specialiserad på hantering av risker kopplade till klimatförändringar. I en essä i boken Sidor av Sydasien – Sydasien i Sverige tänker hon på sin resa mellan två helt olika världar. Hon ser oväntade likheter, får insikter om var hon hör hemma och resonrar kring utmaningar. Här följer ett utdrag.

Fatima Asghar – poet i USA med rötter i Sydasien

Sydasiatiska diasporan i nya rum i litteraturen

Genom brittisk kolonialism kom också sydasiater ut i världen och har fortsatt söka jobb och lycka i andra länder. Nya generationer i den stora sydasiatiska diasporan växer fram, med röster som skapar litteratur. Läs utdraget ur Henrik Schedins essä, som publicerats i boken Sidor av Sydasien – Sydasien i Sverige.

Saiful Baten Tito är fristadsförfattare i Göteborg

Hur jag som författare fick ett bonusliv i Sverige

Saiful Baten Tito är fristadsförfattare i Göteborg sedan 2023. I en essä i Sydasiens färska bok reflekterar han över tillvaron, tankefriheten och läget i hemlandet Bangladesh. Samtidigt ska han etablera sig i det svenska samhället, med utmaningar kring språk, årstider och hemlängtan. Läs ett utdrag i nyårskalendern.

Författaren Zac O’Yeah på Koshy’s bar och café i Bengaluru

Indiens oupphörliga dragningskraft på skrivande nordbor

Genom Sydasiens nyårskalender lyfter vi fram utdrag ur den färska boken Sidor av Sydasien – Sydasien i Sverige. Först ut är den i Bangalore bosatte skriftställaren Zac O’Yeah, som har skrivit en lång essä, som inrymmer ett persongalleri – med sedvanligt skarpa o’yeahianska observationer och referenser.