Våra skribenter

Johan Mikaelsson
Johan Mikaelsson

Johan Mikaelsson är en av två redaktörer för Sydasien. Johan är frilansjournalist och har skrivit och gjort film om Sri Lanka, med särskilt fokus på mänskliga rättigheter och situationen för journalister i krigets spår. Hans bok ”När de dödar journalister – En personlig skildring av Sri Lanka”, släpptes 2015. Johan började skriva för Sydasien 1997.

Henrik Schedin
Henrik Schedin

Henrik Schedin är skribent och en av två redaktörer för Sydasien. Hans fokusområde är sociala rörelser i Nepal, och har rest till Nepal regelbundet sedan 2012. Henrik har en magisterexamen i globala studier från Göteborgs universitet och har en bakgrund i antropologi och utvecklingsstudier.

Parul Sharma
Parul Sharma

Parul Sharma är rektor för The Academy for Human Rights in Business, författare och människorättsjurist med gedigen erfarenhet i CSR-frågor i och från högriskländer. Vid bland andra Human Rights Law Network, Amnesty Business Group, EU-kommissionen, Sandvik AB har hon arbetat med mänskliga rättigheter, anti-korruption, leverantörsledet, arbetsrätten och CSR-perspektivet. Sedan 2020 ingår Parul i Tidskriftsföreningen Sydasiens styrelse.

Zac O'Yeah
Zac O'Yeah

ZAC O’YEAH är en författare och reseskildrare, som bland annat gett ut böckerna Mahatma! om den indiske folkledaren, Indien – en personlig vägvisare till land och kultur samt deckartrilogin om Bangalore bestående av romanerna Operation Sandalwood (2012), Operation Operation (2015) och Den tropiske detektiven (2018). Han har även medverkat i SR:s kanaler P1, P2, P3, P4 och P5 samt skrivit i över 75 tidningar över hela världen.

Julia Wiraeus
Julia Wiraeus

Julia Wiræus är radioproducent, författare och Indienkännare. Sedan 2011 är hon delvis baserad i Delhi och hennes texter har publicerats i flera av Nordens ledande medier. Hon skriver ofta om social förändring och hur det speglas i synen på kvinnors rättigheter, kön och politik. År 2017 gav hon ut reportageboken "De kallade henne Delhi Braveheart" på Leopard Förlag.

Troy Enekvist
Troy Enekvist

Troy Enekvist är frilansande journalist och bildjournalist. Och har arbetat internationellt för både tidningar och organisationer. Med fokus på att berätta – och visa – människors egna historier och liv. Nu ligger fokus på Bangladesh. Han är utbildad journalist och bildjournalist på Mittuniversitetet i Sundsvall.

Nidhi Suresh
Nidhi Suresh

Nidhi Suresh är frilansjournalist och arbetar också vid MR-organisationen Quill Foundation i New Delhi. Hon har en masterexamen i konfliktstudier vid universitetet i Utrecht, Nederländerna. Åren 2017 och 2018 var hon som journalist baserad i Kashmir.

Andreas Johansson
Andreas Johansson

Andreas Johansson är filosofi doktor i religionshistoria och föreståndare för SASNET (Swedish South Asian Students Network). Johansson forskningsintresse rör religioner i Asien. Andreas har vid flera tillfällen gjort fältstudier Sydasien. Bruket av religiöst språk och symboler i icke religiösa organisationer är något Andreas har analyserat i sin forskning. Vid sidan av forskningen har Andreas ett stort intresse för fotografering. andreasljoh.com

Fatimah Hosseini
Fatimah Hosseini

Fatimah Hosseini är en afghansk konstnär, fotograf och curator. Hon har grundat organisationen Matooraat Art och är baserad i Kabul, Afghanistan.

Anders Sjöbohm
Anders Sjöbohm

I sitt arbete som kulturjournalist är Anders Sjöbohm främst inriktad på sydasiatisk skönlitteratur. I tidskrifter som Sydasien och Karavan har han presenterat författare från Sri Lanka, Pakistan och Indien och tolkat engelskspråkig poesi till svenska. Till vardags arbetade han som bibliotekarie men är numera pensionerad. Sitt eget biblioteks historia har han skildrat i ”I böckernas tid – bibliotekshistoria från Mölndal, Kållered och Lindome” (2003).

Jyothi Narasoji
Jyothi Narasoji

Jyothi Narasoji är frilansskribent sedan 2013 i olika frågor som rör människohandel och minoritetsfrågor kopplat till Indien. Hon var subjekt i en mini-dokumentärserie som 2018 vann ett internationellt pris i Asien, vilket har färgat hennes fortsatta engagemang för fredsarbete.

Alf Persson
Alf Persson

Alf Persson är ordförande i Svensk-Bhutanesiska föreningen (www.swedish-bhutan-society.org). Han har arbetat i biståndssektorn sedan 40 år i ett 40-tal länder runt om i världen med bland annat förvaltningsreform, "good governance" och anti-korruption. Han besökte Bhutan första gången 1996.

Tidigare redaktörer och utgivare

Johanna Sommansson
Johanna Sommansson

Johanna Sommansson var redaktör för Sydasien 2010–2019. Indolog i botten, med BA i Indologi och en MSc i Socialantropologi med flertalet fältarbeten i Indien, Sri Lanka och Nepal. Johanna brinner för mänskliga rättigheter specifikt funktionsrättsfrågor, jämställdhetsfrågor och HBTQIA++ frågor i Sydasien och i Sverige.

John Senewiratne
John Senewiratne

John Senewiratne var Sydasiens redaktör 2008–2010. I grunden är han sportjournalist och har arbetat på Aftonbladet, Dagens Nyheter, GT/Expressen, Göteborgs-Posten och nu på 24Corren (TV) i Linköping där han är sportredaktör och programledare för ett hockeyprogram. John är halvlankes och besöker släkt och vänner i landet så ofta han kan. Främsta sportsliga merit är trippeln 2006 – två cupguld + ligaguld i Sri Lankas högstaliga i fotboll med Ratnam SC.

Thomas Bibin
Thomas Bibin

Thomas Bibin är född 1946 i Stockholm. Han är sociolog (Göteborgs Universitet), journalist (Dramatiska Institutet), fotograf/kopist 1962-1966 och arbetade för Sveriges Radio 1978-2007. Thomas har rapporterat från Sydasien sedan slutet av 70-talet, och var en av grundarna till tidskriften Sydasien vid starten 1977. Under många år var han tidskriftens ansvarige utgivare. Författare till två böcker om Sri Lanka.

Lars Eklund
Lars Eklund

Lars Eklund var redaktör för tidskriften Sydasien 1982–2007. Åren 2001–2016 var han biträdande föreståndare för SASNET, det akademiska nätverket i Lund som har fokus på Sydasien. Tillsammans med Staffan Lindberg publicerade han 2018 boken ”Miraklet Indien och dess baksida”. Boken kan beställas direkt från Lars på sydasien@sydasien.se.