Våra skribenter

Johanna Sommansson
Johanna Sommansson

Johanna Sommansson var redaktör för Sydasien 2010–2019. Indolog i botten, med BA i Indologi och en MSc i Socialantropologi med flertalet fältarbeten i Indien, Sri Lanka och Nepal. Johanna brinner för mänskliga rättigheter specifikt funktionsrättsfrågor, jämställdhetsfrågor och HBTQIA++ frågor i Sydasien och i Sverige.

Teresia Borgman
Teresia Borgman

Teresia Borgman är agronom och journalist med intresse för Sydasien. Hon har tidigare varit miljöinformatör för föreningen Svalorna Indien Bangladesh och redaktör för tidningen Skogsaktuellt. Teresia har även studerat tamil vid franska institutet i Pondicherry och Uppsala universitet.

Rohit Bhatia
Rohit Bhatia

Rohit Bhatia är journalist och frilansskribent, född och uppvuxen i Bombay (Mumbai) där han arbetat som reporter för olika journaler och dagstidningar. Han har MA i Engelsk Litteratur. Hans arbete har publicerats i Indien, Australien och Europa. Hans huvudsakliga ämnen är indisk politik, klimat och alternativ kultur.

Johan Mikaelsson
Johan Mikaelsson

Johan Mikaelsson är en av två redaktörer för Sydasien. Johan är frilansjournalist och har skrivit och gjort film om Sri Lanka, med särskilt fokus på mänskliga rättigheter och situationen för journalister i krigets spår. Hans bok "När de dödar journalister – En personlig skildring av Sri Lanka", släpptes 2015. Johan började skriva för Sydasien 1997.

Parul Sharma
Parul Sharma

Parul Sharma är rektor för The Academy for Human Rights in Business, författare och människorättsjurist med gedigen erfarenhet i CSR-frågor i och från högriskländer. Vid bland andra Human Rights Law Network, Amnesty Business Group, EU-kommissionen, Sandvik AB har hon arbetat med mänskliga rättigheter, anti-korruption, leverantörsledet, arbetsrätten och CSR-perspektivet. Sedan 2020 ingår Parul i Tidskriftsföreningen Sydasiens styrelse.

Zac O'Yeah
Zac O'Yeah

ZAC O’YEAH är en författare och reseskildrare, som bland annat gett ut böckerna Mahatma! om den indiske folkledaren, Indien – en personlig vägvisare till land och kultur samt deckartrilogin om Bangalore bestående av romanerna Operation Sandalwood (2012), Operation Operation (2015) och Den tropiske detektiven (2018). Han har även medverkat i SR:s kanaler P1, P2, P3, P4 och P5 samt skrivit i över 75 tidningar över hela världen.

Andreas Johansson
Andreas Johansson

Andreas Johansson är filosofi doktor i religionshistoria och föreståndare för SASNET (Swedish South Asian Students Network). Johansson forskningsintresse rör religioner i Asien. Andreas har vid flera tillfällen gjort fältstudier Sydasien. Bruket av religiöst språk och symboler i icke religiösa organisationer är något Andreas har analyserat i sin forskning. Vid sidan av forskningen har Andreas ett stort intresse för fotografering. andreasljoh.com

Rana Rizvi
Rana Rizvi

Rana Rizvi är frilansskribent och har en Master i journalistik från University of Karachi, Pakistan. Rana är bosatt i Toronto, Kanada sedan 10 år tillbaka och arbetar för närvarande som tolk och på bankkontor. Rana har skrivit för de pakistanska tidningarna Dawn, The News och Star daily i 16 år. Hon har skrivit ett stort antal forskningsartiklar, nyhetsartiklar och krönikor om olika sociala, politiska, kvinno, barn och miljöfrågor för tidningar i Pakistan, Indien, USA, Storbritannien och Sverige.

Elin Thorsén
Elin Thorsén

Doktorand i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet. Mitt avhandlingsarbete är en etnografisk studie av satsangscenen i Rishikesh, där fokus ligger på att utforska platsens fysiska och symboliska betydelse i skapandet av en andlig identitet. Mellan 2009-2012 studerade jag vid Banaras Hindu University, Varanasi, där jag tog en masterexamen i indisk filosofi och religion. Mina intresseområden rör sig kring indisk religion, framförallt moderna gururörelser.

Henrik Schedin
Henrik Schedin

Henrik Schedin är skribent och en av två redaktörer för Sydasien. Hans fokusområde är sociala rörelser i Nepal, och har rest till Nepal regelbundet sedan 2012. Henrik har en magisterexamen i globala studier från Göteborgs universitet och har en bakgrund i antropologi och utvecklingsstudier.

Elina Kroksjö
Elina Kroksjö

Elina Kroksjö är sedan 2020 ledamot i Sydasiens styrelse. Hon arbetar vid Sahlgrenska International Care i Göteborg. Tidigare var hon kommunikatör på Sasnet vid Lunds universitet. Hon har en magisterexamen i kulturvetenskap och kandidat i freds- och konfliktvetenskap. Elina har bott i Maharashtra, dels i staden Solapur där hon bedrev fältstudier samt i Mumbai, där hon praktiserade på Sveriges generalkonsulat. Elina är också involverad i internationella konstprojekt.

Sarah Anwar
Sarah Anwar

Sarah Anwar är nationalekonom, statistiker och analytiker med flera års erfarenhet från ILO och FN. Som analytiker har hon hjälpt länder att utforma sin tillväxt och arbetsmarknadspolitik på ett sätt som var inkluderande. Hon har bott i nio länder och talar sju språk. Sedan 2013 arbetar hon som mångfaldsstrateg och utbildare på Diversity Group. Att arbeta emot den strukturella diskrimineringen på arbetsmarknaden, bygga relevanta och inkluderande organisationer och utmana exkluderande strukturer och normer motiverar henne.

Carolina Ivarsson Holgersson
Carolina Ivarsson Holgersson

Carolina Holgersson Ivarsson är socialantropolog och forskare på Göteborgs Universitet. Hon disputerade 2013 med en avhandling om återuppbyggnaden efter tsunamin på Sri Lanka. Hennes nuvarande forskning handlar om ungdomar, nationalism och sociala media på Sri Lanka.

Troy Enekvist
Troy Enekvist

Troy Enekvist är frilansande journalist och bildjournalist. Och har arbetat internationellt för både tidningar och organisationer. Med fokus på att berätta – och visa – människors egna historier och liv. Nu ligger fokus på Bangladesh. Han är utbildad journalist och bildjournalist på Mittuniversitetet i Sundsvall.

Julia Wiraeus
Julia Wiraeus

Julia Wiræus är radioproducent, författare och Indienkännare. Sedan 2011 är hon delvis baserad i Delhi och hennes texter har publicerats i flera av Nordens ledande medier. Hon skriver ofta om social förändring och hur det speglas i synen på kvinnors rättigheter, kön och politik. År 2017 gav hon ut reportageboken "De kallade henne Delhi Braveheart" på Leopard Förlag.

Winnie Bothe
Winnie Bothe

Winnie Bothe skriver en post- doc vid Lunds universitet. Hon disputerade vid Köpenhamns universitet 2011 med ”Forming Local Citizens in Bhutan: The Traditionalization of Participation – Empowerment, Domination or Subjugation?” presenterades 2011. Hon specialiserar sig på problematiken medborgarskap / stadsbildning i Himalaya, Sikkim och Bhutan.

Hans Magnusson
Hans Magnusson

Hans Magnusson är sedan 1998 engagerad i daliternas villkor i Sydasien. Han besöker regelbundet Indien och har lärt känna daliter som lever under traditionella villkor, men också aktivister, akademiker, författare och konstnärer. Genom dessa och litteratur har han fått förståelse för daliternas villkor och hur de genom aktivism, kultur och politik arbetar för att hävda sina medborgerliga rättigheter. Han är sedan 2002 knuten till det internationella nätverket för solidaritet med daliter (IDSN) och har deltagit i lobbyinsatser inom FN, EU och UD för daliternas sak.

Mette Gabler
Mette Gabler

Mette Gabler har en B.A i South Asian Studies från University of Copenhagen och en M.sc i International Development från Lunds Universitet. Just nu avlägger Mette sin doktorsexamen i ämnet ”Medialisering av det urbana Indien” vid Humboldt Universität zu Berlin. De senaste 14 åren har hon regelbundet spenderat tid i norra Indien, både för forskning och i nöjessyfte.

John Senewiratne
John Senewiratne

John Senewiratne var redaktör för tidskriften Sydasien mellan 2008 till 2010. I grunden är han sportjournalist och har arbetat på några av Sveriges största sportredaktioner som Sportbladet (Aftonbladet), Dagens Nyheter, GT/Expressen och Göteborgs Posten. För närvarande har han sadlat om till tv-journalist på 24Corren i Linköping där han förutom att vara sportredaktör även är programledare för ett hockeyprogram. John är halv-Sri Lankes och besöker landet där släktingar och vänner finns så ofta han kan. Sportmässigt har han som främsta merit att han 2006 vann trippeln (två cup-guld + ligaguld) i den Sri Lankesiska högstaligan i fotboll med Ratnam SC.

Elsa Termenon
Elsa Termenon

Elsa Termenon är frilansskribent och Indolog med ett hjärta som slår lite extra för Indien. Hon är utbildad Indolog och Civilekonom vid Stockholms Universitet. 2011 publicerade hon studien Cross Cultural Competence – A Key to Business Success in India? De senaste femton åren har hon levt och jobbat i Indien under flera längre perioder men är idag bosatt i Stockholm. elsa@termenon.com

Kristina Johansson
Kristina Johansson

Kristina Johansson har en MSc i internationella utvecklingsfrågor med fokus på naturresursförvaltning. Under 4,5 månader har hon gjort praktik hos Svalorna Indien Bangladeshs partnerorganisation Deccan Development Society (DDS), som arbetar med matsuveränitet och ekologisk odling som verktyg för att stärka kvinnors och marginaliserade gruppers rättigheter i Indien.

Anna Stadler
Anna Stadler

Anna Stadler är socialantropolog och har bott i Bangladesh i fyra år och arbetat med kulturdokumentation och utvecklingsfrågor. Annas man, Nathan, är från CHT och bland annat därför har hon kommit att älska detta område som ett andra hem.

Thomas Bibin
Thomas Bibin

Thomas Bibin är född 1946 i Stockholm, är sociolog (Göteborgs Universitet), journalist (Dramatiska Institutet), fotograf/kopist 1962-1966. Har arbetat för Sveriges Radio 1978-2007. Thomas har rapporterat från Sydasien sedan slutet av 70-talet, och är en av grundarna till tidskriften Sydasien sen starten 1977. Är författare till två böcker om Sri Lanka.

Lars Eklund
Lars Eklund

Lars Eklund är journalist och Sydasienkännare, redaktör för tidskriften SYDASIEN 1982-2007. 2001 -2016 var han biträdande föreståndare och webbmaster för SASNET, Swedish South Asian Studies Network. Nu redaktör för Nordic South Asia Network (NSAN) och publicerar resebrev från sina omfattande resor i Europa, Mellanöstern och Sydasien på 1970-, 80- och 90-talen.

Anders Davidson
Anders Davidson

Anders Davidson är frilansskribent och föreläsare, med tre årtiondens perspektiv på utvecklingen i Afghanistan. Anders är redaktör Afghanistan.nu, tidigare redaktör Afghanistan-Nytt och mångårig medarbetare i Sydasien. Han medverkade även som medredaktör för bl a "Islams mångfald" (1989), "Afghanistan förr och nu. En handbok " (1995), samt "Afghanistan, biståndet och talibanerna – utmaningar inför 2000-talet" (1999).

Anders Sjöbohm
Anders Sjöbohm

I sitt arbete som kulturjournalist är Anders Sjöbohm främst inriktad på sydasiatisk skönlitteratur. I tidskrifter som Sydasien och Karavan har han presenterat författare från Sri Lanka, Pakistan och Indien och tolkat engelskspråkig poesi till svenska. Till vardags arbetade han som bibliotekarie men är numera pensionerad. Sitt eget biblioteks historia har han skildrat i I böckernas tid - bibliotekshistoria från Mölndal, Kållered och Lindome (2003).

Katak Malla
Katak Malla

Katak Malla är jurist med ett särskilt intresse för vatten, klimat och miljö, med doktorsexamen i folkrätt från Stockholms universitet. Han har också utbildning i statsvetenskap. Katak har varit forskare och föreläsare inom juridik vid flera lärosäten, numera vid Stockholms universitet. Han har publicerat ett flertal artiklar inom juridik, politik och internationella relationer och hans övergripande intresse är humanistisk filosofi. Han är född i Nepal, men bosatt i Sverige sedan många år.

Nils Finn Munch-Petersen
Nils Finn Munch-Petersen

Nils Finn Munch-Petersen der er antropolog med bifag i geologi og botanik har gennemført et flerårigt studie på Maldiverne, samt mange genbesøg. Han har besøgt alle atoller og 124 af øgruppens beboede øer og har tillige arbejdet i Maldiverne for FN, GTZ og Verdensbanken. I forbindelse med atol-studier har han også besøgt og arbejdet i Kiribati, Tonga,Tuvalu, Marshall Øerne og Lakshadweep, samt har forestået koralbeskyttelsesprojekter i Andamanerne, Egypten, Moçambique og Yemen.