Sydasienvänner, jag är så glad att se att allt fler besöker tidningen – er feedback och era insiktsfulla kommentarer möjliggör en intressant debatt kring innehållet och lockar såväl nya läsare som nya skribenter. Jag vill understryka att Sydasien är en plattform där alla är välkomna!
Jag som redaktör är oerhört stolt över är att vi nu under våren 2017 lyft fram frågor om tolerans och utveckling inom Mänskliga rättigheter fältet. Jag har tre frågor som jag tycker är särskilt viktiga att synliggöra i regionen; Funktionshindrades rättigheter, HBTQ–personers rättigheter, samt daliters och adivasis rättigheter.
Elina Vidarsson har tittat närmare på kungadömet Bhutan – hur är det att vara ung och homosexuell i ett samhälle där homosexualitet är straffbart? I artikeln ”Tystnaden är bruten” berättar Passang Dorji om hur det var som första bhutanesen att komma ut som gay i internationell TV. I flera av våra länder är det moderna samhällets lagar ärvda med koloniala värderingar och processen där samhällets institutioner byggs upp sten för sten. Att se och följa dessa processer som långsamt utmanar det normativa är oerhört viktigt.
Henrik Schedin följer kontinuerligt funktionshinderrörelsen i Nepal och Indien. Han rapporterar för Sydasien i artiklarna ” Klass och geografi styr vem som får komma till tals i Indiens och Nepals funktionshinderörelse” om komplexiteten i att arbeta med rättighetsfrågor i samhällen där problem med stigmatisering på grund av fördomar såväl som bristande infrastruktur och avsaknad av adekvata hjälpmedel samexisterar. Rörelsens medlemmar står inför stora utmaningar och Henrik följer dem när de organiserar sig och gör sina röster hörda som medborgare med funktionsnedsättning.
Jag har fått in färska rapporter från byar drabbade av torka i Tamil Nadu och Telangana från pigga praktikanter tillhörande Svalorna och Framtidsjorden. Att läsa praktikantberättelser är för mig, på plats i Sverige, oerhört inspirerande, jag kan riktigt känna engagemanget sprudla i texterna.
Josefin Aldegren och Rebecca Strand berättar om torkan i byn Pappianayakanpatti där de fattiga stamfolken drabbas hårt – torkan är så omfattande att grundvattennivån sjunker för varje dag. Framtidsjordens praktikanter väver in forskningsrapporter med etnografisk data i artikeln ”Vi tänker bara på vatten inget annat” .
Stamfolken i delstaten Telangana har på grund av de senaste årens torka istället börja odla millets (hirs). Millets är en gröda som kräver mindre vatten och kan växa under tuffa och till synes torftiga förhållanden – hirs mättar dem själva men grödorna ratas dock på marknaden då medelklassens värderingar ser dem som ”fattigmansmat” berättar Svalornas praktikant Kristina Johansson i artikeln ”Vatten och mirakelfröer”.
Och ni har väl inte missat Hans Magnussons pågående artikelserie om Indiens daliter? Faktaspäckat och välskrivet om dalitfrågan, exklusivt för Sydasien; ”Två historiska skeenden på väg mot självständighet och demokrati”, ”Fem frågor om demokrati i Indien” samt porträttet av daliternas ledare Dr Ambedkar.
Slutligen vill jag önska er en glad sommar och med det så går även vi på Sydasiens redaktion in i sommartempot. Vi kommer publicera sommarkrönikor hela sommaren så håll utkik!
Besök (och gilla) gärna tidskriften Sydasiens sida på Facebook.
På så sätt får du alltid notiser i ditt FB-flöde för våra texter om regionen