Mord på redaktör i Sri Lanka påtalas för FN på årsdag

Ahimsa med en känd teckning av hennes far
Ahimsa Wickrematunge bär på minnen av sin far, Lasantha, som var redaktör för Sunday Leader. Foto: Privat
Beräknad lästid 5 minuter

Ännu en årsdag av ett journalistmord har passerat i Sri Lanka. På fredagen var det 12 år sedan chefredaktören Lasantha Wickrematunge mördades i sin bil på väg till tidningen Sunday Leader. Dottern Ahimsa kämpar vidare för sanning och rättvisa och ber nu FN ta upp fallet. Hon står inte ensam i kampen.

Mordet på Lasantha begicks mitt på dagen i Colombo den 8 januari 2009. Nyheten möttes av chock, inte bara bland journalister i landet. Lasantha, i grunden jurist, var populär och omtyckt av många på ön för sin rättframma och vänliga framtoning, i en tid av våld och hat. Hans bil hade omringats av åtta män på fyra motorcyklar, som mördade redaktören och sannolikt använde ett verktyg för att avliva boskap.

Efter Lasanthas död på sjukhuset tog protester på Colombos gator vid, där Lasanthas kista några dagar senare bars av journalistkollegor till kyrkogården. Hans minne hedras regelbundet vid graven och framför allt vid årsdagen för mordet. Men de som uttrycker sig offentligt tar en risk när protester riktas mot de som både bär ansvar för att morden begicks och som har hindrat rättvisan.

Lasantha Wickrematunge
Mördade redaktören Lasantha Wickrematunge bärs fram av vänner och kollegor i Colombo.

På årsdagen publicerades en text av Lasanthas dotter, Ahimsa Wickrematunge, på Groundviews i Sri Lanka och Colombo Telegraph, som publiceras från London. Hon, liksom stora delar av familjen, lever idag för övrigt utomlands. Vid tiden för mordet var hon 16 år gammal.

Hon förklarar bakgrunden, hur hennes pappas grävande och rapportering i den så kallade ”Mig-affären” väckte ilska hos Gotabaya Rajapaksa, som då var chef för försvarsministeriet. Dåvarande presidenten Mahinda Rajapaksa hade i princip gett lillebror Gotabaya fria händer i krigföringen mot LTTE-gerillan (Tamilska tigrarna) som sedan 1983 stred för en tamilsk självständig stat i landets norra och östra delar.

Redan 2006 hade journalisten Iqbal Athas vid Sunday Times i Sri Lanka avslöjat korruption i Mig-affären, som innebar att Sri Lanka köpte begagnade stridsflygplan från Ukraina. Mellanhänder tjänade pengar på affären som kostade den lankesiska staten tiotals miljoner dollar. Som en följd fick Iqbal Athas fly utomlands, då han utsattes för allvarliga dödshot.

Vad hade då avslöjats? Prislappen per plan låg på dubbla priset jämfört med tidigare beställningar. Beställningskedjan var komplicerad med mellanhänder i Singapore och Mellanöstern och som sköttes av Rajapaksas kusin, Udayanga Weeratunga, som var Sri Lankas ambassadör i Ryssland. Stora belopp ska enligt källor i bland annat Flygvapnet ha hamnat i Rajapaksas fickor.

I början på 2009 inleddes slutfasen på inbördeskriget och regeringsstyrkor intog Tigerfästet Kilinochchi. Åren efter de Norgeledda fredssamtalens sammanbrott och nya våldsamheter efter 2004 hade tiotals tamilska journalister flytt från ön eller lämnat yrket sedan ett flertal av deras kollegor mördats.

Spåren pekade oftast mot regeringssoldater eller väpnade tamilska grupper som ställt sig på regeringens sida, vilket diplomater på ön, regeringar i världen och pressfrihetsorganisationer påpekade högt.

Journalister hotades, misshandlades och dödades och redaktioner slogs sönder

Efter mordet på Lasantha lämnade singalesiska journalister ön i snabb takt. Ingen som rapporterade kritiskt eller objektivt om kriget och regeringens metoder gick säker. Journalister hotades, misshandlades och dödades och redaktioner slogs sönder. Inga brott löstes och samtliga journalistmord är fortfarande olösta. Utförarna går fria. Och beställarna sitter säkra.

Vid tiden för mordet hade Gotabaya Rajapaksa stämt Sunday Leader och redaktör Lasantha Wickrematunge. En rättsprocess var igång och Lasantha såg fram emot att den skulle börja – det skulle nämligen innebära att Gotabaya skulle förhöras under ed. Men genom mordet den 8 januari 2009 blev det ingen rättegång och utredningen av Mig-affären lades ned.

Inget skulle stå i vägen för krigsinsatsen. Kritiska singalesiska journalister och människorättsförsvarare sågs som förrädare. De tamilska motsvarigheterna klassades som terrorister. På försvarsdepartementets webbplats drevs en hatfull retorik som merparten av de singalesiska medierna, statliga såväl som privata, sedan vidarebefordrade till befolkningen. På gator tog soldater och underrättelseofficerare vid i själva våldshantverket.

Efter mordet på Lasantha har en handfull män dödats för att sopa undan spåren och i försök att förvilla.

Åren 2015–2019 återupptogs utredning av ett antal av de brott mot journalister som begicks under Mahinda Rajapaksas tid som president 2005–2015. Vid tiden för maktskiftet i mitten av november 2019, då Gotabaya Rajapaksa tog över som president, hade framsteg i utredningsarbetet stoppats gång på gång av dåvarande presidenten, Maithripala Sirisena.

I samband med presidentvalet den 18 november 2019 lämnade kriminalpolisen Nishanta Silva ön. Han hade haft huvudansvar för utredningen. Med sig i bagaget på planet till Schweiz hade av allt att döma bevismaterial som kan vara av intresse att damma av i en eventuell framtida rättsprocess.

Rajapaksas kusin, Weeratunga, kunde återvända till Sri Lanka. Han häktades men släppets mot borgen och friades från misstankar.

Ahimsa Wickrematunge har med assistans av internationella organisationer och en amerikansk juristbyrå drivit ett civilrättsligt mål i en amerikansk domstol mot Gotabaya Rajapaksa. Denne tjänstgjorde i armén men tog avsked i slutet av 1991 då han nått överstelöjtnants grad. Han sökte och fick politisk asyl i USA och återvände till Sri Lanka 2005. Resten är som det brukar heta historia i Sri Lanka. Den här historian är oavslutad.

 

Läs mer Om Lasantha Wickrematunge

Boken När de dödar journalister publicerades 2015, med den välkända teckningen av Lasantha på omslaget och innehåller kapitel om mordet.

I intervjuer Johan Mikaelsson gjorde med Gotabaya Rajapaksa i maj och juni 2018 förnekade han inblandning i mordet på Lasantha och han hävdade samtidigt att mord på tamilska journalister över huvud taget aldrig hade ägt rum. Läs reportage kring pressfriheten i Sri Lanka innehållande intervjuerna med Rajapaksa publicerade på Sydasien.se och JDSLanka.org (på engelska).

I dagsläget är Rajapaksa internationellt skyddad, genom diplomatisk immunitet och hans maktställning i Sri Lanka är stark, för att inte säga ohotad.

Ahimsa Wickrematunge har intervjuats av Daily Mirror i Sri Lanka med anledning av årsdagen. Under fredagen rapporterade Colombo Telegraph, som publiceras från London, att Ahimsa Wickrematunge under fredagen bett FN:s för mänskliga rättigheter att ta upp fallet och inkludera det i den pågående undersökningen av Sri Lanka.

Johan Mikaelsson

Johan Mikaelsson är sedan 2020 redaktör för Sydasien. Johan är frilansjournalist och har skrivit och gjort dokumentärfilm om Sri Lanka med särskilt fokus på mänskliga rättigheter. Hans bok ”När de dödar journalister – En personlig skildring av Sri Lanka”, släpptes 2015. Johan började skriva för Sydasien 1997.