För Afghanistan blev 2020 ett historiskt år, då regeringen och talibanerna för första gången på 19 år möttes för fredsförhandlingar. Men parallellt med fredshopp ökade våldet från talibanerna.
Deborah Lyons, FN:s generalsekreterares särskilda sändebud för Afghanistan och chef för FN:s insats i landet, Unama, har sagt att vissa framsteg uppnåtts i fredssamtalen mellan den afghanska regeringen och talibanerna.
Inför säkerhetsrådet sade Deborah Lyons nyligen (se unama.unmissions.org) att det kommit positiva signaler som visat att båda sidor kan och är villiga att kompromissa.
Fredssamtalen pågick under hösten i nästan tre månader i Qatar och ska enligt planerna återupptas igen under denna vecka.
Men även under de pågående fredssamtalen har talibanerna fortsatt att strida mot regeringen.
Civila offer för detonationer och antalet attacker mot skolor ökade kraftigt under 2020
Enligt Deborah Lyons utgör det fortsatta våldet i landet ett stort hot. Preliminär statistik från Unama visar antalet civila som föll offer för detonationer ökade kraftigt under förra året, samtidigt som antalet attacker mot skolor ökade.
Deborah Lyons påpekade samtidigt att ett flertal granatattacker i Kabul samt förvärrade konflikter i vissa områden, lett till en ökad oro för nya terrorhot i landet.
Hon menar att omvärlden måste utöva påtryckningar på alla stridande parter för att minska våldet.
– Jag förväntar mig att detta blir en högt prioriterad fråga när förhandlingarna återupptas, sade Deborah Lyons.
Vid samma möte deltog även Shkula Zadran, som representant för Afghanistans unga.
– Det är mycket svårt att representera en generation som fötts och vuxit upp under våld och konflikter, sade hon.
Samtidigt ville Shkula Zadran lyfta fram alla de som dödats vid landets lärosäten, i synnerhet de som nyligen föll offer för en attack mot Kabuls universitet.
– Jag representerar en generation som varit de främsta offren för detta krig, som bedrivs via ombud. Vi blir dödade och våra drömmar begravs varje dag.
Deborah Lyons påpekade att Afghanistans ungdomar samtidigt är den mest utbildade unga generationen i landets historia.
– De unga afghanerna har tydliga åsikter om deras lands framtid och vi måste göra allt vi kan för att stärka deras röster, sade hon.
Nalisha Adams /IPS
Läs mer på Sydasien.se
Under 2020 har Sydasien publicerat ett flertal artiklar kring fredssamtalen och situationen i Afghanistan, inklusive unika bildreportage och intervjuer. Se listan med presentationer av artiklarna om Afghanistan.