Indien inför omfattande reserestriktioner

WHO
Världshälsoorganisationen, WHO, deklarerade på onsdagen att spridningen av coronaviruset måste klassas som en pandemi. Nu inför Indien inreseförbud för turister. Foto: WHO
Beräknad lästid 5 minuter

Sent under onsdagen klargjorde WHO att coronaviruset är en pandemi. Indien inför nu totalstopp för alla inresande med turistvisum som lyfter efter klockan 13 (CET) fredagen den 13 mars 2020.

Sedan det först blev känt i januari 2020 har coronaviruset kommit nära och sipprat in i vårt medvetande. På onsdagen efter klockan 17 förklarade WHO vid en presskonferens att coronaviruset nu klassas som en pandemi. WHO poängterade på Twitter oron över ”såväl den snabba spridningen och dess allvar som över alarmerande brist på handling”.

Länderna i Sydasien har hittills klarat sig lindrigt undan smittan. För att minska smittspridningen har Indiens regering efter ett ministermöte under onsdagen fattat beslut om drastiska åtgärder för inresande till Indien. The Hindu citerar uttalandet:

”Alla gällande visum, utom diplomatvisum, officiella, FN-anställda och anställda vid internationella organisationer och projektvisum kommer att dras in till och med den 15 april. Detta kommer att gälla från och med den 13 mars klockan 12:00 GMT [brittisk tid] 2020. Detta gäller avreseorten.”

I ytterligare en artikel i The Hindu tydliggörs att alla resenärer med turistvisum nekas resa in i Indien till och med den 15 april, till att börja med.

Den som lyft efter klockan 13 centraleuropeisk tid fredagen den 13 mars 2020 ska alltså stoppas i passkontrollen i Indien.

Under onsdagen meddelades nya riktlinjer för resenärer som är på väg till Indien. Den indiska regeringens webbplats för visumansökningar till Indien, Indian Visa Online, hade under onsdagskvällen inte uppdaterats med de allra senaste riktlinjerna. Resenärer uppmanas också att kontakta närmaste indiska ambassad (Embassy of India in Sweden). Den som redan befinner sig i Indien berörs inte av de nya visumreglerna.

Indien hade under onsdagen 62 konstaterade fall av coronasmitta. The Hindu har en interaktiv karta över Indien med registrerade fall i de olika delstaterna som uppdateras kontinuerligt. (Värt att notera är att The Hindu erbjuder tio fria artiklar per månad.)

Alla inresande som besökt Kina, Italien, Iran, Sydkorea, Frankrike, Spanien eller Tyskland efter den 15 februari 2020 ska sättas i karantän. (Restriktionerna uppdateras ständigt av myndigheterna.) Den som befinner sig i Indien och uppvisar symtom ska hålla sig på avstånd från medmänniskor och i första hand söka telefonkontakt med vårdinrättning och diplomatiska beskickningar för att få information.

Under onsdagen kom en rad nyheter från runtom i världen om åtgärder som nu vidtas. Vid en presskonferens meddelade USA:s president Donald Trump att alla inresande till USA från Europa, utom brittiska medborgare, stoppas från och med fredag, vilket bland New York Times rapporterar om.

Sveriges ambassad i New Delhi hade under onsdagen ingen information om coronaviruset eller ny reseinformation på sin webbplats. Utrikesdepartementet listar länder som UD avråder från resor till.

Klockan 23:55 på onsdagskvällen var 126 036 personer i världen bekräftat smittade av coronaviruset, eller covid-19 som är dess vetenskapliga namn. Siffran anger personer som har testats positivt. Se Worldometers för information och uppdaterad statistik kring coronavirusets utbredning.

covid-2019
Litet men elakt, coronaviruset eller covid-2019. Illustrationen är gjord av Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Vid samma tidpunkt hade 4 615 dödsfall rapporterats. Dagligen genomförs tusentals nya tester världen över. I Storbritannien testas just nu 1 500 personer per dag rapporterar BBC, men kapacitet finns att testa 10 000.

För den som vill läsa mer om viruset och hur det påverkar människokroppen rekommenderas läsning av National Geographic. Världshälsoorganisationen WHO uppdaterar dagligen en situationsrapport. Efter en resa i de värst drabbade områdena i Kina lämnade WHO en distinkt rapport.

I Sverige beslutade regeringen under onsdagen om åtgärder för att minska smittspridningen. Det handlar bland annat om att förbjuda publika evenemang med fler än 500 deltagare. På individnivå tänker de flesta till, såväl för för att undvika att utsättas för viruset som för att inte utsätta andra för eventuell smittrisk. Folkhälsomyndighetens webbplats hade i början av veckan så många besökare att den tillfälligt kollapsade.

Under onsdagen passerades 125 000 bekräftade fall, en ökning med 6 000 på ett dygn. Antalet döda är nu över 4 600. Sverige hade sent på onsdagskvällen 500 smittade, en ökning med 145 på bara ett dygn.

Västra Götaland har i nuläget ungefär lika många smittade som hela Sydasien

Västra Götaland har i nuläget ungefär lika många bekräftade fall (85 st enligt Dagens Nyheter) av coronasmitta som hela den tätbefolkade regionen Sydasien (104 enligt Worldometers, se listan i slutet av artikeln) med nära 1,9 miljarder invånare.

Det första dödsfallet i Sverige rapporterades under onsdagen från Huddinge sjukhus, där en patient avlidit. Enligt uppgifter i svenska medier, bland annat i en extra sändning från Sveriges Television, rör det sig om en äldre person. Äldre och personer med vissa underliggande sjukdomar utgör riskgrupper. För mer information se informationssidan på 1177.se om coronavirus. Även Folkhälsomyndigheten rapporterar löpande om utvecklingen och i medierna dominerar såklart rapporteringen kring coronaviruset.

Även om smittspridningen inte är stor i Sydasien har många resenärer avbokat sina resor. Istället för att ge sig ut och vistas på flygplatser och i flygplan håller de sig hemma, i rädsla för att bli strandade eller satta i karantän på en ort långt bort. I Maldiverna rapporterar Maldives Times om turister som är fast på en lyxresort sedan hotellpersonal smittats.

I Facebookgruppen Svenskar i Sri Lanka uttrycker allt fler resenärer sin oro. Landets turismnäring som drabbades hårt efter terrordåden mot hotell och kyrkor på ön den 21 april 2019 står nu inför en ny kris. Den här gången drabbas massturismen i hela världen.

Under onsdagen rapporterade Daily Mirror i Sri Lanka andra fallet på ön. En chaufför som kört turister har testats positivt för viruset. Tidigare har en kinesisk medborgare som rest till ön i slutet av januari isolerats efter att ha konstaterats bära på viruset.

I Bhutan, Afghanistan och Nepal är smittspridningen begränsad, vilket avspeglar sig i avsaknaden av stora rubriker om coronaviruset i Kabul Times och Kathmandu Post.

Fakta | Fall av covid-19 i Sydasien

Bekräftade fall av covid-19-smittade personer i Sydasien 2020-03-11:

Indien: 62
Pakistan: 19
Maldiverna: 8
Afghanistan: 7
Bangladesh: 3
Sri Lanka: 2
Nepal: 2
Bhutan: 1

Johan Mikaelsson

Johan Mikaelsson är en av två redaktörer för Sydasien. Johan är frilansjournalist och har skrivit och gjort dokumentärfilm om Sri Lanka med särskilt fokus på mänskliga rättigheter. Hans bok ”När de dödar journalister – En personlig skildring av Sri Lanka”, släpptes 2015. Johan började skriva för Sydasien 1997.

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் Українська Українська اردو اردو