Granskning av omdiskuterat våldtäktsfall visar polisbrister

Chief Minister Mamata Banerjee deltar i en protest i Kolkata mot sextuellt våld.
Protester mot sexuellt våld har återigen uppstått runt om i Indien. Här ses Chief Minister Mamata Banerjee delta i en protest i Kolkata. Foto: Subir Halder /Shutterstock
Beräknad lästid 2 minuter

De senaste veckorna har ett våldtäktsfall i Uttar Pradesh uppmärksammats stort i Indien. Sydasienskribenten Nidhi Suresh och kollegan Akanksha Kumar har granskat fallet och pekar i en serie reportage och en video på polisens undermåliga utredning. Sydasien sammanfattar fallet.

En dalitkvinna blev lämnad våldtagen och misshandlad på ett fält och efter två veckor avled kvinnan på sjukhuset, vilket journalisterna Nidhi Suresh och Akanksha Kumar rapporterat om genom det oberoende medieföretaget Newslaundry.

Den unga kvinnan, som kallas Asha i reportagen, blev överfallen när hon jobbade med att samla in gräs i närheten av sitt hem. Hennes mamma hittade Asha, som då andades svagt, var naken och blödde från vaginan.

Tillsammans med sin son körde de Asha till den lokala polisstationen för att anmäla det brott Asha utsatts för. Familjen ignorerades av de poliser som var i tjänst, trots att Ashas tillstånd var kritiskt.

– Ta bort henne härifrån, hon är bara dramatisk, sa de till oss, berättar Ashas bror.

Från polisstationen togs till slut den svaga kvinnan till sjukhus med ambulans. Där pendlade hon mellan medvetande och medvetslöshet. Efter två veckor avled hon. Polisen hade då inte gjort någon ansträngning att få ett vittnesmål från henne.

Till sin mamma lyckades Asha förmedla att en högkastig granne var förövaren. Dennes släkt har nu hotat Ashas familj och anklagar dem för förtal. Det har gått så långt att polisen nu står vakt utanför Ashas familjs hus.

Nidhi och Akanksha pekar på ett flertal brister i polisens agerande. Förutom att utredarna inte ens försökte förhöra Asha, samlade de varken in DNA-spår från Ashas kropp eller bevis från brottsplatsen.

Reportageserien belyser Indiens omfattande diskriminering av daliter. Deras liv eller vittnesmål tas inte på allvar. Daliter lever, trots skärpt lagstiftning, under hot och i ett näst intill laglöst tillstånd, där deras förövare inte ställs tills svars.


Läs hela reportageserien på Newslaundry.com

Artikel 1 – ”Hjälp oss att få rättvisa” – ”Dalitflicka atackerad i Hathras, Uttar Pradesh, avlider”, 2020-09-29

Artikel 2 – ”Vårt fel att hon var dalit” – ”Påtvingad kremering, mediecirkus och ett liv i förnedring i Hathras”, 2020-10-01

Artikel 3 – ”Flickan i Hahras blev inte våldtagen enligt polisen i Uttar Pradesh – Blev hon  inte?”, 2020-10-05

Artikel 4 – ”Mitt i förtal och ständigt vakande söker offrets familj ett avslut”, 2020-10-14

Redaktionen Sydasien

Sedan 1977 följer Sydasiens redaktion med lika delar hjärna och hjärta regionen Sydasien – länderna Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Vi befinner oss i nuet, blickar framåt, med historian i minnet.

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் Українська Українська اردو اردو