Sydasiens bok ser ljuset i slutet av september

Sidor av Sydasien – Land, stad och stigar däremellan (bok, 2023)
Sydasiens bok kommer att se dagens ljus och nå läsare i slutet av september. Foto: Arlo Magicman | Shutterstock (framsida) och Troy Enekvist (baksida)
Beräknad lästid 2 minuter

Sydasien ger hösten 2023 ut boken Sidor av Sydasien – Land, stad och stigar däremellan. Boken ser dagens ljus under Bokmässan i Göteborg i slutet av september. Sydasiens medlemmar får den givetvis i brevlådan. Och du kan enkelt beställa ett exemplar.

Hur rör sig människor i länderna i Sydasien idag? Vilka drömmar har de? Dessa frågor och ytterligare några behandlas i essäer, reportage, analyser och dokumentära skildringar i boken som tidskriften Sydasien ger ut hösten 2023.

Sidor av Sydasien – Lnd, stad och stigar däremellan (bok, 2023, Sydasien)
Boken skickas ut till prenumeranter (medlemmar) i slutet av september. Eller beställ nu! Arlo Magicman | Shutterstock

Ungefär så såg också riktlinjerna ut för de skribenter som tillfrågades när planeringen av boken inleddes under våren 2023. Det lämnades alltså mycket utrymme för skribentens egen kreativitet att behandla ”sitt” land. Kontrasten mellan stad och land känner vi alla.

Ingångarna har följaktligen blivit ganska olika. Sammantaget är det nu också en mixad bild som presenteras, från reportagen om Maldiverna (Lubna Hawwa) och Bangladesh (Troy Enekvist) till författaren Kunzang Chodens betraktelse av det Bhutan hon sett förändras under sin livstid och Damith Chandimals berättelse om hur personer som tillhör HBTQI+-samhället i Sri Lanka ser på tillvaron på ön.

Boken är i formatet 148x210mm och totalt 148 sidor och med fyrfärg på alla sidor – se priser inkl frakt nedan.

Fakta | Medverkande i boken

Länder och författare: Afghanistan (Anders Fänge), Bangladesh (Troy Enekvist), Bhutan (Kunzang Choden), Indien (Julia Wiræus och Per J Andersson), Maldiverna (Lubna Hawwa), Nepal (Henrik Schedin), Pakistan (Zofeen T. Ebrahim), Sri Lanka (Damith Chandimal och Johan Mikaelsson).

Sydasiens bok 2023
Sydasiens bok i brevlådan. Privatpersoner (medlem): 200 kr. Organisationer och bibliotek: 250 kr. Inom EU/Norden: 250 kr. Utanför EU/Norden: 300 kr. Stödmedlemskap: 500 kr. Enbart boken: 175 kr. Efterföljande exemplar 150 kr. Swish: 123 211 2068 eller plusgiro: 795 496-9.

Glädjande är också att vi har fått arbeta med bilder som verkligen tillför en känsla till texterna. Där vi velat tillföra mer har vi kompletterat med bilder från de bildbyråer vi arbetar med.

Tidskriften Sydasiens uttalade mål är att sprida kunskap och en känsla för regionens länder på djupet till Sydasiens läsekrets, till alla som beställer boken eller lånar den på ett bibliotek.

Huruvida vi har uppnått målet återstår att se. Du som läser är varmt välkommen att höra av dig till redaktionen med respons.

Under resans gång har vi också fått nya idéer. Det finns oändligt många frågor och ämnen för reportage och artiklar med koppling till det vida ämnesområde vi har behandlat.

Du som (så småningom) håller boken i dina händer kanske lägger märke till det tjocka omslaget, med Sydasiens logga och kartbild inpräglade. Och att inlagan är trådbunden (istället för limbunden). Vi hoppas att utformningen också ska ge rättvisa åt innehållet.

God läsning,

Johan Mikaelsson, redaktör och ansvarig utgivare

Print Friendly, PDF & Email
Redaktionen Sydasien

Sedan 1977 följer Sydasiens redaktion med lika delar hjärna och hjärta regionen Sydasien – länderna Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Vi befinner oss i nuet, blickar framåt, med historian i minnet.