Protester och politik i Bangladesh – Sydasien sammanfattar

Demonstrerande studenter blockerar en korsning i centrala Dhaka den 27 augusti 2023. Foto: Foto: Nazmul Islam
Beräknad lästid 3 minuter

Den senaste månaden har det varit politiskt tumult i Bangladesh, med stora protester och hundratals skadade samtidigt som nära tusen oppositionella har gripits. Med ett halvår kvar till valet är fler protester att vänta. Sydasien sammanfattar läget.

23 juli
Omkring 15 000 personer anklagades i 22 brottsmål för att ha planerat attacker, våld, vandalism samt att ha försökt hindra myndigheters arbete under valkampanjen, rapporterar Prothom Alo. Fler än 1500 av dessa har direkta kopplingar till oppositionspartiet Bangladesh Nationalistparti (BNP) medan resten är oidentifierade. Oppositionen vill att den sittande regeringen, som styrs av Sheikh Hasina, avgår innan valet.

Att ha oidentifierade personer i ett brottmål är vanligt i Bangladesh och fungerar som ett sätt att enklare kunna gripa personer.

29 juli
Efter att 818 ledare för oppositionspartiet BNP gripits under två dagar gick BNP-anhängare ut och demonstrerade. Tumult uppstod och poliser använde fysiskt våld mot demonstranter samt sköt med gummikulor, tårgas och vattenkanoner.

En video från platsen visar hur polis slår demonstranter med bland annat träpåkar. Enligt BNP skadades minst 100 av deras supportrar, samtidigt som polisen uppger att 32 poliser ska ha skadats.

Händelsen skedde samtidigt som EU:s särskilda sändebud för mänskliga rättigheter, Eamon Gilmore, besökte landet för att följa sitt uppdrag att bevaka det stundande valet. Gilmore sade i ett uttalande att: ”när vi följer ett val, tittar vi inte bara på vad som händer på valdagen. Vi tittar också på miljön inför valet, situationen för de politiska partierna, politiska debatter, media och vilka arrangemang som finns för att organisera valen.”

2 augusti

BNP:s ordförande Tarique Rahman dömdes i sin frånvaro till nio års fängelse för korruptionsanklagelser som syftade till att han ska ha undanhållit okänd inkomst. Även hans fru dömdes till tre års fängelse. De båda bor sedan flera år tillbaka i London och har tidigare dömts för liknande anklagelser.

4 augusti

Amnesty visar bevis på hur demonstranter och journalister attackerats under protester av både poliser samt civilklädda personer.

14 augusti

Stora regeringsfientliga demonstrationer bryter ut efter att vice ordförande för oppositionspartiet Jamaat-e-Islami, Delwar Hossain Sayedee, dör i fängelse, rapporterar AFP. Han dömdes till döden 2013, ett straff som dock ett år senare ändrades till livstids fängelse, för krigsbrott som omfattade åtta mordanklagelser, våldtäkt samt förföljelse av hinduer, som utlöste dödliga protester av tusentals anhängare över hela landet, vilket ledde till att mer än 100 människor dödades. Allting under frihetskriget 1971.

15 augusti

Den tidigare cricketstjärnan och ordförande för Cricketers Welfare Association of Bangladesh (CWAB), Debabrata Paul, avgår efter att ha medverkat i en oppositionell protest mot regeringen.
”Jag tyckte att situationen var riktigt obehaglig, så jag sa upp mig”, sade han till AFP.

19 augusti

Polis använde tårgas och batonger för att skingra en oppositionell demonstration i Habiganj i nordöstra Bangladesh, rapporterade al Jazeera. Omkring 300 personer skadades i händelsen. Demonstrationen startades av BNP där de krävde att regeringen avgår då de inte anser att den sittande regeringen ska övervaka det kommande valet då de anser att Hasina fuskade sig till segern 2018.

25 augusti

Protesterna fortsatte i Dhaka, där gator stängts av till följd av tusentals demonstranter.

30 augusti

BNP:s ordförande anklagar Sheikh Hasina och hennes regim för att ligga bakom att minst 659 personer förts bort och försvunnit efter att ha gripits av poliser, säkerhetsstyrkor och agenter.

Vad är att vänta?

BNP har gått ut och sagt att deras kampanj ska nå sin kulmen i oktober. Förutom demonstrationer och marscher kan man även vänta sig blockader av olika slag på flera håll i Dhaka.

Att Sheikh Hasina frivilligt kommer att ge ifrån sig makten innan valet, som oppositionen kräver, är närmast otänkbart. Istället är frågan först och främst om valet över huvud taget kommer att äga rum, och i så fall hur pass fritt det tillåts vara. Då våldskapitalet är stort från flera håll är risken överhängande för fortsatt våld och politiska motsättningar både fram till och efter valet.

Läs mer | Nedtryckt pressfrihet i Bangladesh: ”Kvinnlig version av Putin”

Nedtryckt pressfrihet i Bangladesh: ”Kvinnlig version av Putin”

Läs mer | Politiker i Bangladesh häktad efter journalistmord

Politiker i Bangladesh häktad efter journalistmord

Print Friendly, PDF & Email
Troy Enekvist

Troy Enekvist är från 2023 medredaktör vid Sydasien. Han är journalist och bildjournalist med Bangladesh som ett av sina specialområden. I Bangladesh har han speciellt bevakat klimatfrågan och har skrivit reportageboken "Klimatflykt" där han följt klimatmigranter i landet. Troy sitter med i Sydasiens styrelse.