Sydasien smyger fram och blir 2021 åter kvartalstidskrift

Bagheera smyger sig på och tar ett grepp precis som Sydasien
Bagheera tar plats i rutan. Bilden har publicerats i Sydasiens reportagemagasin 2020. Foto: Jan Fleischmann
Beräknad lästid 3 minuter

Sydasien ger 2021 ut fyra nummer. Medlemskap ger prenumeration: reportagemagasin, årsbok och två mindre nummer hem i brevlådan.
”Det är en kombination av att återknyta till tidskriftstraditionen och en vilja att skapa något nytt”, skriver redaktörerna.

Det 72-sidiga numret på temat klimat och vatten som släpptes i oktober har fått varmt bemötande från läsare. Många av er som läser här på Sydasien.se prenumererar också. Tack för ert värdefulla stöd – och det gäller även er som bara läser på Sydasien.se.

När Sydasien nu åter blir tryckt kvartalstidskrift knyter vi an både till tidskriftens historia (kvartalstidskrift 1977–2010) och till svensk tidskriftstradition. I kombination med en fortsatt frekvent publicering av artiklar på Sydasien.se vill vi skapa något nytt genom en varierad utgivning i tryckt form. Mer om det senare i den här texten.

Sydasien reportagemagasin 2020 – tema klimat och vatten
I Sydasien nr 1 2020 finns reportage och artiklar som inte har publicerats på Sydasien.se och enbart kan läsas i magasinet.

Vi vill först tipsa om att ge bort en tidning. Hur påverkas länderna och de 1,8 miljarder invånarna av klimatförändringarna och hur ser prognoserna ut? Läs inledaren (med komplett innehållsförteckning).

Beställ eller ge bort magasinet: 120 kr (inkl porto): swish till 123 211 2068 (skriv adress) eller plusgiro 795496-9 och mejla adressen till info@sydasien.se så kan tidskriften hinna fram innan jul.

2021 blir Sydasien alltså åter kvartalstidskrift – medlemskap/prenumeration ger alla tryckta utgåvor. För den som vill beställa nu och ge bort en prenumeration i julklapp skickar vi ett bevis (per mejl, eller brev om så önskas).

Avgiften förblir oförändrad, alltså 200 kr även för 2021. Befintliga medlemmar 2020 får årsboken i brevlådan och förnyat medlemskap ger sedan alla nya nummer. Övergången ska bli smidig för alla prenumeranter/medlemmar.

Året med coronaviruset liknar inget annat. I årsboken överblickar redaktionen och våra skribenter utvecklingen i Indien, Pakistan, Sri Lanka, Nepal, Afghanistan, Bangladesh, Maldiverna och Bhutan. Klart är att det här året får långtgående konsekvenser inom en rad områden, vid sidan av det som rör hälsokrisen som kan kopplas till viruset.

Preliminär utgivningsplan Sydasien 2021
Nr 1 (slutet av januari) Sydasiens årsbok 2020-2021 (bok, cirka 160 sidor 130x200mm)
Nr 2 (prel 25 april) En längre essä, reportage och analyser, notiser (tidskrift cirka 32-36 sidor, 130x200mm)
Nr 3 (prel 10 september) Reportagemagasin med tema (A4-format)
Nr 4 (prel 15 november) Ett längre reportage, artiklar, notiser (tidskrift 32-36 sidor, 130x200mm)

Genom att variera format (parallellt med att vi varje vecka publicerar flera nya artiklar på Sydasien.se) vill vi väcka intresse för samhälle, kultur, politik, historia, demokrati och mänskliga rättigheter i regionen och nå ut än bredare.

Det är en process att åter etablera Sydasien som tryckt tidskrift. Vi har skickat magasinet till ett antal bibliotek och organisationer. Efterfråga gärna Sydasien hos era bibliotek. Priset för bibliotek och institutioner är 260 kronor.

På Sydasien.se har vi de senaste veckorna bland annat tagit upp transcendentala indiska fioler, utvecklingen i Afghanistan, bhutaneser i exil i Nepal som verkar för demokrati i hemlandet, förbjuden sorg i Sri Lanka, stopp för livsfarliga uppdrag i indiska kloaker samt indiska bondeprotester. Under 2020 har vi hittills publicerat närmare 100 artiklar – se sidan i arkivet som ger en översikt.

Sydasiens redaktion tillönskar alla läsare en god och säker avslutning på året, med förhoppningar om att 2021 blir mycket bättre än det 2020 som snart har passerat!

Redaktionen Sydasien

Sedan 1977 följer Sydasiens redaktion med lika delar hjärna och hjärta regionen Sydasien – länderna Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Vi befinner oss i nuet, blickar framåt, med historian i minnet.

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் Українська Українська اردو اردو