Tid att summera, önska gott nytt år – och tipsa om en film

Hotel Salvation
Filmens huvudkaraktär Daya beger sig till den för hinduer heliga staden Varanasi för att dö, men hinner med att åka båt på Ganges först. Foto: David Huwiler, Michael McSweeney /Hotel Salvation
Beräknad lästid 4 minuter

Det är tid att summera och blicka framåt, vilket redaktionen just nu gör i arbetet med Sydasiens årsbok. Första vardagen 2021 önskar vi er läsare ett gott nytt år och tackar för er uppmärksamhet under 2020! Samtidigt tipsar vi om Hotel Salvation – en film som ger en chans att förflytta sig till Varanasi.

För regionen i vårt fokus har det varit ett år fyllt av enorma utmaningar, såväl för ländernas befolkningar som dess ledare. Inte nog med att pandemin lamslog ekonomier, nya naturkatastrofer slog också hårt i redan drabbade delar. Bland länderna har särskilt Bangladesh drabbats under 2020. I mitten av maj slog den tropiska cyklonen Amphan undan benen på människor.

I relation till hoten från annalkande cykloner i tropikerna känns vår tillvaro i kalla Norden trygg. Den rikare delen av världen drabbas heller inte på samma sätt av pandemin, även om dödstalen i vårt land är skrämmande höga, såväl i relation till våra grannländer som till länderna i Sydasien.

Sedan första dödsoffret i Sverige den 11 mars (samma dag som WHO deklarerade att covid-19 hädanefter var att betrakta som en pandemi) har i runda tal en invånare på 1000 i vårt land dött av sjukdomen. När räkningen återupptas efter helgerna väntas dödstalen närma sig 10 000 i vårt land.

Det nya coronaviruset blev känt för världen på nyårsafton 2019. Förhoppningen nu, ett år senare, är att de olika vaccinen ska nå ut snabbt och att smittspridningen ska avta.

Vi har följt utvecklingen i regionen. För tidskriftens del handlar det just nu om att ta nästa steg. Sydasien blir åter kvartalstidskrift, vilket vi berättade om i en artikel här på Sydasien.se i mitten av december.

Men utgivningen kommer inte att se ut på samma sätt som åren 1977–2010, då Sydasien kom ut med fyra tryckta nummer varje år. Vi varierar format och form – för att göra det mer spännande för såväl läsarna som oss.

Är vi på rätt spår? Att döma av reaktionerna på Sydasiens reportagemagasin med fokus på klimat och vatten så verkar det så. Vi har fått många positiva reaktioner på det rekordtjocka numret av Sydasien (72 sidor), vilket vi såklart är glada och tacksamma för.

Tanken är att varje år göra ett rejält magasin, där vi behandlar ett utvalt tema. Det ska hålla för läsning en längre tid. Och med en riktig rygg med tryck kan det ta plats i hyllorna. Vi har ännu inte valt ett tema att behandla i år, men det saknas inte uppslag.

Under 2021 kombinerar vi utgivning av flera artiklar i veckan på nättidskriften med fyra tryckta utgåvor. Snart kommer Sydasiens första årsbok. Det är ett nytt grepp för att nå ut och sammanfatta händelseutvecklingen.

Därefter kommer ett tunnare nummer under våren (i samma format som årsboken) innan det är dags för ett nytt reportagemagasin i september, lagom till bokmässan i Göteborg, som kanske kan hållas nästan som vanligt i höst.

”Framför allt verkar vi i symbios med er som läser och tar del av innehållet på Sydasien.se och i de tryckta utgåvorna”

Vi har givande samarbeten med organisationer och redaktioner som verkar i samma intressesfär i Sverige och runtom i världen. Men framför allt verkar vi i symbios med er som läser och tar del av innehållet på Sydasien.se och i de tryckta utgåvorna. Vi ser en stigande kurva, vilket givetvis är glädjande.

Genom att bli synliga i biblioteken hoppas vi att tidskriften blir mer igenkänd och genom engagerade medlemmar och prenumeranter kan vi öka kunskapen och väcka intresse för Sydasien, den mångfacetterade regionen med en egen särprägel, som är hem för en fjärdedel av jordens befolkning.

Slutligen, ett filmtips: Hotel Salvation, som under hela januari kan ses på SVT Play. När det i nuläget är praktiskt omöjligt att resa så erbjuder film en möjlighet att ändå till viss del insupa atmosfärer som ligger långt bort. Det här är dessutom möjligen så långt ifrån Bollywood som det går att komma i indisk film.

Hotel Salvation
Lalit Behl har en av huvudrollerna i Hotel Salvation.

Filmen handlar om 77-årige Daya, spelad av Lalit Behl. Inledningsscenen är intressant, håll sedan ut under den efterföljande kvarten, som är lite seg.

Det blir riktigt sevärt när Daya i sällskap av sin son Rajiv (spelad Adil Hussain, känd från Life of Pi) beger sig på sin resa till Varanasi, dit Daya vill resa när han känner på sig att tiden är kommen för honom att lämna jordelivet. Det tar bara lite längre tid än han först trott att släppa taget.

Det tunga ämnet, döden, behandlas med värme och djup, humor och lätthet i Hotel Salvation, som kom ut i Indien 2017. Samtidigt som denna filmresa görs går det inte att tänka på hur många runtom i världen som under förra året inte kunde ta ett riktigt farväl av anhöriga som gick bort i förtid på grund av covid-19.

Kanske blir pandemin på sikt en parentes i mänsklighetens historia, men en viktig sådan, en vattendelare där idéer och handlingar för ett långsiktig hållbart liv på planeten tar över. Dokumentären Greta, om Greta Thunberg, som även den visas på SVT, är ett måste att se för alla som vill följa med i vår tids brännande fråga (se även Attenborough och massutrotningen, tillgänglig till den 2 juli 2020).

Hur ska vi på ett personligt plan hantera vår längtan efter den där långresan efter pandemin? Vad är en ”nödvändig” flygresa, ur klimat- och hållbarhetsperspektiv alltså? Ja, miljösamvetet kommer sannolikt att tala allt högre till många av oss framöver.

Redaktionen Sydasien

Sedan 1977 följer Sydasiens redaktion med lika delar hjärna och hjärta regionen Sydasien – länderna Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Vi befinner oss i nuet, blickar framåt, med historian i minnet.