Vid årets bokmässa besökte Sydasien Globala Torget för att lyssna på ett seminarium om Afghanistan. I helgen tillkännagavs också vilka som tilldelas essästöd för kommande texter. Sydasiens bägge redaktörer fanns bland de utvalda.
Den som aldrig får nog av poddsnack kring utvalda teman och inte är totalt uttröttad av digitala möten (ingen särskild leverantör av kommunikationstjänster slentrianmässigt nämnd här) kan i efterhand ta del av timtals samtal vid årets bokmässa som avslutades i helgen.
Årets upplaga av Bokmässan i Göteborg marknadsfördes som en ”hybridmässa, med bokförsäljning och studiosamtal på Svenska Mässan, direktsända på Bokmässan Play” (kan ses i efterhand av den som betalar för inloggning).
Någon bokmässa så som vi besökare och deltagare minns den från åren 2019 och tidigare var det inte. Ett stort och i det närmaste öde betonggolv mötte de deltagare och fåtal besökare som tog sig in i den stora mässhallen. Som små öar fanns studior, med soffor och pratande människor framför kameror.
Kulturkrönikor och allmän vittnesbörd från mässan andades besvikelse. Föreläsare och kulturpersonligheter på plats såg mest bara andra föreläsare och kulturpersonligheter. Vad som saknades var besökarna, såväl långväga som lokala från Göteborgstrakten.
Inget vimmel, ingen feststämning. Kanske blir det annorlunda 2022, genom en möjlig återgång till det tidigare vanliga.
Under den strålande solen på söndagen infann sig runt Svenska mässan en känsla av normalitet. Den som gick mellan mässan och Världskulturmuseet några hundra meter bort kunde höra skriken (lika delar glädje och skräck) från karusellåkande barn och ungdomar inifrån Liseberg, en form av normaltillstånd.
Hur det går med tillfrisknandet och virusets fortsatta spridning och effekter återstår att se när landet öppnas nu i veckan och ”publiktak” och annat tas bort. (På Friends Arena i Stockholm har det här nyordet publiktak givetvis en dubbel tydelse.)
En del med koppling till Sydasien avhandlades under mässdagarna. På Världskulturmuseet hölls på söndagsförmiddagen ett seminarium med fokus på situationen i Afghanistan.

Titeln på seminariet/samtalet var en fråga ”Vad väntar folket i Afghanistan?” och i rubriken på Världskulturmuseets FB-sida fanns ett svar: ”Talibanerna har tagit makten – Afghanistan går en osäker framtid till mötes”.
Terese Christiansson, journalist som rapporterat från landet för bland andra TV4, berättade via videolänk om sina intryck, inte minst om hur kvinnor efter talibanernas övertagande av landet försvunnit ur gatubilden.
Utan att referera i detalj till allt som sades vid det 45 minuter långa seminariet kan sägas att det tycks råda enighet om att den internationella militära insatsen på plats för terrorbekämpning och i kombination med visst uppbyggande av landet var en i grunden misslyckad formel.
”Den internationella mediekåren har ett stort ansvar att fortsätta bevaka Afghanistan”
Sydasien går mer på djupet i det kommande temanumret om Afghanistan som kommer ut i senare delen av november.
Den internationella mediekåren har ett stort ansvar att fortsätta bevaka Afghanistan, konstaterade Terese Christiansson.
Andreas Stefansson, generalsekreterare Svenska Afghanistankommittén (SAK), framhöll att matsituationen i landet förvärras av årets intensiva torka som följdes av översvämningar. Skördarna blev i de flesta fall mindre än vanligt – en tydlig följd av de pågående klimatförändringarna, enligt Stefansson. Risken för utbredd svält under de kommande vintermånaderna är påtaglig.
Chiara Ruffa, docent och universitetslektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan, summerade med att säga att en inkluderande lösning är att önska, att FN skickar civil personal från olika delar av världen och att en militär som är inkluderande byggs upp i Afghanistan.
Men ser någon längre detta som en reell möjlighet? Landet är ju i händerna på talibanrörelsen, en av FN terrorklassad organisation med i grunden diametralt motsatta värderingar mot FN och de allra flesta länder i världen när det handlar om människors lika värde.
Strypt internationellt stöd från en dag till en annan och avbrott i bankförbindelserna har redan lett till stora problem. Just nu är det viktigaste att få fram pengar för att undvika en total statskollaps, enligt Stefansson. En sådan skulle innebära förvärrat lidande för den redan hårt prövade befolkningen och sannolikt än större flyktingströmmar.
– På lång sikt är det oerhört viktigt att stödja den afghanska civilbefolkningen – i deras kamp för sina rättigheter, i deras kamp för en dräglig tillvaro, i deras kamp mot en eventuellt repressiv talibanregim, sa Stefansson.
Afghanistans bekymmer är också våra bekymmer, konstaterar Sydasien.
Det var tunt med besökare vid Globala torget på Världskulturmuseet den här söndagsförmiddagen. Allt på grund av det välkända, men inte längre nya, coronaviruset.
– Vi hoppas på 2022, konstaterade projektledaren för Globala torget Patrik Desthon, till vardags vid Olof Palmes Internationella Center.
Till sist: Sydasiens redaktörer var två av 18 sökande som tilldelats essästöd av Västra Götalandsregionen. Detta tillkännagavs under lördagen. En jury har utsett ett antal vinnare bland ansökningar som tagits emot av Nätverkstan kulturtidskrifter.

Henrik Schedin tilldelas essästöd för en kommande text om ”Den globala medicindistributionens förutsättningar”, med utgångspunkt i personlig leverans av medicin för blödarsjuka i Nepal.
Johan Mikaelsson tilldelas essästöd för den kommande texten ”Exilen är en sjukdom”, med utgångspunkt i den pakistanske exiljournalisten Sajid Hussains (1981-2020) egna ord. Sajid Hussain hittades död i april 2020, efter att ha varit försvunnen en tid, vilket Sydasien då skrev om.
Essäerna kommer att publiceras i Sydasiens tryckta utgåvor under 2022.
Läs och se mer | Globala Torget vid Bokmässan
Seminariet om Afghanistan kan ses på Världskulturmuseets FB-sida, där det också finns annat material. Samtliga seminarier kan ses på Globala Torget Play (kopplat till YouTube). Seminarier från Globala Torget kommer, enligt uppgift, också att visas på SVT Forum, vilket ger fortsatt spridning.
En av utställarna på Bokmässan i Göteborg 2021 (huvudsida) var alltså Globala Torget. Tidigare gick utställaren under namnet Internationella torget, och brukar ha en avdelning inne på mässan, där organisationer, förlag, myndigheter och aktörer med internationell utblick eller verksamhet har synts.
Globala Torget samordnas av Olof Palmes Internationella Center i samarbete med Världskulturmuseet och får ekonomiskt stöd av Sida.
Den som vill ta del av alla seminarier på Bokmässan kan göra det genom Bokmässan Play, där en inloggning till tjänsten kan köpas för den som inte redan har en sådan.