Försvunne pakistanske exiljournalisten Hussain hittad död

Sajid Hussain
Sajid Hussain beskrivs som en varm person och en skicklig journalist. Han blev 39 år. Foto: Privat
Beräknad lästid 4 minuter

Journalisten Sajid Hussain från Pakistan som varit försvunnen sedan i början av mars har hittats död i Uppsala. Frågetecknen om hans försvinnande kvarstår och utredningen om misstänkt mord fortsätter.

Fakta | Inga brottsmisstankar – utredningen nedlagd: Åklagaren vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet beslutade den 14 juli 2020 att lägga ned förundersökningen om mord alternativt dråp rörande Sajid Hussains död. Polisens avdelning för grova brott har utrett och en rättsmedicinsk obduktion har genomförts. Resultatet från obduktionen, kartläggningen av Sajid Hussains sista tid i livet och förhör med anhöriga gör att det inte finns några misstankar om brott. Kroppen hittades i Fyrisån i närheten av Ulva Kvarn norr om Uppsala den 23 april 2020. Dödsorsaken har fastställts till drunkning. (Uppdatering av kända fakta ovan efter att artikeln nedan publicerades).

I fredags kom det tunga beskedet, att den försvunne pakistanske exiljournalisten Sajid Hussain hittats död. Polisen uppgav att den kropp som hittats den 23 april i Uppsala nu hade identifierats. Det var Sajid Hussain.

Radio Free Europe / Radio Liberty (RFERL) rapporterar ingående. Vid tidpunkten för försvinnandet var Sajid Hussain vid gott mod. Enligt hans familj, vänner och kollegor var han hoppfull och hade mycket positivt att se fram emot.

Sajids bror, Wajid Baloch, har tidigare sagt att ”det är för tidigt att peka finger och säga vem som ligger bakom kidnappningen”. I Pakistan var Hussain journalist i regionen Baluchistan i sydvästra delen av landet, där han granskade det som händer kring den väpnade konflikten i regionen, maktmissbruk, korruption, droghandel och människorättsbrott.

Politiker, militärer, väpnade grupper och ledande droghandlare uppskattade inte den uppmärksamhet Hussains journalistik gav upphov till

Han riktade kritik mot politiska ledare, armén, väpnade grupper och ledande droghandlare. Dessa uppskattade inte uppmärksamheten. I september 2012 lämnade Hussain Pakistan efter dödshot. Han återvände aldrig, men tanken var att återförenas med sin fru, dotter och son.

Tiden innan han lämnade Pakistan hade han skuggats och det gjordes inbrott i hans hem, där en dator och dokument stals.

Andra bloggare och journalister i exil vittnar om att ha torterats i Pakistan. Pakistans regering har varnat alla som kritiserar myndigheterna och meddelat att de hålls under uppsikt.

Till Sverige kom Hussain 2017. Han sökte asyl, vilket han beviljades 2019. Han fick anställning vid Uppsala universitet, där han nu också såg fram emot att studera på ett masterprogram vid universitet, där han också skulle undervisa i det baluchiska språket. Han hade delat en lägenhet i Akalla utanför Stockholm med vännen Abdul Malik.

Det är klarlagt att han klev på pendeltåget vid Stockholms centralstation för att resa till Uppsala den 2 mars. Polisen uppger också att han klev av stationen i Uppsala. Vad som sedan hände är höljt i dunkel.

Reportrar utan gränser ringde i varningsklockor. Vid organisationens Stockholmskontor sa ordföranden Erik Halkjaer att mycket pekade på att den pakistanska säkerhetstjänsten medverkat till ett bortförande av Hussain. Misstankarna stärks av information om den pakistanska säkerhetstjänstens agerande i andra europeiska länder, något som också Daniel Bastard vid RSF:s huvudkontor i Paris understryker.

Familj och kollegor i sorg

I en artikel för nättidningen Mänsklig säkerhet skrev journalisten Urban Hamid tidigare i veckan, dagarna innan dödsbeskedet, ingående om de detaljer som hittills framkommit.

Medarbetarna vid Balochistan Times, tidningen Sajid Hussain startade och drev från sin exil, är nu i sorg.

Sajid Hussain found dead

De uttrycker sympati med familjen, Hussains fru och två barn som skulle återförenas med Hussain i Sverige. Hussains fru. Vänner och kollegor målar ett porträtt som visar en varm och medkännande människa och en skicklig och mycket kunnig yrkesperson.

Polisen uppger att det inte finns några tydliga tecken på att ett brott ligger bakom 39-årige Hussains död, men att det inte kan uteslutas. Utredningen om misstänkt mord fortsätter. Nu uppmärksammas fallet stort i världsmedier som New York Times och BBC.

RFERL, som undersöker frågor grundligt genom kunniga reportrar, misstänks myndigheterna ligga bakom 22 mord under det senaste decenniet, vilket styrks av Kommittén för att skydda journalister (CPJ).

Premiärminister Imran Khan har valt ut nyhetsmedier som måltavlor

Pakistan är ett farligt land för journalister att verka i, med religiös fanatism, väpnade konflikter och en statsmakt som inte drar sig för att bruka våld mot egna medborgare. I Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex för 2020, som släpptes i april ligger Pakistan på plats 145.

Premiärminister Imran Khan anses helt medvetet ha valt ut kritiska och objektiva nyhetsmedier som måltavlor och sett till att inskränka friheten för dessa att verka.

Oberoende organisationen Pakistan Press Foundation, uppger i en rapport som släpptes under lördagen, inför pressfrihetsdagen:

”Det är en miljö där journalister är måltavlor för attacker från regeringen och andra i sitt arbete. De utsätts ofta för förakt, både verbalt och fysiskt. Det gör att utsikterna ser dåliga ut för pressfrihet och säkerhet i Pakistan”.

Säkerhetstjänsten kom efter honom när han undersökte försvinnanden

Hussain har också arbetat för Reuters och den ledande engelskspråkiga tidningen i Pakistan, The News International. Enligt en artikel av den pakistanske journalisten Shah Meer Baloch i tidningen The Diplomat jagade den pakistanska säkerhetstjänsten Hussain när han tillsammans med en utländsk journalist följde ett team från FN som var på plats för att undersöka försvinnanden. Han höll så när på att tas av säkerhetstjänsten i staden Quetta. Det var en kort tid därefter som Hussain lämnade Pakistan.

Karta över Pakistan: Nations Online Project (nationsonline.org)

Internationella federationen för journalister (IFJ), Svenska journalistförbundet och Svenska Pen har också engagerat sig. För Hussains vän Abdul Malik är kampanjen på Twitter under #FindSajidHussain avslutad. Ett sökande efter sanningen tar vid.

Frågorna om vad som hände Hussain kommer att hänga kvar. Det måste ligga i polisens, säkerhetspolisen och framför allt i regeringens intresse att ta reda på omständigheterna bakom Hussains försvinnande och om främmande makt agerat på svensk mark för att utföra ett mord.

Johan Mikaelsson

Johan Mikaelsson är sedan 2020 redaktör för Sydasien. Johan är frilansjournalist och har skrivit och gjort dokumentärfilm om Sri Lanka med särskilt fokus på mänskliga rättigheter. Hans bok ”När de dödar journalister – En personlig skildring av Sri Lanka”, släpptes 2015. Johan började skriva för Sydasien 1997.