Växande intresse i Pakistan för nyttig mat och närodlat

Personerna bakom restaurangen Aur Chaawal i Karachi
Alia Chughtai (mitt i bilden, klädd i grönt) och Akhlaque Mahesar (i turkos tröja, vid Alias vänstra sida) med personal på Aur Chaawal i Karachi. Foto: Zofeen T. Ebrahim /IPS
Beräknad lästid 3 minuter

Människors intresse för lokalt producerad mat har ökat i Pakistan under pandemin. Det förklarar Alia Chughtai i jättestaden Karachi, där hon startat en cateringfirma med fokus på nyttig mat gjord på närodlade grödor.

För två år sedan startade Alia Chughtai tillsammans med sin kollega Akhlaque Mahesar Restaurangen Aur Chaawal. Detta efter att hon själv blivit av med sina återkommande magproblem efter att ha gått över till en nyttigare och mer välbalanserad diet.

– Jag började med verksamheten eftersom jag hade ett personligt behov av inhemsk mat som inte innehöll dåliga oljor, kemiskt påverkade kryddor och färgämnen, säger hon.

Alia Chughtai anser att en hel del av de hälsoproblem som drabbar människor beror på att många äter för mycket processad mat. I stället förordar hon en kost där naturligt odlade grönsaker och frukter står i centrum.

Under pandemin har intresset ökat för det lokalproducerade. Akhlaque Mahesar säger att de arbetar efter devisen från ”jord till bord” – där de flesta produkterna har odlats lokalt – eller åtminstone inom landet.

– Det gäller även för olika sorters ost och pasta, säger han.

Köket har lyckats säkra återkommande leveranser av kryddor och andra ingredienser från små lokala producenter.

Mat från Aur Chaawal i Karachi
Fisk och ris med friterad okra och chilli är en av de rätter som erbjuds av cateringfirman Aur Chaawal i Karachi. Se fler bilder från menyn på Aur Chaawals sida på Instagram. Foto: Zofeen T. Ebrahim | IPS

Satsningen ligger i linje med vad Fayza Khan, ordförande för Pakistanska förbundet för näringsfrågor, förordar. Hon menar att aktörerna inom matindustrin måste öka utbudet av hälsosam och hållbar mat – samt verka för en minskad konsumtion av kött och processade livsmedel.

Detta för att minska problemen med undernäring, men också för att bemöta sjukdomar som diabetes.

– De livsstilsrelaterade sjukdomarna ökar snabbt bland både vuxna och barn i Pakistan, säger hon.

Fayza Khan menar att det hänger samman med en ökad konsumtion av snabbmat. I stället anser hon att det behövs en återgång till den inhemska hemlagade maten, som är betydligt nyttigare.

Alia Chughtai säger att hon också har blivit allt mer medveten om matproduktionens miljömässiga och sociala konsekvenser.

– Som företagare inom matindustrin är det vårt ansvar att bidra till minskade utsläpp av växthusgaser samt att verka för en god djurhållning och att stötta småskaliga bönder, säger hon.

På restaurangen blir köksavfallet till kompost, som sedan används som näring i restaurangens grönsaks- och kryddodling. De är noga med att servera rätter som bara innehåller rena råvaror och kryddor.

Magproblemen försvann efter att Alia Chughtai slutat använda sig av färdiga kryddblandningar

Alia Chughtai säger att hennes magproblem försvann efter att hon slutat använda sig av färdiga kryddblandningar, som ofta innehåller stora mängder tillsatser och färgämnen.

Satsningen har varit lyckosam. I dag har cateringfirman ett växande antal kunder i en jättestad där konkurrensen är knivskarp.

Enligt Akhlaque Mahesar hänger framgångarna samman med att allt fler pakistanier har börjat inse betydelsen av att äta mat som är gjord från grunden.

Av Zofeen T. Ebrahim | IPS

Fotnot: En engelsk version av texten är lite längre och kan läsas på IPSnews.net.

Läs mer | Tema livsmedel och jordbruk i magasinet 2021

Sydasien nr 3 2021 kan beställas från redaktionen.

Fortfarande har vi en bunt av årets magasin med tema jordbruk och livsmedel liggande på redaktionen. Vi hoppas att dessa kommer ut till läsare.

Där finns bland mycket annat ytterligare två artiklar från Pakistan av frilansjournalisten Zofeen T. Ebrahim, som Sydasien anlitar regelbundet, men som också gör uppdrag för IPS.

Swisha 120 kr till 123 211 2068 – skriv din adress i meddelandefältet och gärna din mejladress. Eller mejla uppgifterna.

Alla fyra utgåvor 2021 kan köpas för 266 kr inkl frakt. Läs mer om hur du beställer här.

Läs mer om temanumret i artikeln nedan:

Regionens breda jordbruksfält speglas i Sydasiens magasin

 

Print Friendly, PDF & Email
Nyhetsbyrån IPS

Inter Press Service är en internationell nyhetsbyrå med omkring 500 journalister, merparten lokalt förankrade i fler än 130 länder. IPS fokuserar på och bevakar FN, mänskliga rättigheter, internationell politik, ekonomi, freds- och utvecklingsfrågor samt miljö och klimat. IPS grundades 1964.