Sydasien #4 2021: Fullt fokus på Afghanistan

Sydasien nr 4 2021: Tema Afghanistan
Omslagsbilden, ur serien ”Pearl in Oyster”, ger en annan bild än den gängse av Afghanistan. Foto: Fatimah Hossaini
Beräknad lästid 3 minuter

Ett nytt nummer av Sydasien landar i veckan hos prenumeranter och återförsäljare. I detta temanummer i det mindre bokformatet sätter vi fokus på Afghanistan. Onsdag kväll presenterades numret vid ett seminarium på ABF i Göteborg.

Redan i våras hade vi på redaktionen bestämt oss för att under hösten göra ett temanummer med fokus på Afghanistan. Sedan följde den historiska händelseutvecklingen i augusti 2021. Genom nyhetsrapporteringen stod det klart att det bara var en tidsfråga innan även Kabul skulle falla i talibanernas händer.

Mitt i detta kaos befann sig Sydasiens medarbetare Sharif Safi och Fatimah Hossaini. I nr 3 2021 rapporterade de om den fruktansvärda situationen för barnfamiljer som kämpar för sitt dagliga bröd, ”stapelfödan” i Afghanistan.

De tillhör de tusen och åter tusen unga afghaner som valt att lämna sitt hemland, undan våld, förtryck och ofrihet. I det här numret berättar de, i ord och bilder, om sin flykt och sina tankar kring det som hänt. För deras Afghanistan är framtiden högst oviss.

I det här numret intervjuar vi Afghanistankännaren Anders Fänge, som delar med sig av kunskap och tankar. Kan idéerna i klassikern Jordens fördömda av Frantz Fanon appliceras på talibanernas motstånd i Afghanistan?

Tidigare redaktören för Sydasien, Lars Eklund, förmedlar också en ögonblicksbild från Bamiyan i Afghanistan, från besöket i staden i början av oktober 1975. Numret innehåller också faktadelar, sidoinformation och notiser.

I och med nr 4 är cirkeln sluten för tryckta Sydasien, pånyttfödd som kvartalstidskrift 2021. Men vi lutar oss inte tillbaka utan fortsätter publicera på Sydasien.se och ser fram emot att fortsätta utveckla tidskriften i tryck och på nätet 2022. Du som läser och reflekterar, hör gärna av dig till redaktionen (kontakt) och dela dina tankar!

Läs mer | Färskt nummer och seminarium

Sydasien nr 4 2021
Sydasien nr 4 2021 kan beställas (länk till sida med information om hur du beställer) från Sydasiens redaktion.

Det färska numret, Sydasien nr 4 2021, ger på 52 sidor bilder av Afghanistan historiskt, i år och vad som väntar i framtiden. Du som inte redan prenumerar kan beställa numret från Sydasiens redaktion.

Onsdagen den 24 november arrangerar ABF Göteborg ett seminarium med Sydasien.

Ämne: Situationen i Afghanistan
När: Onsdag 24 november klockan 18:30
Var: Göteborgs Föreningscenter, Södra Allégatan 1 B

Information om covid-19: Den som känner  förkylningssymtom ska inte komma på seminariet på grund av risk för smittspridning. Läs mer på Folkhälsomyndigheten.se om de förhållningsregler som gäller från och med 22 november 2021.

Sammanfattning: Situationen i Afghanistan närmar sig en humanitär katastrof. Det är ännu oklart hur talibanernas styre kommer se ut och den afghanska ekonomin drabbas hårt av bland annat fryst bistånd. Tyvärr drabbas framför allt civilbefolkningen.

I samband med att Sydasien nr 4 nu kommer ut bjuder anordnar ABF och Sydasien ett seminarium med redaktörerna Johan Mikaelsson och Henrik Schedin, som presenterar numret och diskuterar situationen i landet.

Bilder av afghanska fotografen och konstnären Fatimah Hosseini kommer även att visas. Tidningar finns till försäljning.

Läs mer om eventet i den inbjudan som gått ut genom Sydasiens och ABF:s respektive sidor på Facebook.

Redaktionen Sydasien

Sedan 1977 följer Sydasiens redaktion med lika delar hjärna och hjärta regionen Sydasien – länderna Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Vi befinner oss i nuet, blickar framåt, med historian i minnet.

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் Українська Українська اردو اردو