Maryam Nawaz första kvinna som chefsminister i Punjab

Maryam Nawaz nådde framgång vid valet i Pakistan 2024
Nytillträdda chefsministern för Punjab Maryam Nawaz vid ett valmöte för partiet Muslim League (PML-N). Foto: Asianet-Pakistan | Shutterstock
Beräknad lästid 5 minuter

Maryam Nawaz är den första kvinnan på posten som chefsminister i Punjab, Pakistans största och politiskt viktigaste provins. Hon har lovat satsa på skola, vård och näringsliv. En dryg månad efter valet handlar utmaningarna inte bara om att infria vallöften utan också om att träda fram ur sin fars skugga.

Förtydligande angående artikelns rubrik: Maryam Nawaz är inte bara första kvinna som chefsminister i Punjab, utan också den första kvinnliga chefsministern någonsin för en provins i Pakistan. Benazir Bhutto var premiärminister i Pakistan 1988-1990 och 1993-1996 och var då den första kvinnliga regeringschefen någonsin i ett land med muslimsk majoritet.

Som dotter till den trefaldige premiärministern Nawaz Sharif var Maryam Nawaz ett känt namn i politiken. När hon efter att rösterna räknats efter valet den 8 februari 2024 utsågs hon till chefsminister i Punjab och blev därmed den första kvinnan någonsin på posten.

– Detta är ett bevis på att det inte är ett hinder att vara kvinna för att förverkliga dina drömmar, sa Maryam Nawaz i sitt jungfrutal som chefsminister i provinsparlamentet.

Nilofer Bakhtiar, ordförande för National Commission on the Status of Women, tror att det faktum att en kvinna är chefsminister i Pakistan potentiellt kan främja jämställdhet.

– Maryam Nawaz kan fungera som en förebild för andra kvinnor och flickor, utmana könsstereotyper och uppmärksamma genusfrågor, säger Nilofer Bakhtiar.

Karta över Pakistan – Nations Online Project
Karta över Pakistan. Provinsen Punjab gränsar i öster mot Indien och är till ytan näst störst med störst befolkning av alla provinser (128 miljoner, enligt folkräkning 2023). Den största folkgruppen är punjabi och största språk är punjabi. Officiell webbplats: punjab.gov.pk. Det finns också en delstat i Indien som heter Punjab och en geografisk region kallad Punjab som sträcker sig över både Indien och Pakistan. Illustration: Nations Online Project (nationsonline.org)

– Effekten har också att göra med hennes policy, handlingar och förmåga att förändra. Men det är viktigt att ha i åtanke att en individ inte är tillräcklig för att ta itu med de djupt rotade samhälleliga och strukturella hindren för jämställdhet i Pakistan.

Många säger att kvinnor inte kan inneha de maktpositioner på grund av att politiken kopplas till mycket starka politiska dynastier i landet.

– I sig själv har Maryam Nawaz inte särskilt mycket att komma med. Men detsamma kan sägas om Indira Gandhi och Benazir Bhutto som inte var utrustade med exceptionella egenskaper, säger fysikern och författaren Dr Pervez Hoodbhoy.

– Även om de tog makten på grund av sina fäder, var de inte värre än många av sina manliga motsvarigheter. Maryam Nawaz kan passa in i mönstret.

Andra tror att hennes pappa kommer att fortsätta att styra henne.

– Det verkar som att Nawaz Sharif kommer att vara den drivande kraften bakom sin dotters regering i Punjab, säger Benazir Shah, redaktör för programmet Geo Fact Check vid den privata tevekanalen GeoTV.

En kvinna i Islamabad lägger sin röst vid valet den 8 februari 2024.
En kvinna i Islamabad lägger sin röst vid valet den 8 februari 2024.
Foto: SYED FATEH ALI GILLANI | Shutterstock

Enligt Shah lägger den tidigare premiärministern, som för närvarande inte innehar något ämbete, nu all sin uppmärksamhet på administrationen i Punjab. Nästa steg är att träffa dottern på premiärministerns kontor.

– Det är viktigt för Nawaz Sharif att hans dotters regering i Punjab blir en framgång, säger Benazir Shah. Men det betyder också att hon kommer att behöva arbeta hårdare för att bevisa sig själv i en tid då landet går igenom en mycket svår ekonomisk kris.

Vallöftena har varit många och omfattande. Maryam Nawaz har lovat att vända provinsen genom att göra den till ett ekonomiskt nav.

Utbildning är ett viktigt område som Maryam Nawaz vill satsa stora resurser på att utveckla

Hon har för avsikt att aktivera kommittéerna för priskontroll (som kan ha uppsikt över inflationen), fokusera på utbildning av hög kvalitet. Rent konkret vill hon rusta upp de offentliga skolorna, se över läroplanerna och systemet för skoltransporter.

Ett löfte är att alla barn som idag inte går i skolan ska gå i skolan. Medborgare ska också veta att de kan få både god vård och gratis medicin – varenda stad i provinsen ska ha ett ”toppmodernt sjukhus”.

Arbetande mödrar ska kunna ha sina barn på förskola och det ska byggas särskilda vandrarhem för arbetande kvinnor som är i behov av en bostad.

Protestmöte i Pakistan 2024
Kvinnor håller ett protestmöte i Islamabad 2024. Foto: M. Fawad786 | Shutterstock

Kampen för kvinnors rättigheter ska prioriteras. Maryam Nawaz har sagt att trakasserier mot kvinnor är en ”röd linje”. Dessutom håller ett ”särskilt paket för transpersoner” på att tas fram.

I de större städerna ska det finnas tillgång till gratis wifi. Utländska investeringar och räntefria lån ska gynna ungdomar som vill driva IT-projekt och göra IT-sektorn starkare.

– Jag tror att hon kommer väl förberedd till arbetet, vilket framgår av hennes tal, säger Munizae Jahangir, journalist och talkshow-värd till Arab News.

Efterspelet till de nationella och provinsiella valen har annars fastnat i kontroverser. Den nu fängslade tidigare premiärministern Imran Khan hävdar att valen är riggade.

Den politiska kommentatorn Mehmal Sarfaraz anser att Maryam Nawaz har en ambitiös färdplan:

– Vi får se hur hon går vidare. Det är det första valet som Maryam har deltagit i och det är första gången hon innehar ett ämbete i hjärtlandet för den pakistansk militären och den politiska och industriella eliten. Det är svår terräng även för de mest erfarna politikerna.

Benazir Shah framhåller att det nu är upp till bevis.

Maryam Nawaz
Maryam Nawaz är Punjabs nya chefsminister. Foto: Asianet-Pakistan | Shutterstock

– Det är för tidigt att säga, men det blir intressant att se om Maryam kan komma ut från sin fars skugga och lyckas skapa en egen identitet. Fram till nu har hennes politik kretsat kring honom och hans ambitioner.

– Vi har ännu inte sett vem Maryam Nawaz är som administratör och politiker. Vad är hennes ambitioner, vad är hennes uppdrag och vad är hennes vision?

Den nytillträdda chefsministern Maryam Nawaz, som nu är 50 år, trädde in i politiken 2013, under sin fars tredje mandatperiod. Efter att han diskvalificerades från posten 2017 har hon fått en mer framskjuten position.

Dagarna innan de allmänna valen 2018 anklagades hon för korruption och förbjöds att delta i val under de kommande tio åren. Men när domen ändrades 2022 banades väg för resan in i politiken, som hittills varit lyckad.

Nu återstår hårt arbete för att infria vallöften.

Översättning: Johan Mikaelsson

Läs mer | Artiklar om Pakistan 2024

Pakistans nya regering måste bota sjukan extremism

 

Modig insats av poliskvinna i Pakistan ger eko i världen

Print Friendly, PDF & Email
Zofeen T. Ebrahim

Zofeen T. Ebrahim är fristående journalist, baserad i Karachi. Hon skriver om miljö, klimatförändringar och stadsfrågor samt reproduktiv hälsa, minoriteters rättigheter och arbetsrätt och hur dessa frågor påverkar grupper i samhället. Hon bidrar till The Dawn, Pakistans största engelskspråkiga dagstidning, samt internationellt till IPS, The Guardian och Thomson Reuters Foundation.