Kapoors fiktiva skildring speglar ett korrupt Indien

En ond tid av Deepti Kapoor
Beräknad lästid 2 minuter

Makt och våld går hand i hand fram till förmögenhet i Deepti Kapoors En ond tid som kom ut i svensk översättning av Julia Gillberg tidigare i år. ”Underhållande, spännande och bitvis hjärtskärande”, är Henrik Schedins omdöme.

Boken börjar med att fem hemlösa personer ligger och sover under en bro blir ihjälkörda av en person i en dyr Mercedes. Är det ett mord eller en olycka? Klart är det att något inte står rätt till.

Från denna händelse fortsätter sedan denna bladvändare i ett högt tempo och kretsar kring Ajay, Sunny Wadia och Neda. Ajay säljs som barn för att jobba i en rik familj och göra hans mamma skuldfri efter pappans död.

Han blir då drillad i service och blir till slut rikemanssonen Sunnys tjänare och alltiallo. När sedan den unga journalisten Neda kommer in i bilden blir Sunny och Neda förälskade och allt vänds upp och ner.

Sunnys släkt, med fadern Bunty Wadia i toppen, kommer från Uttar Pradesh där de har blivit rika på handel med diverse varor med halv- eller helskumma metoder. Det vilar något mörkt och våldsamt över släkten, men tack vare rikedomen kommer de undan även i huvudstaden. De har kontroll över polis samt politiker och är beredda att göra mycket för att utöka sin förmögenhet.

På grund av dåligt samvete, känsla av ofullkomlighet och något som hände i barndomen festar Sunny hårt och till slut tär det både på hälsan och beslutsförmågan. Det går illa och hans verklighet rasar samman, men familjens lakejer städar upp spåren och förmögenheten fortsätter att växa.

En ond tid av Deepti Kapoor
Romanen En ond tid av Deepti Kapoor har getts ut i svensk översättning 2023.

Boken handlar om makt och åtrån efter makt. Alla vill överleva och gärna bli rika på kuppen, och många är villiga att slå sig fram. Det är värst på toppen, men våldet sipprar neråt till dem som vill klättra uppåt. En ond spiral i en ond tid.

Kapoor har uppenbarligen inte någon ljus syn på samhällsutvecklingen i Indien, och den oheliga alliansen mellan entreprenörer och politiker som även finns i verkligheten. Alla vill roffa åt sig av kakan i den växande ekonomin. Kapoors Indien har genomsyrats av hänsynslös girighet, inget verkar kunna stoppa den ekonomiska vinning som sker genom korruption.

Inget är uttalat och alla händelser är fiktiva, men det är svårt att inte se en koppling till verkliga händelser och korrupta politiker. Oavsett om man läser denna bok som samhällskritik eller inte, är det en bra och indragande berättelse.

Den är underhållande och spännande, samtidigt som den är bitvis hjärtskärande – en studie i makt och kärlek och hur förödande de båda kan vara.

Lyssna | Intervjuer med Deepti Kapoor

Depti Kapoor
Depti Kapoor. Foto: Matthew Parker

Deepti Kapoor är journalist och författare från norra Indien. Hon har under många år arbetat som journalist i New Delhi. Hon har tidigare skrivit romanen Bad Character och är bosatt i Portugal.

I samband med att romanen Age of Vice släpptes i januari 2023 intervjuades hon i USA av bland andra NPR (National Public Radio) och The New Yorker Radio Hour.

 

Henrik Schedin

Henrik Schedin är skribent och var redaktör för Sydasien 2020-2022. Hans fokusområde är sociala rörelser i Nepal och han har rest till Nepal regelbundet sedan 2012. Henrik har en magisterexamen i globala studier från Göteborgs universitet och har en bakgrund i antropologi och utvecklingsstudier.