Vårdbrist för kvinnliga narkomaner i Afghanistan

 

Beräknad lästid 3 minuter

Runt 120 000 kvinnor i Afghanistan uppskattas vara beroende av narkotika. Men trots det stora antalet missbrukare finns det bara ett enda behandlingshem för kvinnliga narkomaner i hela landet.

På en trång gata i Kabul ligger Sanga Amajs kvinnliga behandlingshem för missbrukare, som är det enda av sitt slag i hela landet. Här arbetar vänliga vårdare i vita kläder för de 25 kvinnor som för närvarande vårdas för sitt missbruk. Behandlingshemmet har två våningar med två stora sovsalar och flera gemensamma rum.

De flesta kvinnor här har inlett sitt missbruk med att använda opium och hasch, men sedan gått vidare med heroin. Enligt Storai Darinoor som arbetar på behandlingshemmet, har många av kvinnorna inlett sitt missbruk för att undkomma ekonomiska problem, ångest eller våld i hemmet.

Personalen berättar att många av de kvinnliga heroinisterna till en början har tagit narkotika som en slags medicin för att orka med vardagens alla prövningar.

Sanga Amajs behandlingshem finansieras genom ett USA-stöttat initiativ, men pengarna räcker bara till ett begränsat antal vårdplatser, och begränsade vårdinsatser.

– Behandlingen pågår vanligtvis under 45 dagar, som inleds med en tio dagar lång avgiftning, berättar läkaren Huma Mansouri, som är chef för behandlingshemmet.

Efter tiden på behandlingshemmet erbjuds kvinnorna en tre månader lång arbetsträning som syftar till att ge dem möjlighet att få ett arbete efter avslutad behandling.

En del av kvinnorna har dock ingenstans att ta vägen efter behandlingen eftersom de har förskjutits av sina familjer och inte har några möjligheter att försörja sig själva. I mån av utrymme anställer därför centret före detta patienter att arbeta som städare på behandlingshemmet.

Hittills har drygt 1 100 kvinnor fått behandling på Sanga Amaj, och enligt Storai Darinoor har en bred majoritet inte återfallit i missbruk.

Det är dock bara en liten majoritet av Afghanistans kvinnliga missbrukare som erbjuds någon behandling alls för sina problem. För de allra flesta präglas vardagen av djup fattigdom och våld.

Enligt den senaste undersökningen som genomfördes av FN-organet UNODC år 2010 bedömdes det att runt en miljon afghaner i åldern mellan 15 och 64 år var beroende av narkotika. Det motsvarar tre procent av landets befolkning. Uppskattningsvis 120 000 av dessa missbrukare var kvinnor, och drygt 60 000 barn.

Experter menar att det stora antalet missbrukare dels beror på den omfattande arbetslösheten i landet, men också på den stora odlingen av opiumvallmo som förekommer i landet, en narkotikaproduktion som dessutom har ökat på senare år.

År 2001 stod Afghanistans opium bakom hälften av det heroin som fanns på de europeiska gatorna. Numera står landet bakom 90 procent av den globala konsumtionen av opiater.

I Afghanistan är heroin en mycket vanlig drog som finns tillgänglig överallt för motsvarande 40 kronor grammet. Det är ett mycket lågt pris på världsmarknaden, men väldigt mycket pengar i Afghanistan, och narkotikamissbruket slår därför mycket hårt mot de familjer som redan har det svårt att få ekonomin att gå ihop.

Experter menar att det är särskilt svårt för de kvinnliga missbrukarna eftersom det finns ett starkt kulturellt tabu mot att just kvinnor använder droger.

Text: Giuliana Sgrena / IPS

Sydasien

Sydasiens redaktion publicerar kontinuerligt nyhetsnotiser från Nyhetsbyrån IPS.

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் Українська Українська اردو اردو