En dröm för många av Sydasiens medarbetare och läsare genom tiderna har i dagarna besannats. Efter ett idogt arbete med samtliga tryckta utgåvor av tidskriften så är nu dessa digitaliserade och ett sökbart register över innehållet upprättat. Inom kort kommer registret och 33 årgångar av tidskriften att finnas här på www.sydasien.se :
Thomas Bibin berättar mer om detta;
Tidskriften Sydasiens fullständiga utgåvor sedan första utgåvan 1977 och fram till idag kommer snart att lagras digitalt och vara sökbara och hämtbara fullt ut via ett noggrant innehållsregister!
Så när vår förre redaktör Lars Eklund nyligen efterlyste en text han skrivit om den kände indiske politiske skribenten och författaren Ajit Roy, som nyligen avlidit, så var han bara någon eller några månader för tidigt ute… Detta eftersom Roys krönikor i tidskriften Sydasien nu kommer att vara lätt åtkomliga via några enkla klick i datorn.
En stor del av arbetet med detta har nu gjorts på Medieverkstäderna i Lagerhuset, mellan Järntorget och hamnen i Göteborg. Där blev jag handledd av bl a Nätverkstans/Tidskriftsverkstans Carl Forsberg som varit min värd i processen. Flera av hans kollegor drogs med i diskussionerna och testandet av några inscannade sidor ur premiärnumret, 1/1977.
Testerna visade dock att den teknik som nu finns för att förvandla bildfiler av tidskriftssidorna, dvs pdf-filer, ännu inte ger tillräckligt bra läs- och sökbara ocr-filer.
Därför blev mitt jobb på Nätverkstan att scanna in samtliga utgåvor av Sydasien i en scanner/kopieringsapparat som direkt skickade filerna av varje inscannat nummer till en mailadress där de nu kommer att fiskas upp av sydasien.se’s redaktion och läggas ut på hemsidan. Denna inscanning är klar.
Utöver det blev mitt hantverksjobb att upprätta ett ett innehållsregister för alla utgivna nummer. Utöver rubriker, författar-och fotografnamn mm så har jag lagt till sökord som t ex land, personnamn mm i texten. Detta register är nu också klart.
Registret är skrivet i word, dvs sökbart i fulltext, kommer då att leda den som söker till bildfilerna på alla sidor i alla utgivna/tryckta nummer från nr 1, 1977 till och med nr 3, 2010. Allt ligger då inom kort på sydasien.se, inkl de 17 Monsun-bilagor som fanns med i utgåvorna från och med nr 3, 1999.
Det handlar om minst ca 4.200 tryckta sidor av tidskriften Sydasiens 34 årgångar!
Och jag blir också stolt över att se vilket unikt och innehållsrikt material mina vänner och kollegor har tagit fram under dessa dryga tre decennier. Och imponerad av hur många av de främsta kännarna och skribenterna på området som varit våra medarbetare. Det bildar en god bakgrund till det jobb som den nya webbredaktionen gjort och gör med siktet inställt på vårt älskade och oroande Sydasien.
Thomas Bibin, en av grundarna till tidskriften Sydasien 1977.