Nära skildring av ett liv kantat av flykt och våld

Samvetsfången – en roman av Danish Sial
Samvetsfången skildrar Din Chaudry Sials dramatiska liv. Foto: Atlas | Liljemärker
Beräknad lästid 2 minuter

Samvetsfången är en dramatisering av Din Chaudry Sials liv skriven av Dins son Danish Sial. Det är ett dramatiskt livsöde värt att berätta om, skriver Henrik Schedin.

Din Chaudry Sial föddes i Indien men hans familj tvingades fly till Pakistan under Delningen 1948. Efter ett politiskt uppvaknande under sin studietid i Ayub Khans auktoritära regim tvingas han fly en andra gång, nu till Sovjetunionen som tog emot socialister från alla världens hörn. I Sovjet lever han en lyxig studenttillvaro och sänder radio på urdu med propaganda riktad mot sitt hemland.

Den nyfikne Din märker till slut att socialisternas drömland inte är någon jämlik dröm utan snarare tvärtom, en hierarkisk och ojämlik stat för politikerklassen. När han återigen inte klarar av att vara tyst tvingas han en tredje gång att fly och hamnar i Stockholm. Det är svårt att komma in i det svenska livet, men med åren blir det enklare.

Din blir fängslad och får utstå tortyr

Det är då han bildar en organisation som stöttar demokratirörelsen i hemlandet. Han lever nu med fru och barn och livet är lugnt och tryggt, men vid ett besök i hemlandet tar tryggheten slut. Han blir fängslad på grund av sin politiska aktivitet.

Han får utstå tortyr och andra grymheter och till slut hamnar han i det ökända fängelset Lahore Fort. Det blir en kamp för Din att stå ut och en kamp för anhöriga att få ut honom.

Även om Samvetsfången är fiktion, en berättelse baserad på verkliga händelser, verkar Dins liv ha varit kantat av våldsamma och skräckinjagande polisförhör. Historien är spännande och Danish Sial behandlar sin fars historia med en fin ton och behagligt språk.

Boken Samvetsfången
Boken Samvetsfången ges ut av Atlas (länk till bokförlagets sida om boken).

Däremot händer det inte mycket med formen på berättelsen som enbart drivs av Dins livsöde. Visst finns det nog med dramatiskt stoff i Dins liv för att det fungerar, och det är snarare något filmiskt än litterärt över boken.

Händelseförloppet radas helt enkelt upp utan att det blir så intressant även om det är några rörande scener som sticker ut från helheten. Trots att berättartekniken lämnar lite att önska så är boken en skakande bladvändare och framför allt är det en berättelse som är viktig att berätta.

Läs mer | Arkivet på Sydasien.se

Din Chaudry Sial syns i Sydasien nr 2 2022.

Sydasien nr 2 2022 finns nu i arkivet på Sydasien.se och kan laddas ned och läsas fritt som pdf. Numret i tryckt form kan också beställas från redaktionen.

Johan Mikaelssons reportage, byggt på intervjuer med Din Chaudry Sial, hans son Danish Sial och dottern Natalie Sial, publicerades först i Amnesty Press nr 3 2021 och på amnestypress.se.

Henrik Schedin

Henrik Schedin är skribent och var redaktör för Sydasien 2020-2022. Hans fokusområde är sociala rörelser i Nepal och han har rest till Nepal regelbundet sedan 2012. Henrik har en magisterexamen i globala studier från Göteborgs universitet och har en bakgrund i antropologi och utvecklingsstudier.