Fler nya tidskrifter finns nu i arkivet på Sydasien.se

Nytt i Sydasiens arkiv hösten 2022
Sydasiens arkiv har fyllts på med nr 2 2022, nr 1 2021, nr 3 2021 och nr 4 2021. Foto: Omslagsbilder av Fatimah Hossaini och Shutterstock
Beräknad lästid 2 minuter

Sydasien.se bjuder in alla att helt fritt ta del av innehållet i de flesta av våra tryckta tidskrifter. Nu finns fyra nummer från 2021-2022 att läsa i arkivet på Sydasien.se. Årets sista nummer trycks nu i dagarna.

Samtidigt som ett nytt nummer kommer ut ur tryckpressarna och ska hämtas för vidare distribution till läsare i mellandagarna har vi fyllt på arkivet på Sydasien.se med fyra nummer från 2021-2022 (direktlänk). Här kan dessa tidskrifter nu läsas fritt som pdf.

Sydasien nr 3 2021 – ett av numren som nu lagts till som pdf i arkivet på Sydasien.se.

Inför varje nytt nummer brukar vi presentera dem på Sydasien.se. Läs mer om numren som nu lagts ut i arkivet: nr 2 2022 (Tema: pressfrihet och exil), nr 2 2021 (Tema: kultur), nr 3 2021 (Tema: jordbruk och livsmedel) och nr 4 2021, (Tema: Afghanistan).

De enda numren vi tills vidare håller på i tryckt form är det senaste magasinet, nr 3 2022, med tema ekonomi och digitalisering samt våra ”årsboksnummer”, nr 1 2021 och nr 2 2022 – och så det kommande, nr 4 2022.

Dessa och andra nummer kan enkelt beställas (länk till information) från Sydasiens redaktion. Swisha eller sätt in på postgiro och meddela oss adressen genom mejl eller i meddelandefältet.

Nu i december erbjuder vi samtliga fyra nummer 2022 i ett paket för 200 kr inklusive frakt. Nr 4 2022 är alltså på väg till tryckeriet och vi hoppas kunna hämta färska tidskrifter i slutet av veckan eller i mellandagarna för att sedan distribuera ut till prenumeranter och återförsäljare.

Tyngdpunkten i det kommande numret, nr 4 2022 med tema hälsa, ligger på essän av Henrik Schedin kring smuggling av livsviktig medicin till Nepal. Bristen på medicin för blödarsjuka har varit stor under många år.

Familjer där någon har sjukdomen drabbas dubbelt, av tyngd ekonomi och sänkt livskvalitet. Frivilliga hjälpinsatser från rikare länder har lindrat symtomen för många och räddat liv.

Vi tar oss också an situationen i det översvämmade Pakistan i ett par texter. I den ena behandlas utbrottet av dengue och malaria. Den andra tar upp hur hälsoproblemen som uppstår på grund av bristen på toaletter och avlopp förvärrats ytterligare av vattenmassorna. Uppemot hälften av världens befolkning saknar en välfungerande toalett.

Till sist har vi en längre intervju under vinjetten ”60 minuter” med en erfaren läkare i Sri Lanka kring hälsoläget i spåren av årets ekonomiska och politiska kris på ön.

Läs mer | Sydasiens arkiv

Tryckta tidskrifter 1977-2022 och artiklar som publicerats på Sydasien.se 2011-2022 kan sökas och läsas genom arkivet på Sydasien.se. Vi har också ett fysiskt arkiv med hyllorna fyllda av nummer som kan beställas.

Det finns även möjlighet att besöka redaktionen som är belägen i Mölndals Kvarnby. Kontakta oss för att bestämma en tid.

Print Friendly, PDF & Email
Redaktionen Sydasien

Sedan 1977 följer Sydasiens redaktion med lika delar hjärna och hjärta regionen Sydasien – länderna Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Vi befinner oss i nuet, blickar framåt, med historian i minnet.