Våld vid böndernas demonstration i Indien

Bondeprotest i Delhi
Bönder har protesterat Delhis utkant sedan november. De vädjar till Modi och regeringen att lyssna. Foto: PradeepGaurs /Shutterstock
Beräknad lästid 2 minuter

Häromdagen inföll Republic Day i Indien. Vad som annars brukar firas med militärparader, bytes ut mot bönders protestmarscher genom Delhi. Våldsamheter utbröt, en person avled och flera skadades.

Bönder från norra Indien, främst delstaten Punjab, har sedan november protesterat mot ett lagförslag som skulle påverka jordbruksmarknaden, vilket Sydasien rapporterat om. Lagförslaget innebär en liberalisering av matmarknaden, som enligt demonstranterna skulle drabba småbönder hårt.

Nu finns en reglerad marknad med ett minimipris på de vanligaste grödorna. Dessutom ett system för staten att köpa in grödor till matprogram till fattigdomsbekämpning. Detta prissättningssystem innebär att många småbönder kan trygga sin inkomst från säsong till säsong. Regeringen vill nu ändra detta system till en fri marknad, men demonstranterna anser att många småbönder inte skulle kunna konkurrera på en fri marknad.

Bönderna som protesterar är främst sikher, och har sedan november slagit läger på gränsen till New Delhi. Därifrån har de fredligt demonstrerat och fört fram sitt budskap.

Igår, på Republic Day, hade de fått tillåtelse att demonstrera genom en traktorkonvoj i utkanten av Delhi. En förutbestämd rutt hade godkänts av polisen efter långa förhandlingar.

Redan kvällen innan tog sig en grupp av protesterande bönder in i Delhi för att påbörja protesterna. På förmiddagen av Republic Day nådde utbrytargruppen mer centrala delar av staden och möttes av polisen.

Polisen försökte stoppa bönderna med tårgas och vattenkanoner, och tumultartade scener rapporteras ha utspelat sig när de protesterande bönderna satte hårt mot hårt. 83 poliser har rapporterats skadade och en 25-årig bonde avled i sammandrabbningarna, enligt The Hindu.

En 25-årig man avled i sammandrabbningar med polis

Under dagen lyckades även en grupp demonstranter ta sig fram till det ikoniska Red Fort i Delhi och hissade två flaggor. En sikhisk flagga och en facklig flagga för jordbruksarbetare. Rykten från hindunationalistiskt håll hävdade att de också tog ner den indiska nationella flaggan, men så var icke fallet.

Ledarna för de fredliga protesterna och organisatörerna av demonstrationerna har tagit avstånd från allt våld och har återvänt till sina läger i utkanten av staden. Även om media fokuserade på våldsamheterna, pågick till stora delar demonstrationerna fredligt enligt plan.

Småbönderna är en viktig del av Indiens matsäkerhet, och behövs för att mätta den stora befolkningen. Nu återstår att se om myndigheterna lyssnar på böndernas vädjan om rättvisa förhållanden på jordbruksmarknaden.

Henrik Schedin

Henrik Schedin är skribent och en av två redaktörer för Sydasien. Hans fokusområde är sociala rörelser i Nepal, och har rest till Nepal regelbundet sedan 2012. Henrik har en magisterexamen i globala studier från Göteborgs universitet och har en bakgrund i antropologi och utvecklingsstudier.

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் Українська Українська اردو اردو