Bakomliggande faktorer till trafficking i ny bok

Boken Sharmilas öde
Fattigdom är en av de största faktorerna bakom att barn lever på gatan eller tvingas in i sexindustrin. Foto: Sahat /Shutterstock
Beräknad lästid 3 minuter

Varje år hamnar tusentals nepalesiska flickor i sexindustrin, både i Nepal och utomlands. I boken Sharmilas öde skildrar Eva Holmberg Tedert och Ingela Östlund bakomliggande faktorer genom berättelser och erfarenheter från deras egna engagemang.

I dagarna firas den Dashain i Nepal, landets stora familjehögtid, och det rapporteras att över en 700 000 människor har lämnat Katmandu för att åka hem till släkten i sina hembyar. En festlig högtid där familjen är i fokus, men många barn saknas när välsignelser och lyckönskningar ska delas ut.

Boken ges ut av Vulkan förlag.

Eva Holmberg Tedert och Ingela Östlund har skrivit boken Sharmilas öde, utgiven på Vulkan förlag, om gatubarn, barnarbete och barn i sexindustrin. Sorgligt nog allt för vanliga fenomen i Nepal. Tusentals flickor försvinner från Nepal varje år. Mörkertalet är stort, men bara till Indien uppskattas 5 000 till 10 000 nepalesiska kvinnor och barn smugglas årligen. Boken är skriven utifrån ett stort engagemang för barnen och ur en vilja att förändra.

Bokens första halva består av berättelser från Eva Holmberg Tederts långa erfarenhet av att jobba med gatubarn och barns fattigdom i Nepal. Hon har drivit en organisation som drivit barnhem och motarbetat de faktorer som gör att barnen hamnar på gatan. Främst genom att se till att barnen kan gå kvar i skolan genom att betala skolavgifter och köpa böcker, och hjälpa till med hushållskostnader så inte fattigdomen driver deras familjer att skicka iväg barnen eller till och med sälja dem.

Det är flera hjärtskärande berättelser som Eva delar med sig av, och jag känner igen en del från egna erfarenheter. Jag minns att under mitt första besök i Nepal blev jag inbjuden till ett barnhem som en bekant var med och drev. Under mitt besök kom en mamma och lämnade ifrån sig sin dotter då hon inte kunde ta hand om henne. Det var en djup sorg och skam i hennes ögon.

Handen kring en påse lim för att stilla hungern och ångesten

Under den vistelsen såg jag också alla de gatubarn som drev runt och tiggde i turistkvarteret Thamel. Ena handen utsträckt bedjande om pengar och andra handen kring en påse lim för att stilla hungern och ångesten. Under senare resor har de försvunnit från centrala Katmandu, men problematiken är inte borta som författarna vittnar om i sin bok.

De personliga berättelserna om barn och ungdomar som Eva har träffat genom sitt engagemang illustrerar problematiken väl. Som läsare får du en större förståelse kring de faktorer som driver barn ut på gatan eller in i den om fattande sexindustrin i Nepal och Indien. Det är vanligt att nepalesiska flickor säljs till indiska bordeller och smugglas drogade över gränsen av män som verkar vänliga i hembyn.

En av de berättelserna är titelns Sharmila som fick utstå otänkbara smärtor på en bordell i Indien. Det är tung läsning om en grym och mörk värld, men det är viktigt att påminnas om att det faktiskt sker.

Andra delen är baserad på statistik och fakta om trafficking och lagstiftning, intressant men tyngre att följa med i. Här lyfts också blicken från Nepal och den globala arbetsmigrationen och det moderna slaveriet diskuteras i stort. Det är mycket information att ta in, men fattigdomen och drömmen om ett bättre liv någon annan stans verkar nästan alltid vara de drivande faktorerna.

Henrik Schedin

Henrik Schedin är skribent och en av två redaktörer för Sydasien. Hans fokusområde är sociala rörelser i Nepal, och har rest till Nepal regelbundet sedan 2012. Henrik har en magisterexamen i globala studier från Göteborgs universitet och har en bakgrund i antropologi och utvecklingsstudier.

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் Українська Українська اردو اردو