Stressat klimat, högt/lågt vatten och en sandalskandal

Indiska tidningsklipp i pandemins tidevarv. Allehanda verkliga händelser, en del åsikter och en och annan hypotes döljer sig bland rubrikerna. Foto: Zac O’Yeah
Beräknad lästid 4 minuter

Läs redaktörernas inledare om de 72 sidorna i Sydasiens färska reportagemagasin med tema klimat och vatten. Under söndagseftermiddagen publicerar vi också ett utdrag ur Zac O’Yeahs vattniga essä.

Hur många slängda sandaler och uttjänta skor plockades på den där strandremsan vid Ganges? Människor hade tröttnat på nedskräpningen och gick samman på eget initiativ och plockade skräp under sju söndagar. Ja, det är bara en av många lokala frågor som kommit upp på bordet vid arbetet med reportagemagasinet.

Gemensamt för problematiken kring klimat och vatten i regionen är att frågorna är lokala men samtidigt globala. De går upp i atmosfären, som just nu svämmas över av koldioxid.

Alla dessa flip-flops, gympadojor och annat vägde 12 000 kg, vilket reportern Prakash Samaga vid tidningen New India Express bekräftar för Sydasien. Initiativet fortsätter. Vi önskar lycka till!

Vår hjälte i Bengaluru, Zac O’Yeah, har för Sydasiens räkning haft vatten och klimat på hjärnan under pandemiåret 2020. Han har dykt ner i Indiens vattenfråga, som ju ser ganska grumlig ut.

Det hjälper inte det framtida klimatet mycket att gå omkring och känna flygskam. Vi som i decennier rest hit och dit i världen med flyg sitter redan med en ganska stor flygskuld. Nu är hög tid att betala tillbaka.

Vi, mänskligheten, måste göra mycket,
mycket mer än vi hittills trott för att bromsa utvecklingen

Men kan vi klimatbovar handla oss ur klimatkrisen? De senaste rapporterna från IPCC, FN:s klimatpanel, varnar för att polarisarna smälter i otäckt snabb takt. Vi, mänskligheten, måste göra mycket, mycket mer än vi hittills trott för att bromsa utvecklingen.

Men steget från att prata om problemet, i små och större sammanhang, till att vidta konkreta, drastiska åtgärder för att verkligen minska utsläppen behöver bli kortare. Bara gör det!

Sydasien reportagemagasin 2020 – tema klimat och vatten
I magasinet finns reportage och artiklar som inte har publicerats på Sydasien.se och enbart kan läsas i magasinet. Beställ här!

I det här numret har vi reportage från alla länder i regionen. Vi är glada över att ha knutit till oss nya, fasta skribenter. En av dem är Zofeen T. Ebrahim i Karachi som lyfter fram Yasmeen Lari och hennes ”avvikande arkitektur” för ett av naturkatastrofer härjat folk.

Vi betraktar livsfarliga störtfloder och vattenkraft i Nepal, indiska frö banker, bhutanesisk koldioxidneutralitet, känner miljöhopp och förtvivlan, gör nedslag i Sri Lanka, Afghanistan, Maldiverna och Bangladesh. Fantastiska naturbilder som Jan Fleischmann tagit ryms också på de 72 sidorna.

Välkommen till 20-talet med Sydasien!

 

INNEHÅLL Sydasien #1 2020 Reportagemagasin Tema: Klimat & vatten

2 Inledare: Stressat klimat, högt/lågt vatten och en sandalskandal Johan Mikaelsson och Henrik Schedin
3
Noterat: Notiser från länderna och kortrecensioner av litteratur, Redaktionen
4 Intro till temanumret: Vatten är en nyckelfråga i hela regionen Parul Sharma 6 Regionen Sydasien i pandemins år 2020 Redaktionen
10 Klimatrelaterat – det är hög tid att vakna nu! Redaktionen
12 Vattnet i fokus – intervju med Ashok Swain Henrik Schedin och Johan Mikaelsson
16 Är Indien på väg att torka ut? En essä i text och bild, Zac O’Yeah
26 Arkitekten som vek av för Pakistans folk,  Zofeen T. Ebrahim
32 Ett katastrofernas år för Bangladesh, Troy Enekvist
36 Lokalbefolkningen körs över när vattenkraft byggs ut i Nepal, Henrik Schedin
38 Störtfloder i Nepal – en av många faror i spåren av klimatförändringen, Neelima Valangi
40 Otara Odel – miljöentreprenör och Sveriges honorärkonsul i Sri Lanka, Johan Mikaelsson
44 Afghanistans konflikthotade grundvatten, Sharif Safi
46 Fröbanker i kvinnors regi stärker lokala småodlare i Indien, Cecilia Östman
48 Bhutan – landet i vått och torrt, Alf Persson
54 Maldivernas kvinnor drabbas hårt av klimatkrisen, Sajida Majdy
56 Dystopisk bild av översvämmat Kolkata i filmen Wade, Prem Poddar och Lisa Lindkvist Zhang
58 Följ med till de stora kattdjurens Sydasien – ett bildreportage, Jan Fleischman
68 Grön humor ska väcka indiers klimatmedvetenhet, Julia Wiræus
70 Indiens leoparder har det jobbigt, Redaktionen
71 Medverkande Sydasien #1 2020, Redaktionen

Redaktionen Sydasien

Sedan 1977 följer Sydasiens redaktion med lika delar hjärna och hjärta regionen Sydasien – länderna Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Vi befinner oss i nuet, blickar framåt, med historian i minnet.

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் Українська Українська اردو اردو