Landet där en chai-wallah kan bli premiärminister

Please select a featured image for your post

Beräknad lästid 2 minuter

Mycket finns att säga om Indiens nyvalde premiärminister Narendra Modi. Hans förflutna inom hindunationalismen, hans inblandning i upploppen i Gujarat och hans nyligen hävda inreseförbud till flera europeiska länder samt USA känns oroväckande – omvärlden bävar.

Men om vi tittar längre bak i Modis förflutna finns också det mycket originella fakta att ministern faktiskt en dag var en vanlig chai-wallah (te-försäljare). Idag 2014 kan alltså en chai-wallah bli premiärminister i Indien. Nu är ju inte Modi från en chai-wallah kast men han är en man utan välkänt efternamn, utan hög kasttillhörighet och helt utan politisk familjebakgrund som nu står som ledare för världens största demokrati.

Det är förbjudit enligt indisk lag att särbehandla p.g.a. kast. Däremot är det institutionaliserat att en särbehandling som gynnar de lägre kasterna skall ske för att jämna ut utbildningsnivåer och arbetslöshet och på så vis komma åt att jämna ut skillnaderna i de sociala skikten. Detta sker med hjälp av kvotering. Däremot finns de sociala grupperingarna kvar och det är mycket vanligt att indier umgås, gifter sig och röstar inom sin kast.

Modi tillhör en kast som enligt indiska konstitutionen definierar som “Other Backward Class” och är av de kastgrupper som reserveras platser inom den offentliga sektorn och högre utbildningar för att jämna ut klasskillnader.

Premiärminister i ett land hårt präglat av kast och kasttillhörighet. Indiens kastsystem är en stark faktor i samhällets alla skikt. Att stå emot samhällsnormer, omvärldens och familjens förväntningar är svårt för den enskilde individen och oftast är det enklast att följa sina föräldrars fotspår, läkarens son blir läkare etc.

Det offentliga rummet i massmedia censureras hårt, dels p.g.a. hänvisningar till kast och potentiella kast-konflikter. Ett sådant exempel är när filmen “Aaja Nachle” en musikal-film med Madhuri Dixit från 2007 skulle granskas. Filmen hade en sångtext som löd “even a cobbler can become a goldsmith” (även en skomakare kan bli guldsmed). Detta censurerades omedelbart i flera delstater pga referensen till att kastsystemet inte är statiskt.

Modi är levande bevis på att man kan förändra sin förväntade livsbana och sätta upp sina egna mål, vad de än må vara. Sedan låter jag det vara osagt huruvida han är den bäst lämpade personen för premiärministerposten, det återstår att se under de kommande fem åren och Sydasien bevakar Indiens politiska utveckling på nära håll.

Vi på Sydasien välkomnar alltid nya skribenter med spännande uppslag. Våra skribenter är av blandad bakgrund, såväl forskare, resenärer och studenter. De bor i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Canada och Sydasien. Har du en historia du vill dela, ett reportage du vill skriva, eller en debatt som du vill belysa? Kontakta redaktionen!

Avslutningsvis vill vi i redaktionen önska alla läsare en riktigt skön sommar.
Vi är tillbaka igen i slutet av augusti med spännande läsning om er favoritregion!

Johanna Sommansson

Johanna Sommansson var redaktör för Sydasien 2010–2019. Indolog i botten, med BA i Indologi och en MSc i Socialantropologi med flertalet fältarbeten i Indien, Sri Lanka och Nepal. Johanna brinner för mänskliga rättigheter specifikt funktionsrättsfrågor, jämställdhetsfrågor och HBTQIA++ frågor i Sydasien och i Sverige.