Nya oroligheter i Sri Lanka

 

Beräknad lästid 2 minuter

Under de senaste dagarna har det varit oroligt i städerna Beruwala och Aluthgama i Sri Lankas sydvästra delar. Nyheterna om att ultranationalistiska buddhistiska munkar har attackerat muslimer har figurerat brett på medier och i sociala medier.

Vad som exakt har hänt råder det just nu delade meningar om, eller rättare sagt så är det väldigt svårt att värdera nyheterna som kommer från Sri Lanka (då pressfriheten är extremt inskränkt).

Det är dock bekräftat, från officiellt håll, att minst tre muslimer har dödats och 80 skadats. De ska ha dödats i samband med att de försökte skydda en moské från att bli vandaliserad. Många rapporter och bilder visar också att ett flertal muslimska affärer har bränts ner och hur de har vandaliserats.

Att våldet nu har eskalerat är inte förvånande då de under en längre tid har pågått en hets stämning pådriven av ultranationalistiska Bodu Bala Sena. Dessa upplopp var inget undantag då de föranleddes av just en protest av denna grupp. Retoriken från Bodu Bala Sena har hela tiden varit densamma, de hävdar att de riktar kritik mot muslimska och kristna institutioner men de förnekar att de har något med våldsamheterna att göra.

Från muslimskt håll råder det dock inga tveksamheter, Bodu Bala Sena pekas ut som den stora pådrivaren i det allt mer eskalerande våldet i Sri Lanka. Regeringen anklagas för att vara allt för passiva i skyddandet av landets minoriteter och i dag gick justitieministern Rauff Hakeem och ledaren för landets största muslimska parti ut och fördömde inte bara attacken utan passiviteten från regeringen.

När jag var i landet 2013 och intervjuade ett flertal högt uppsatta muslimska politiker så fanns det en stor oro för Bodu Bala Sena och dess retorik och nu har oron förstärkts.

Regeringen måste visa styrka och sätta ner foten en gång för alla mot de pågående trakasserierna mot landets religiösa minoriteter, annars är jag rädd för att en större konflikt återigen bryter ut i landet, men kanske är det redan för sent.

Följ händelseutvecklingen, via Twitter och haschtaggen #aluthgama.

Print Friendly, PDF & Email
Andreas Johansson

Andreas Johansson är filosofie doktor i religionshistoria och forskare vid Centre for Theology and Religious Studies vid Lunds universitet (LU) och senior lektor vid universiteten i Karlstad och Lund. Tidigare föreståndare för nätverket SASNET vid LU. Andreas har forskat i religiöst språk och symboler i icke religiösa organisationer i Sri Lanka och Maldiverna. I den dokumentära fotoboken ”Yakuza Tatoo” framträder hans fotointresse.