Arbetet med Sydasiens bok, årsmodell 2024, flyter på. De flesta texter är på plats och uppslag för uppslag växer fram. Snart trycks boken. Precis som föregående år får ett knippe längre texter i bokserien Sidor av Sydasien ge läsaren möjlighet att sjunka in. Förhandsbeställ nu – bli medlem och bokstödjare!
Sydasien fortsätter att satsa på att vid sidan av nättidskriften Sydasien.se ge ut en bok med lite längre texter. Samtidigt lägger vi i boken stor vikt vid bilder. Journalisten Per J Andersson, som skrev om tågresande i Indien i förra årets bok med temat ”Land, stad och stigar däremellan”, kallade nya Sydasien för ”bokasin”, kanske var det från början bookazine (om uttrycket som vi kan misstänka först myntades där borta i Amerika). Det kan nog vara en bra och rättvisande benämning på vår tryckta produkt.
Tidskriftens vilja är att fortsätta ge ut något i tryckt form och vi hoppas kunna fortsätta locka våra läsare som vi vet har ett specifikt intresse på djupet för regionen och ett eller flera av länderna, men också läsare som har ett allmänintresse och vill ta in världen. Boken trycks till en början i en upplaga av 500 exemplar.
Genom att vi har förlagt publiceringen till slutet av året skriver vi nu medlemskapet till 2024-2025 och på samma sätt kommande år, 2025-2026 (läs mer på sydasien.se/medlem om stödmedlemskap och större beställningar).
Tanken är också att under 2025 arrangera presentationer och temadagar på olika platser i Sverige – gärna i samarbete med aktiva medlemmar och vid bibliotek, skolor, universitet, föreningar och organisationer.
I år kan vi erbjuda en längre essä av den i Bangalore bosatte författaren Zac O’Yeah om hur inte minst skrivande svenskar fastnat för Indien, ja det figurerar även utomnordiska giganter som Rudyard Kipling i det sprakande persongalleriet.
I det långa reportaget kring temat för boken har Sydasiens redaktör Johan Mikaelsson satt Sverige under lupp och utforskar hur Sydasien tar plats i samhället. Det handlar om mat, litteratur, musik, arbete, föreningar, forskning, film och cricket. Delar av reportaget har filmats i samarbete med fotografen Olle Melkerhed – mer om det följer under november.
Lubna Hawwa har skrivit en essä kring att hitta sin ”ö” i södra Sverige, något som hjälpt henne att känna sig hemma även om det är en lång sjöväg till hemlandet Maldiverna. För denna essä tilldelades hon för övrigt essästöd från Västra Götalandsregionen 2024.
Journalisten och författaren Saiful Baten Tito från Bangladesh skriver om hur det är att verka som fristadsförfattare i Göteborg och samtidigt ha tankarna på hemlandet, där det har flutit blod på gatorna innan det till sist kom ett maktskifte, och om hur framtiden på alla plan fortfarande ter sig oviss.
Troy Enekvist bidrar med ett bildreportage i svartvitt med fokus på musik. Henrik Schedin skriver om litteratur som skapas inom den sydasiatiska diasporan.
Boken trycks under andra halvan av november och ska nå medlemmar och bokstödjare i början av december.
Uppdatering i november 2024: Julia Wiræus har skrivit en text om Ayurveda, som först var tänkt att publiceras i den här boken och kopplas till temat ”Sydasien i Sverige”, men under arbetets gång har det artat sig så att den passar bättre in i temat för Sydasiens nästa bok.