Hjältarnas sommar och deckarnas höst

Beräknad lästid 2 minuter

Så har sommaren med sina långa ljumma sommarkvällar dragit förbi och vi står inför hösten. Jag har spenderat en stor del av sommaren i Sverige, i hängmattan med den nyutgivna versionen av Mahabarata. Bokförlaget Puri gav, precis lagom till sommaren, ut det klassiska indiska eposet i två delar för första gången på svenska. I ett svunnet Indien utspelas historien som är skriven med en undermening av moral och etik. Boken ger en insikt i den indiska nationalidentititeten och landets litterära skatter.

De färggranna pärmarna och insidans härliga orangea ton inbjuder redan här till läsning, och författaren Kenneth Andersson har fångat tonen i det klassiska sanskritverket på ett skickligt sätt till det svenska språket! Släktfejden mellan pandavabröderna och deras kusiner är ett centralt tema men kring dettaa utspelas spännande intriger; möten med hjältar, undersköna damer, gudomliga varelser såväl som ondskefulla demoner – det finns flera parallella historier i historien.

Mahabharata är tveklöst ett tidlöst kompendium av berättelser som fängslar även den moderna människan i tvåtusentalets bredd av variation av litteratur. Jag rekommenderar Sydasiens läsare att nu när hösten står inpå knuten, att slå sig ner framför brasan med Mahabharata på svenska!

Annan höstläsning finns att läsa om i artikeln “Indiska deckare på tvåtusentalet” av Zac O’ Yeah, som tipsar om spännande nätter i Delhi, detektiver och mysterier som alla utspelar sig i Indien. Den indiska deckaregenren har inte fått den uppmärksamhet den förtjänar menar Zac och delar med sig av sina lästips till den som är intresserad. Han har även träffat författaren Tarquin Hall och berättar om sitt möte och författarens verk i denna artikel “Tarquin Hall, brittisk deckarkung av Indien”.

Inför hösten vill jag även passa på att tipsa om danseventet som går av stapeln 14 och 15 september. En av Storbritanniens främsta koreografer; Shobana Jeyasingh, kommer till Dansens Hus i Stockholm. Föreställningen lovar en blandning av klassisk Bharat Natyam och samtida dans, var beredda på en helkväll! Läs mer på http://www.dansenshus.se/Pa-scen/Stora-scen/Shobana-Jeyasingh-Dance-Company/

Alltjämt pågår politiska och kulturella händelser i region Sydasien. Vi välkomnar alltid nyhetstips och rapporter från er som befinner er på plats i regionen!

Titta in för spännande reportage och debatter under hösten!

Johanna Sommansson

Johanna Sommansson var redaktör för Sydasien 2010–2019. Indolog i botten, med BA i Indologi och en MSc i Socialantropologi med flertalet fältarbeten i Indien, Sri Lanka och Nepal. Johanna brinner för mänskliga rättigheter specifikt funktionsrättsfrågor, jämställdhetsfrågor och HBTQIA++ frågor i Sydasien och i Sverige.

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் Українська Українська اردو اردو