Drömmen om fred

Foto: Sana Altaf | IPS
Polisen tog in ett flertal ungdomar för stenkastande efter upplopp 2010. Foto: Sana Altaf | IPS
Beräknad lästid 1 minut

Jag var 21 år gammal första gången jag fick ett laddat vapen riktat mot mig. Gammal nog att förstå innebörden av maktrelationen som utspelas då man som obeväpnad står inför en gevärsmynning. I Sydasien finns flera regioner där unga är alltför familjära med skjutvapen, krig och konflikt.

Indiens Kashmir, Sri Lankas Jaffna, Bangladeshs Chittagong Hill Tracts, Pakistans Khyber Pakhtunkhwa och Afghanistans Kabul för att nämna några. Dessa områden har även berättelser som inte handlar om konflikterna runt omkring utan om människorna som växer upp där och kämpar för sina rättigheter, sina barns rättigheter och framtid. Drömmen om fred.

Att växa upp i väpnade konflikter och barns rättigheter är ämnen som Sydasien Nättidskrift ofta skriver och i år kommer vi följa utvecklingen i regionen från alla möjliga infallsvinkar.

Den dagen jag stod öga mot öga med laddade vapen var i mytomspunna indiska Kashmir. En sådan vacker plats med storslagna mytomspunna Mogulträdgårdar, lotusdammar och underskön natur. Indiska armesoldater rusade in på en vacker träsnidad husbåt mitt i Dal Lake där lotusarna blommade.

Som ni märkt har Sydasiens webplats legat nedstängd en tid och detta är på grund av ett spamangrepp.

Tack för att ni hittat in till oss, till vår nya web 2016!

Låt mig presentera några av våra skribenter som är med oss i år: Sri Lanka krönikören Johan Mikaelsson, miljöpolitiska debattören Teresia Borgman, Mumbai-wallahn Rohit Bhatia, människorättsaktivisten Parul Sharma och kulturkrönikören Zac o’Yeah för att nämna några.

Välkomna till ett nytt år med Sydasien!

Print Friendly, PDF & Email
Johanna Sommansson

Johanna Sommansson var redaktör för Sydasien 2010–2019. Indolog i botten, med BA i Indologi och en MSc i Socialantropologi med flertalet fältarbeten i Indien, Sri Lanka och Nepal. Johanna brinner för mänskliga rättigheter specifikt funktionsrättsfrågor, jämställdhetsfrågor och HBTQIA++ frågor i Sydasien och i Sverige.