Migrantarbetare drabbas av Indiens nya nedstängningar

Migrantarbetare i Kashmir behöver ge sig hem
Migrantarbetaren Siraj Alam köar för att köpa en biljett och resa hem till delstaten Bihar från Srinagar i Kashmir som stängts ned för att bromsa smittspridningen. Foto: Umer Asif /IPS
Beräknad lästid 4 minuter

Den andra coronavågen i Indien slår hårt och smittotalen ligger kvar på höga nivåer. Mängder av migrantarbetare har blivit arbetslösa under de nya nedstängningarna. De lämnar nu städerna och ger sig åter ut på vägarna.

I mars 2020 meddelade Indiens premiärminister Narendra Modi med endast några timmars varsel att landet helt skulle stängas ned. För många miljoner migrantarbetare innebar det att de plötsligt stod utan jobb och heller inte hade några möjligheter att resa hem eftersom nedstängningen även omfattade stora delar av tåg- och busstrafiken.

Med tiden lättades dock restriktionerna och många migrantarbetare började återvända till städerna. Under våren har dock en andra coronavåg slagit till mot landet med full kraft.

Den 19 april 2021 införde myndigheterna en ny nedstängning av den indiska huvudstaden New Delhi efter att coronafallen hade börjat stiga dramatiskt.

Prakash Kumar, 37, var en av många arbetare i staden som beslutade sig för att resa hem igen, i hans fall till delstaten Uttar Pradesh. I normala fall handlar det om en några timmar lång bussresa – men nu kom resan att ta tre hela dagar.

– Företaget där jag jobbade stängde och det fanns inga andra jobb att få i staden. Eftersom regeringen inte satte stopp för tåg och bussar valde jag att resa därifrån, berättar han för IPS.

När han anlände till busscentralen möttes han dock av långa köer av migrantarbetare som ville göra samma sak. Det tog Prakash Kumar ett dygn bara att få tag på en biljett till hemresan.

– På grund av rusningen tvingades jag dessutom välja en lång omväg som kostade mer och som innebar att jag fick gå långa sträckor, berättar han.

Än en gång tvingas lågavlönade migrantarbetare lämna Indiens städer efter att ha blivit uppsagda. Foto: Umer Asif /IPS

Den 5 maj rapporterade Världshälsoorganisationen att Indien stod bakom nästan hälften av alla nyrapporterade fall av covid-19 i världen. Högst hittills var antalet den 9 maj, när över 400 000 nya fall konstaterades. Sedan dess har siffrorna på nationell nivå minskat, och för närvarande konstateras runt 200 000 nya coronafall om dagen.

Huvudstaden är en av de hårdast drabbade platserna, men under måndagen rapporterades det lägsta antalet nya fall sedan slutet av mars.

I hela landet har över 311 000 människor hittills konstaterats avlidna i covid-19, men bedömare varnar för att det verkliga antalet dödsfall kan vara betydligt högre.

Den nedstängning som införts i huvudstaden innebär att nästan alla aktiviteter har avstannat, och restriktionerna gäller fortfarande. Mängder av migrantarbetare har gjort vad de kunnat för att ta sig tillbaka till sina hembyar.

En av dem är tvåbarnsmamman Darshana Kumari. Hon hade arbetat som hembiträde i staden i ett års tid, men tänker nu återvända till sitt hem i Uttar Pradesh.

– Min arbetsgivare har bett mig att inte komma tillbaka. Dessutom är jag orolig för mina barn. Min äldste är bara tolv år, och jag vågar inte ens tänka på vad som skulle hända med mina barn om något drabbade mig medan jag är här, säger hon till IPS.

”Nu är situationen ännu mer skrämmande än den var förra året.”

En annan som valt att återvända till sin hemby i Uttar Pradesh är Suresh Kumar Yadav, 29, som arbetat på en cementfabrik i huvudstaden. När IPS möter honom sitter han och väntar på en busshållplats tillsammans med sin hustru och deras tvååriga barn. De vill ta sig bort från staden så snabbt som möjligt – på samma sätt som i samband med den första nedstängningen i mars förra året.

– Vi återvände hit igen i september med förhoppningen att vi skulle kunna börja försörja oss igen, utan att behöva oroa oss. Men nu är situationen ännu mer skrämmande än den var förra året, säger Suresh Kumar Yadav.

Han blev uppsagd på stående fot i samband med de nya nedstängningarna. Det var bara att gå hem, säga upp familjens boende, betala hyran och packa för att resa hem igen.

– Jag tjänade 10 000 rupier (motsvarande 1 100 kronor) i månaden här. Men nu när vi reser hem har jag ingen aning om vad jag ska göra för att kunna försörja oss, säger han.

Geeta Aiyar är aktivist och verksam i Delhi. Hon säger att den fortsatta coronakrisen har fått fruktansvärda konsekvenser för landets många miljontals migrantarbetare.

– Alla hoppades att situationen skulle förbättras i år, men pandemin har visat sig vara en katastrof. De som drabbas av konsekvenserna är de fattiga migrantarbetarna. Många av dem har dessutom insjuknat och dött, medan sjukhusen är överfulla. Av det skälet har de inget annat val än att försöka fly från staden med det lilla de kan ta med sig, säger Geeta Aiyar till IPS.

Bijay Kumar, som tidigare arbetat som elektriker i Delhi, är en annan som nu försöker resa hem till sin by på landsbygden. För IPS berättar han att en del av hans tidigare lön gått till att betala tillbaka ett lån han tog i samband med sitt bröllop förra året. Nu har drömmen om att bli skuldfri grusats.

Bijay Kumar berättar att hans hustru är gravid i sjunde månaden och lider av olika hälsoproblem.

– Räntan på lånet blir högre för varje månad, men nu står jag utan lön efter att min arbetsplats stängt. Jag har ingen aning om vad som kommer att hända med min familj, säger han till IPS.

Författaren Ram Punyani har i en kommentar jämfört situationen för landets migrantarbetare under pandemin med de omstörtande och enorma folkförflyttningar som följde i samband med att Indien delades efter självständigheten från Storbritannien 1947. Han betonar att det handlar om en ”massiv tragedi” för alla de migrantarbetare som nu tvingas riskera både sina liv och sina möjligheter till en försörjning.

Umar Manzoor Shah /IPS

Print Friendly, PDF & Email
Nyhetsbyrån IPS

Inter Press Service är en internationell nyhetsbyrå med omkring 500 journalister, merparten lokalt förankrade i fler än 130 länder. IPS fokuserar på och bevakar FN, mänskliga rättigheter, internationell politik, ekonomi, freds- och utvecklingsfrågor samt miljö och klimat. IPS grundades 1964.