Det är vida känt hur illa situationen är för flickor och kvinnor i Afghanistan. Kampen för deras rätt till frihet fortsätter. I samband med Internationella kvinnodagen lyftes detta faktum genom premiären för Rule Breakers. Här ges en bakgrund till filmen, som baseras på en sann historia.
Talibanerna som med våld kunde ta tillbaka makten i landet då det militära skyddet från väst försvann 2021 stänger dörrar för flickor och kvinnor. Rule Breakers är en berättelse om unga afghanska kvinnor som bryter mot regler, traditioner och stereotyper och följer sina drömmar att utvecklas inom vetenskap och teknologi.
Filmen som hade premiär fredag 7 mars 2025 i USA, Kanada, Sydafrika och Sri Lanka baseras på den sanna historien om ett robotikteam, ett gäng tjejer som föddes och växte upp i Afghanistan – och den kvinna som lärde dem att drömma.
Inom robotik får människor ge utlopp för högteknologiskt skapande, där maskiner med datakraft och mekanik kan utföra uppgifter, lite som en förlängd arm för människans önskningar. Genom tävling drivs utvecklingen framåt.
En central drivande kraft kommer från Education Cannot Wait (ECW), FN:s globala fond för utbildning under nödsituationer och långvariga kriser. Målet var att utbilda unga kvinnor i landet trots ett dekret från talibanerna som förvägrar flickor gymnasieutbildning.

Vid en presskonferens i FN-högkvarteret i New York inför Internationella kvinnodagen, 8 mars 2025, rev Yasmine Sherif, som leder ECW, sönder ett dokument utfärdat av talibanregimen i Afghanistan. Dekretet innebär att 1,5 miljoner flickor stängs ute från utbildning – ett brott mot internationell lag.
ECW fortsätter bryta mot de ”regler” som talibanerna skapat och investerade tidigare 30 miljoner dollar i ett flerårigt program tillsammans med internationella partners.
– Vi bryter mot reglerna för att du måste göra det om du vill göra rätt i den här kontexten. Av de som får utbildning är 65 procent flickor. Vi har nått över 100 000 barn, sa Yasmine Sherif.
Hjälp de afghanska flickorna att få sin utbildning!
Hon framhåller att fler finansiärer behövs för fortsatta regelbrott, särskilt i dessa tider när medlen för bistånd minskar.
– Hjälp de afghanska flickorna att få sin utbildning! På Internationella kvinnodagen går vi samman med nationer världen över för att kräva slutet på det grymma och destruktiva förbudet mot flickors gymnasieutbildning.
Hoppet behöver hållas vid liv och hon anser att det är hög tid att återuppbygga Afghanistan med hjälp av den stora potentialen i landet: de motståndskraftiga och starka afghanska flickorna och pojkarna.
Filmen Rule Breakers utspelar sig i Afghanistan och ute i världen. I grunden är det en amerikansk film som spelats in i Marocko och Ungern. För regin står Oscarsvinnande Bill Guttentag, med Elaha Mahboob som medproducent och manusförfattare:
– Vanligtvis när vi pratar om afghanska flickor och kvinnor, handlar det om tragedi eller som offer för konflikt, säger Mahboob.
– Det är inte hela berättelsen om livet för kvinnor de senaste tjugo åren i Afghanistan. För mig var det viktigt för oss att visa en sida vi aldrig har sett i media eller filmer. Att det fanns framsteg, att så många modiga kvinnor och män försökte bygga en framtid i Afghanistan.

Berättelsen är större än filmen, enligt Mahboob.
– Teamets resa representerar modet hos unga kvinnor som vägrar acceptera begränsningar och använder vetenskap och innovation som verktyg för motstånd.
”Afghan Dreamers”, grundades 2017 av Roya Mahboob, en ung kvinna från Herat i Afghanistan. Tjejerna hade fått höra att deras drömmar var omöjliga och att kvinnor och flickor inte hörde hemma inom vetenskap, teknologi och innovation. Teamet kämpade vidare och reste inom några år världen runt för att delta i internationella tävlingar på gymnasienivå inom robotik.
Under Covid-19-pandemin lyckades teamet på tre månader bygga en ventilator. Somaya Faruqi, porträtterad som Tara i filmen, var kapten för teamet. Hon var 19 år vid talibanernas återkomst till makten 2021 och hon höll på att uppfylla sin dröm om att bli maskiningenjör.
Afghanistan är idag det enda landet i världen där flickor och kvinnor officiellt inte tillåts utbilda sig efter sjätte årskurs i grundskolan.

För Faruqi har det gått bra, hon fick stipendium och studerar till ingenjör i USA. Samtidigt leder hon lanseringen av ECW:s globala kampanj #AfghanGirlsVoices, med illustrationer av en ung afghansk, kvinnlig konstnär och vittnesmål från afghanska flickor.
– Rule Breakers ger världen en inblick i den verklighet som miljoner afghanska flickor och kvinnor lever i idag under talibanstyret. De nekas sina mänskliga rättigheter till utbildning, frihet och värdighet. Våra röster kommer inte att tystas.
Av Joyce Chimbi och Naureen Hossain | IPS
Översättning och bearbetning: Redaktionen Sydasien
Läs mer | Om Afghanistan
Sydasiens temanummer om Afghanistan finns i arkivet.
Klicka på bilden för att ladda ned pdf.