Att företa en resa innebär att ta risker. Du kanske inte kommer fram i tid, eller inte alls. Den som reser till en ö riskerar att bli strandsatt. Det hände en grupp indiska resenärer som reste med flyg till Sri Lanka och tänkte resa hem med färja. Och en resenär från Norden fick vänta ut en oväntad snöstorm.
I tron att färjetrafiken mellan Kankesanthurai på norra Jaffhalvön till Nagapattinam i Tamil Nadu skulle återupptas igen, så som det indiska färjebolaget Subham (SailSubham.com) hade utlovat i ett pressmeddelande, hade ett tjugotal indier som rest i grupp från delstaten Kerala bokat platser på turen fredagen den 14 februari 2025.
Den här färjan liknar inte de jättekolosser till färjor som tar oss från Sverige till Danmark eller Finland utan ser mer ut som en snabb liten lyxjakt. Den tar 133 passagerare och en enkelbiljett kostar från 4 250 indiska rupier (motsvarande 47 dollar eller knappt 500 kronor). Färjan ska åka fram och tillbaka de 110 kilometerna över sundet en gång per dygn.
Det var i oktober 2023 som trafiken först kom igång (då med ett annat bolag och en inte lika häftig färja som idag) vilket var lite av en historisk händelse, något bland andra New Indian Express skrev om. Båttrafiken mellan länderna begränsades länge till smuggelbåtar, inte minst under inbördeskriget 1983-2009, då LTTE-gerillans båtar rörde sig i vattnen, ständigt jagade av den lankesiska flottan.
Mindre fiskebåtar och trålare har under alla år tagit upp havets guld, inte minst tonfisk. De två grannländernas stridsfartyg och kustbevakningsbåtar har försökt hålla uppsikt på var sin sida. Nu, när det snart har gått 16 år sedan inbördeskriget tog slut, normaliseras sjötrafiken, även om tjuvfiske kan leda till spänningar mellan länderna.
Trafiken återupptogs i augusti 2024 men monsunregn och hög sjö i november gjorde att trafiken ställdes in. I februari 2025 skulle den komma igång igen, med sänkta biljettpriser, men med tillägg för tyngre bagage. Så var det i alla fall tänkt.
Först när de indiska resenärerna kom fram till färjeläget i Kankesanthurai, ofta förkortat KKS, fick de veta att färjetrafiken tills vidare hade ställts in. Bolaget hade skickat mejl med information, ett mejl som mottagaren varken hade sett eller öppnat.

Även ”resenären från Norden” hade sett fram emot att kunna göra en historisk tripp med färjan, men avvaktade in i det sista på grund av oklarheter kring biljettbokning och byråkratin kring ansökan om visum till Indien (som för journalister är extra snårig och tidskrävande).
Tidigare hade Daily Mirror rapporterat att trafiken skulle återupptas i januari 2025, vilket inte hände. Året innan hade Ceylon Today rapporterat att färjetrafiken skulle komma igång i maj 2024. Då dröjde det till i augusti. Turerna kring färjan har alltså varit många.
Nordbon, för att fortsätta tala i tredje person, skrev istället en artikel för tidningen Ceylon Today om de strandade indiska resenärerna och avgången som snöpligt och med kort varsel ställdes in (enligt en representant för färjebolaget på grund av ett fel på båtens radar). Indierna fick finna sig i att stanna i Jaffna och bokade platser på kommande flyg från Jaffna till Chennai, med merkostnader för en lång tågresa mellan Chennai och Kerala.
I Palali på norra Jaffnahalvön ligger Jaffna International Airport. Det låter stort och internationell flygtrafik sker på landningsbanan: en gång om dagen lyfter ett plan som för passagerare till Chennai i Tamil Nadu, likaså landar ett plan från Chennai. Sannolikt används ett och samma flygplan för denna rutt. That’s it.

99 procent av alla internationella flyg till Sri Lanka landar på Bandaranaike International Airport i Katunayake, 30 kilometer norr om Colombo vid sydvästra kusten. Där lyfter och landar plan dygnet runt, sju dagar i veckan. Statistik visar att besöksantalet är på väg mot rekordnivåer.
Flygplatsen i Hambantota längst i söder står i princip outnyttjad, liksom hamnen – byggd och färdigställd av kinesiska staten 2010. Kanske kan den tillhörande flygplatsen komma till användning om strömmen av turister ökar. Det kan vara praktiskt för många resenärer att landa nära surf- och badorterna i söder.
Vid avresa hem till kalla breddgrader har det på senare år blivit lite av en tradition att det för nordbon arrangeras en despedida, kort på spanska för avskedsmiddag. Så även denna gång. Varför ett spanskt ord kommit till användning är en separat historia, då den gode värden har vistats på Filippinerna. Mitt under denna tilldragelse, klockan 22:15 lokal tid, ganska precis sju timmar innan den tänkta avresan, kom ett sms från flygbolaget – på turkiska, där texten lydde:
”… u¿uæunuz mücbir (hava muhalefeti) sebepler gereøince iptal olmuætur.”
Då den här nordbons kunskaper i turkiska är högst begränsade, togs Google Translate till hjälp. Översatt till svenska:
”… ditt flyg har ställts in på grund av force majeure (ogynnsamma väderförhållanden).”
Den som för in begreppet karma i tankesystemet kan se allt som händer en person utifrån en tolkning av positiva eller negativa energier som omger personen vid en särskild tidpunkt och som har byggts upp av dennes tankar och handlingar.
Inom såväl fysiken som samhällsvetenskapen finns ju också reaktioner och motreaktioner och de flesta energier är ju helt osynliga för blotta ögat, så helt gripet ur luften kanske detta begrepp inte är.
Den här nordbon vet inte om några osynliga krafter var satta i rörelse, förutom omständigheter och luftströmmar.
Det skulle komma fler meddelanden från flygbolaget. Efter ytterligare en inställd avgång, med efterföljande ombokning, kunde nordbon komma hem, fem dygn senare än det som stod skrivet i den ursprungliga resplanen.

Snöstormen gav fem bonusdagar i 35-gradig värme på ön, som fortfarande i mångt och mycket är som en egen liten värld. De flesta öbor tycks ofta helt avskärmade från och i vissa fall ointresserade av den omvärld som finns på andra sidan havet.
Allt av vikt händer ju på ön. Detta såvida det inte beslutas något någonstans som kan påverka tillståndet på ön. Vid närmare eftertanke kanske det fenomenet gäller för invånare i fastlandsnationer, men på en ö som Sri Lanka blir känslan ibland påtaglig. Å andra sidan har många i den yngre generationen blicken bortom havet.
Färjetrafiken kunde återupptas igen 23 februari, vilket The Hindu rapporterade om, nästan två veckor senare än tänkt. Vi utgår från att samtliga gruppresenärer från Kerala kom hem, lyckliga efter en veckas äventyr på ön. Den här nordbon och gruppresenärerna från Kerala får fortsätta vänta på första turen sjövägen över sundet.