Recension: Nightmarch

Alpa Shahs bok Nightmarch är en imponerande och ingående skildring av den maoistiska rebellrörelsen som kallas Naxaliter.
Alpa Shahs bok Nightmarch är en imponerande och ingående skildring av den maoistiska rebellrörelsen som kallas Naxaliter. Foto: Henrik Schedin
Beräknad lästid 3 minuter

N ightmarch tar avstamp i en truppförflyttning som författaren lyckades övertala divisionsledarna att få delta i. Under sju nätter vandrade Alpa Shah 25 mil och fick ta del av naxaliters vardag.

Under dessa nätter och dagar lär hon känna medlemmar i truppen och stöter på människor som lever i området som stöttar naxaliterna. Genom att berätta om de personer hon träffar får vi ta del av hur de lever sina liv och varför de har valt att gå med i gruppen.

Antropologen Alpa Shah har gedigna och omfattande fältarbeten i ryggen när hon skriver. Hon började göra fältstudier i Jharkhand för att studera konsekvenserna av biståndsverksamheten i delstaten. Det var då hon insåg vilket inflytande naxaliterna har i området och hur de indiska säkerhetsstyrkors brutalitet ökade som följd. Hennes intresse för rebellgruppen växte och hon ställde sig frågan hur denna maoiströrelse lyckas överleva.

Shah rör sig i områden som är långt ifrån den nyliberala framgångssaga som Indien beskrivs som.

Närmare bestämt i delstaterna Jharkhand och Chhattisgarh, delstater där fattigdomen är utbredd och där den diskriminerade folkgruppen Adivasi traditionellt har sin hemvist. Många inom folkgruppen stöttar rebellerna, då de var en drivande kraft att förändra de feodala maktförhållanden som fanns kvar mellan Adivasi och de högkastiga efter Indiens självständighet.

Det finns även stora ekonomiska tillgångar som mineraler och skogsprodukter, som fraktas därifrån och lokalbefolkningar inte får ta del av. Detta är den vanligaste förklaringen till att naxaliterna fortfarande har stöd, men det finns fler förklaringar enligt Shah.

Ideologisk övertygelse, ungdomlig äventyrslust, brist på andra möjligheter, och ilska över militära övergrepp. Det finns så många tänkvärda aspekter av boken att jag finner det svårt att sammanfatta innehållet.

Rörelsen har beskrivits i tidigare artiklar här i Sydasien, men är annars sällan uppmärksammad i Sverige. Denna bok är viktig för att förstå denna bortglömda konflikt. Kanske speciellt viktig för oss i Sverige då vår stat säljer vapen till Indien. Naxaliterna kommer sällan till tals, och detta är en möjlighet att få ta del av deras sida av konflikten bortanför propagandans försköning eller smutskastning.

Rörelsen i sig är väldigt omstridd och omdebatterad och porträtteras som både korrumperade och blodtörstiga terrorister och banditer samt jämlika rättighetskämpar som står upp för utsatta grupper. Shahs bok beskriver båda dessa sidor, vilket är en av bokens styrkor.

Hon berättar om en motsägelsefull rörelse där deras idealism inte alltid uppnås av både strategiska skäl och av avsaknad av disciplin.

Till exempel använder sig naxaliterna av den kapitalistiska marknaden för att kunna överleva och fortsätta kampen för att nermontera samma marknad och samhällssystem. Dom svarar på den indiska statens våld med våld, och det finns även exempel på hur de våldför sig på lokalbefolkningen.

Författaren ifrågasätter gruppens användning av våld, men beskriver också hur svårt det var för henne att närma sig frågan i diskussionerna med medlemmarna. Här skulle jag önska en mer ingående diskussion om våldets roll inom rörelsen. Men författaren är öppen med att det inte gick att gräva för djupt i denna känsliga fråga. De flesta diskussioner skedde trots allt vid kortare pauser i marschen eller innan de somnade, med ett ständigt överhängande hot om att de måste bryta upp och förflytta sig.

Shah refererar och vilar sin analys på antropologisk teori utan att det blir långdraget eller irrelevant för läsare utan förkunskaper inom fältet. Boken är ett väldigt gott exempel vad en etnografisk studie kan åstadkomma. Shah erbjuder en insiktsfull, respektfull och nyanserad bild av naxaliterna och ett djup i analysen som inte hade varit möjlig utan hennes långa tid i området och intima vandring med gruppmedlemmar. Dessutom har hon ett vackert och målande språk, vilket gör läsning ännu mera njutbar.

Detta är en sökande bok med få svar. Istället lämnar hon mycket utrymme åt läsaren att tolka hennes berättelser. Shah har gjort ett stort arbete med att skriva in båda de omfattande aspekterna på nationell och global nivå, samt personliga och vardagliga berättelser inom rörelsen.

 

FAKTA:

Nightmarch av Alpa Shah
Utgiven 2018 av Hurst & Company, London
320 sidor

Print Friendly, PDF & Email
Henrik Schedin

Henrik Schedin är skribent och var redaktör för Sydasien 2020-2022. Hans fokusområde är sociala rörelser i Nepal och han har rest till Nepal regelbundet sedan 2012. Henrik har en magisterexamen i globala studier från Göteborgs universitet och har en bakgrund i antropologi och utvecklingsstudier.