Till minne av medarbetarna Fries och Murphy

Två av Sydasiens tidigaste vänner har gått ur tiden, berättar Thomas Bibin.
Två av Sydasiens tidigaste vänner har gått ur tiden, berättar Thomas Bibin. Bilden är från Sri Lankas inre. Foto: Bo Jørgensen
Beräknad lästid 1 minut

Två av våra tidigaste vänner som har varit engagerade i Sydasien, tidskriften såväl som regionen, har nyligen lämnat oss. Det handlar om Yvonne Fries och Hammett Murphy.

Här följer några minnesord från en som en gång i tiden kände de båda mer än väl, och som uppskattade deras intresse för regionen liksom för deras insatser att belysa denna mångfacetterade kontinent för en svensk publik.

The Undesirables av Yvonne Fries och Thomas Bibin gavs ut av K P Bagchi förlag i Calcutta 1983.

Yvonne Fries från Halmstad, uppmärksammade tillsammans med undertecknad de eftersatta och utfattiga tamilska téplantagearbetarna i det inre av Sri Lankas högländer. Detta genom svenska media liksom i boken The Undesirables som vi skrev tillsammans och som gavs ut av K P Bagchi förlag i Calcutta 1983. Yvonne blev 84 år och kommer att begravas vid Söndrums kyrka i Halmstad tisdagen den 12 september 2017 kl 13 i Halmstad.

Hammett Murphy föddes 1941 i New Orleans, USA. Han flyttade som ung till Stockholm och tog där jobb som tryckeriarbetare och han kom att engagera sig i en grupp unga entusiaster i Stockholm med intresse för Sydasien.

1977 kom det första numret av Sydasien-bulletinen ut och Hammett satt med i ”jungfruredaktionen” och skrev framöver också artiklar i tidskriften. Hammett dog den 7 april i år, blev 78 år och har begravts på Skogskyrkogården i Stockholm den 3 maj.

Så som det kunde se ut i teplantagearbetarnas byar i Sri Lankas inre.
Print Friendly, PDF & Email
Thomas Bibin

Thomas Bibin har rapporterat från Sydasien sedan 1970-talet. Han var med och grundade tidskriften 1977 och var länge ansvarig utgivare. Thomas, född 1946 i Stockholm, är utbildad sociolog (Göteborgs universitet) och journalist (Dramatiska Institutet) – fotograf/kopist 1962-1966, och arbetade för Sveriges Radio 1978-2007. Författare till två böcker om Sri Lanka.