Miljövidriga tegelbruk kan spåras från rymden

Tegelbruk i Bangladesh
De luftföroreningar som tegelbruken ger upphov till innebär en fara för många människor, inte minst barnen. Foto: The Road Provides /Shutterstock
Beräknad lästid 3 minuter

Föroreningar från tusentals småskaliga och koleldade tegelbruk orsakar svåra miljöproblem i Bangladesh. Men det kan bli bättre – forskare i USA och Bangladesh har utvecklat en metod för att snabbt lokalisera olagliga fabriker via satelliter och AI-teknik.

Forskare från Stanford-universitetet i USA har tillsammans med kollegor i Bangladesh utvecklat en billig digital teknik som de menar även skulle kunna fungera i många andra utvecklingsländer. Tekniken kan användas för att lokalisera oreglerad industriverksamhet med hjälp av en kombination av artificiell intelligens och satellitbilder, enligt en ny studie.

Det finns tusentals tegelbruk i Bangladesh, men ingen vet det exakta antalet eftersom en stor del av verksamheten är småskalig och informell. Forskare har räknat ut att nästan alla invånare i landet ett tegelbruk inom en mil från sitt hem och att 18 miljoner bangladeshier bor inom en kilometer från ett tegelbruk. De flesta av dessa små verksamheter är koleldade och en starkt bidragande faktor till problemen med luftföroreningar.

På nationell nivå beräknas tegelbruken orsaka 17 procent av landets totala koldioxidutsläpp. I huvudstaden Dhaka beräknas tegelbruken orsaka hälften av de luftburna partiklarna som är skadliga för människors hälsa.

Landets myndigheter arbetar redan med att försöka lokalisera tegelbruken, men forskarna konstaterar att detta är ett mycket tidskrävande arbete.

– Vår metod skulle kunna minska både den tid det tar, och det arbete som krävs, för att reglera verksamheten, säger Nina Brooks vid University of Minnesota i USA, som deltagit i studien.

En ung man i Bangladesh tillverkar tegel för hand
Tegeltillverkningen sysselsätter människor över hela Bangladesh, som den här unge mannen vid ett mindre tegelbruk i utkanten av Dhaka, men koleldningen som används i processen förorenar luften. Foto: The Road Provides /Shutterstock

Forskarna konstaterar att en betydande del av utsläppen i utvecklingsländer kommer från ”informella industrier” i form av småskaliga tegelbruk, gruvor och garverier. Dessa verksamheter är ofta svåra att kontrollera eftersom myndigheterna i många länder saknar de resurser som krävs.

Enligt studien är det mycket vanligt att de små tegelbruken i Bangladesh bryter mot landets miljölagar – vilket i sin tur drabbar både människors hälsa och hela landets välmående.

Forskarna har använt sig av en algoritm som tidigare använts i miljöarbete och utvecklat den för att kunna lokalisera tegelbruk med hjälp av satellitbilder. Stanford-universitetet uppger att man med hjälp av denna metod har kunnat avslöja att tre fjärdedelar av tegelbruken i Bangladesh är illegalt uppförda eftersom de ligger mindre än en kilometer från närmaste skola.

Nuvarande regelverket fungerar inte och befolkningen ges inget skydd från tegelbrukens utsläpp

Nina Brooks konstaterar att studien tydligt visar att det gällande regelverket inte fungerar och att Bangladeshs befolkning inte blir tillräckligt skyddade från de utsläpp som tegelverken förorsakar.

Samtidigt menar hon att problemen inte skulle bli lösta bara genom att tegelbruken tvingades bedriva sin verksamhet längre bort från byar och städer.

– Efterfrågan på tegel visar inga tecken på att minska. Det avgörande är att tillverkningen måste bli miljövänligare, säger hon.

Forskaren Saroj Kumar Sahu, vid Utkal-universitet i Bhubaneswar i Indien, säger att problemen med informella tegelbruk som drivs av enkel teknik är stora i många länder i Asien. Han menar att det i sin tur beror på att det råder brist på bättre tekniska lösningar.

– Att med hjälp av artificiell intelligens och satellitbilder bevaka dessa tegelbruk skulle kunna bli mycket värdefullt. Jag anser att studien har mycket stor potential och att bör följas upp, säger Saroj Kumar Sahu.

Sanjeet Bagcchi /IPS

Läs mer | Koleldade tegelbruk i Bangladesh

Artikeln har tidigare publicerats av SciDev.Net, där det finns fler artiklar kring relaterade ämnen och Stanford Woods Institute for the Environment har producerat videon nedan.

Nyhetsbyrån IPS

Inter Press Service är en internationell nyhetsbyrå med omkring 500 journalister, merparten lokalt förankrade i fler än 130 länder. IPS fokuserar på och bevakar FN, mänskliga rättigheter, internationell politik, ekonomi, freds- och utvecklingsfrågor samt miljö och klimat. IPS grundades 1964.

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் Українська Українська اردو اردو