Stella Paul belönas för sin rapportering om Indiens mest utsatta

Stella Paul (i rosa) tillsammans med några stamkvinnor hon intervjuvade om solenergi i den avlägsna byn Anantagiri, Inida. Foto: Stella Paul /IPS
Stella Paul (i rosa) tillsammans med några stamkvinnor hon intervjuvade om solenergi i den indiska byn Anantagiri. Foto: Stella Paul /IPS
Beräknad lästid 3 minuter

Stella Paul reser fram och tillbaka över hemlandet för att skriva om Indiens allra fattigaste och har avslöjat grov exploatering och korruption på platser som få andra journalister besöker. Nu har hon mottagit en utmärkelse för sin rapportering.

Frilansjournalisten Stella Paul kommer från nordöstra Indien och var nyligen en av tre journalister som fick motta årets upplaga av utmärkelsen Courage in Journalism Award, som delas ut av organisationen International Women’s Media Foundation. I motiveringen hyllas Stella Paul för att hon trots olika former av hot har fortsatt att skriva om i synnerhet kvinnor i mycket utsatta situationer.

För IPS berättar Stella Paul om en av de hotfulla situationer som hon utsatts för, i samband med att hon befann sig i sydöstra Indien för att rapportera om kvinnor som blivit exploaterade vid en illegal gruva. Kvinnorna hade tidigare blivit hårt utnyttjade i gruvan, men hade nu fått möjlighet att gå i skolan och börja bygga upp sina liv igen.

Dubbelt slaveri. När Stella Paul intervjuade kvinnorna, som var daliter, pratade de om att de eventuellt skulle få tillgång till en riktig toalett, tack vare av en statlig satsning.

– Då kommer det en man och tar tag i håret på en av kvinnorna och börjar släpa bort henne samtidigt som han sparkar på henne, berättar Stella Paul.

Samtidigt dyker det upp fler våldsamma män och även Stella Paul blir misshandlad. Enligt henne ansåg männen att kvinnorna inte ens hade rätt att tala om sina behov av toaletter, eftersom de var daliter – den grupp som befinner sig på botten av den hinduiska sociala hierarkin.

Kvinnorna som Stella Paul intervjuade hade tvingats arbeta utan lön i den illegala gruvan.

– Hela dagen fick de arbeta i gruvan och på nätterna tvingade män dem att utföra sexuella tjänster. Det var en form av dubbelt slaveri.

Stella Paul, som även rapporterar för IPS, lyfter ofta fram daliterna, de “oberörbara”, en grupp som förblivit svårt diskriminerad i Indien.

Som oberörbar är ditt liv inte bättre än en hunds. Du anses kunna sköta dina behov ute i det fria, eftersom det alltid har varit så och alltid ska förbli så, säger Stella Paul.

Kvinnors berättelser. Hon menar att de mest exploaterade kvinnornas berättelser sällan bevakas av andra journalister, men att hon lärt sig mycket av sitt eget arbete.

– När man väl börjat möta dessa människor så kan du inte längre bli en bitter och cynisk människa som ser ner på de fattiga, säger Stella Paul.

Enligt henne är kvinnliga reportrar särskilt utsatta i Indien, i synnerhet för olika former av sexuella trakasserier. Samtidigt är ett av problemen med att skriva om bristen på jämställdhet eller könsbaserat våld att många myndighetsföreträdare anser att dessa ämnen är oviktiga.

– Om inte dessa frågor blir lösta kommer ingen verklig utveckling att ske – så vi måste rapportera om dem. Men när man möter personer som anser att de inte spelar någon roll känner man sig verkligen ensam.

Stella Paul hade tur som överlevde sin egen barndom. När hon var två år gammal insjuknade hon i difteri och delar av hennes egen familj tyckte inte att det var värt att satsa på att ge henne vård – eftersom hon var en flicka. Hon överlevde tack vare att hennes mamma kämpade för henne. Att pojkar har högre status än flickor i Indien har lett till en situation där det numera går 919 flickor på 1 000 pojkar, enligt den senaste folkräkningen.

Lyndal Rowlands /IPS

Nyhetsbyrån IPS

Inter Press Service är en internationell nyhetsbyrå med omkring 500 journalister, merparten lokalt förankrade i fler än 130 länder. IPS fokuserar på och bevakar FN, mänskliga rättigheter, internationell politik, ekonomi, freds- och utvecklingsfrågor samt miljö och klimat. IPS grundades 1964.

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் Українська Українська اردو اردو