Knappt har ett val i Sri Lanka avslutats förrän nästa valrörelse väntar. Lagom till parlamentsvalet i april har “Ranjangate” briserat i Colombo. I centrum står parlamentsledamoten Ranjan Ramanayake, som i hemlighet spelat in minst 121 000 av sina telefonsamtal. Såväl allmänheten som politikerna häpnar.
Sri Lankas president, Gotabaya Rajapaksa, har i dagarna innehaft sitt ämbete i två månader. Källor i Rajapaksas regeringsbärande parti, SLPP (Sri Lankas folkfront), har uppgett för Sunday Times, den främsta engelskspråkiga tidningen på ön, att presidenten kommer att låta upplösa parlamentet den 3 mars och att val till parlamentet ska hållas tredje veckan i april.
Efter maktskiftet har flera representanter för den tidigare regeringen arresterats. Samtidigt har före detta militärer som suttit häktade för misstänkt inblandning i försvinnanden, utpressning och mord på tamiler under inbördeskriget släppts fria.
För två veckor sedan knackade polisen på hos Ranjan Ramanayake. Han hade flera olika ministerposter 2015-2019 i den föregående regeringen som föll efter presidentvalet den 16 november 2019. Ramanayake är filmskådespelaren med över 70 filmer på meritlistan som 2008 gav sig in i politiken och kandiderade för UNP (Förenade nationella partiet) och tog plats i parlamentet 2010. Han uppgav att drivkraften var att slåss mot korruptionen under dåvarande presidenten Mahinda Rajapaksas styre.
Ramanayake arresterades för att han hade en pistol utan giltig licens. Pistolen, som han fått av staten för sin personliga säkerhet, gav upphov till nyheter redan 2016. Ett skott hade hörts från Ramanyakes bostad i Colombo och polis tillkallades. Han kom undan, med förklaringen att pistolen avfyrats av misstag och att ingen kom till skada.
Efter den senaste pistolincidenten släpptes Ramanyake ur häktet mot borgen efter ett par dagar men hämtades på nytt av polisen den 14 januari. Men det är inte för sin pistol Ramanayake har kastats in i det för honom föga smickrande rampljuset.
När polis arresterade Ramanyake första gången sökte polis igenom hans bostad. En stor mängd cd-skivor och hårddiskar togs i beslag. Dessa innehöll cirka 121 000 inspelade telefonsamtal som Ramanyake spelat in de senaste fem åren. Polisens utredare ville förhöra honom. När han greps en andra gång ska han ha visat trots mot rättsväsendet.
Sedan dess har väl valda samtal läckts. För den nya regeringen ger det möjligheter att diskreditera den tidigare regeringen och framför allt UNP. Medierna har fyllts av rapportering kring samtalens innehåll och i sociala medier har människor häpnat över det bitvis grova innehållet. Mycket handlar om Ranjans kontakter med kvinnor.
Ramanayake har dragit med sig den tidigare chefen för kriminalpolisen, Shani Abeysekara, i fallet och den lokale reportern för BBC, Azzam Ameem, uppges ha fått sparken efter att samtal publicerats på Youtube.
För polis och rättsväsende återstår att visa om samtalen kan innehålla uppgifter om brott och huruvida det var olagligt att i hemlighet spela in telefonsamtalen. Oavsett vilket har förtroendet mellan många inom politiken brutits. Allmänhetens förtroende för politiker har ytterligare urholkats, enligt bedömare i Colombo.
Hur de i hemlighet inspelade samtalen läckts till medierna och spridits så snabbt är höljt i dunkel. Det förefaller ha funnits tid att lyssna igenom inspelningarna och läcka väl valda bitar för att gynna politiska syften. Ett rykte gör gällande att en hårddisk som Ranjan tidigare glömt i en tuk-tuk lämnats in till polisen. Den ska ha hamnat i händerna på SLPP.
Ramanayake har på nytt släppts mot borgen. Under tisdagen (den 21 januari) framträdde han i parlamentet. Ramanyake inledde med att be alla som lidit sedan samtalen offentliggjorts om ursäkt. Parlamentet väntade på en förklaring, och fick en:
– Jag spelade in samtalen eftersom det blivit norm i det lankesiska samhället att skylla ifrån sig. Jag har bevis för de anklagelser jag lyft fram tidigare, sa Ramanayake, enligt Daily Mirror i Sri Lanka.
Den som vill få en en bild av Ranjan Ramanayake, kan se intervjun som Asanka Sahabandu gjorde med Ramanyake 2019 (se intervjun upplagd på Youtube nedan). Det är en av få intervjuer han gjort på engelska.
Bland annat har han avslöjat politiker som varit inblandade i matchfixning inom cricket och säger sig ha bevis för vem som egentligen var skyldig till “Central Bank Bond Scam”. Det var 2015 som landets centralbank hastigt ska ha förlorat över 110 miljoner dollar på statsobligationer. Sri Lanka har begärt att centralbankens tidigare chef, Arjuna Mahendran, ska utlämnas från Singapore, där han är medborgare. Frågan om vem som ska ta politiskt ansvar har hängt i luften sedan 2015.
– Jag föredrar att tala sanning och hamna i fängelse, framför att ljuga och vara ute i det fria, konstaterade Ramanayake vidare.
UNP har i väntan på utredningen tillfälligt uteslutit Ramanayake från partiet. Närmast väntar en undersökning för att fastställa att det är hans röst som hörs i inspelningarna.
Splittring fortsätter vara den röda tråden i lankesisk politik. Det som inför parlamentsvalet i september 2015 fortfarande handlade om två etablerade och dominerande partier, SLFP och UNP, är nu betydligt mer snårigt.
Den fraktion av UNP som stödjer Sajith Premadasa som förlorade presidentvalet i november har i förra veckan förklarat att den ämnar bryta sig loss från UNP. Bakom Premadasa, som är utsedd till oppositionsledare, står en majoritet av partiets medlemmar. Ett möte med partiets parlamentsgrupp i torsdags i förra veckan uppges enligt Sunday Times ha slutat i “fullständigt kaos”. Nu pågår interna medlingsförsök.
Partiets ledare, Ranil Wickremesinghe, går en oviss politisk framtid till mötes. Han valdes in i parlamentet redan 1977, vid 28 års ålder (läs gärna porträttet av Ranil Wickremesinghe på Colombo Telegraph, signerat Sarath de Alvis). Wickremesinghe har mött stor respekt, inte minst internationellt, och framhålls ofta av öbor som den smartaste politikern på ön. Men det har också varit kontroverser kring honom och hans ledarskap, inte minst de senaste åren. Är hans dagar i politiken räknade? UNP är Sri Lankas äldsta parti. Kommer veteranen Wickremesinghe att medverka till dess splittring?
SLFP (Sri lankas frihetsparti) delades i två sedan Maithripala Sirisena vände dåvarande presidenten Mahinda Rajapaksa ryggen och kandiderade och vann presidentvalet i januari 2015. Rajapaksa och hans supportrar startade SLPP, som nu är landets största politiska parti. Nu är SLFP ett litet stödparti till SLPP.
Vid det kommande parlamentsvalet är två tredjedelars majoritet en magisk gräns för president Gotabaya Rajapaksa. Med två tredjedelar för SLPP och dess stödpartier inräknade öppnar sig möjligheter att ändra i konstitutionen. Då kan presidenten åter ges större exekutiv makt.
Den föregående regeringen tog namnet Yahapalanaya, singalesiska för “regeringen för gott regeringsstyre”. Ett av löftena 2015 var att avskaffa presidentämbetet inom 100 dagar. Av det löftet blev intet.
Politiska observatörer i Colombo noterar splittringen inom familjen Rajapaksa. Mahinda Rajapaksa utsågs förvisso som väntat till premiärminister, men har hamnat i skuggan av lillebror “Gota”, presidenten, som nått stor popularitet bland en majoritet av singaleserna. För Mahindas del kan en seger för SLPP som inte överstiger två tredjedelar att föredra.
De etniska skiljelinjerna i politiken framträder tydligare än någonsin. TNA (Tamilska nationella alliansen) är uppdelad i flera konkurrerande partier. De muslimska partierna är förbisedda och ingen muslim ingår i regeringen. Det har inte hänt sedan självständigheten 1948.
Det skulle kunna vara en slump, men pekar på en distansering till muslimska politiker efter terrordåden den 21 april 2019, då islamistiska självmordsbombare dödade över 250 kristna i dåd riktade mot påskfirare och utländska turister.
För Ranjan Ramanayake väntar en oviss framtid. Efterdyningarna kan missgynna UNP, men även resten av det singalesiska, politiska etablissemanget. Frågan alla observatörer och allmänheten ställer sig är vad som egentligen är sant i det läckta materialet. Endast ett urval har kommit ut. Många av personerna som ovetande spelats in hävdar att de aldrig sagt det som de nu uppges ha sagt. “Ranjangate” är bara i sin linda. Kan fler parlamentsledamöter och tidigare ministrar arresteras – och även fällas i domstol?
Först att hamna bakom galler, i december 2019, var den tidigare ministern för utveckling av västra provinsen, Champika Ranawaka. Han häktades för inblandning i en trafikolycka 2016. En människa skadades när fordonet Ranawaka färdades i körde på en cyklist och därefter smet från olycksplatsen. Ranawaka nekar till ha kört bilen. Den tidigare ministern släpptes efter några dagar mot borgen. Utredningen fortsätter.
Rajitha Senaratne, även han tidigare minister, har suttit häktad för att han under en presskonferens under presidentvalrörelsen 2019 hävdade att Gotabaya Rajapaksa var hjärnan bakom de beryktade white vans (“vita skåpbilarna”), som åkte runt och kidnappade människor, främst tamiler. Senaratne släpptes efter någon dag mot borgen.
Alla ska vara lika inför lagen, brukar det heta. Ingen ska heller stå över lagen, är ett annat ideal. Det som nu spelas upp med politisk inblandning gör att sikten i ett redan grumligt vatten försämras ytterligare. Detta och ett UNP i kraftig obalans sätter tonen i upptakten på den kommande valrörelsen i Sri Lanka.