Ännu ett nummer av Sydasien ser dagens ljus

Sydasien #2 2019
Foto: Sydasien #2 2019. Omslagsfoto: Troy Enekvist
Beräknad lästid 3 minuter

Sydasien nr 2 2019 kommer färsk från tryckeriet. I dagarna når tidningen våra medlemmar. Cirkeln sluts åter.

Den fil som för ett par veckor sedan skickades från Sydasiens redaktion till tryckeriet i Lund har nu studsat tillbaka i tryckt form. Stadiga buntar tidningar ligger prydligt packade i ett par kartonger på redaktionen.

Det är en speciell känsla att få en färsk tidning i handen. Sydasien nr 2 2019 innehåller reportage och artiklar om Bangladesh, Bhutan, Indien, Pakistan och Sri Lanka. Med notiser täcker vi även in Afghanistan och Maldiverna.

Zac O’Yeah har besökt lastbilstillverkaren Scanias fabrik utanför Bangalore. Här tar kvinnliga medarbetare på alla nivåer en självklar plats och idéerna om jämställdhet sprider sig utanför fabriksområdet, ut i byarna. Välkomna till ”Verklighetsfabriken”!

Troy Enekvist har gjort ett porträtt av Rubel, som tvingats fly från sin älskade ö som svämmats över av vatten till trängseln i Dhaka. Som klimatflykting livnär han sig här främst på att köra tuk-tuk, medan hans fru arbetar inom textilindustrin.

Tidningsmakeriet följer sin väl inarbetade process, så även för Sydasien. Redaktörer planerar innehållet i samråd med sin redaktion. Reportrar och fotografer ute på fältet inhämtar fakta, skriver texter och tar bilder.

Slipat material hamnar så småningom i en för ändamålet passande dator. Någon sätter sig och layoutar med hjälp av lämplig programvara. Reportagen tar sin slutliga form på skärmen och efter en tid finns ett antal färdiga sidor och uppslag – snart en hel tidning klar att skicka till tryck i rätt filformat (tryckanpassad pdf).

Den tryckta Sydasien har under återkomsten 2018 och 2019 speglat Sydasien.se. Numren har innehållit ett urval av artiklar. Det färska magasinet speglar nu andra halvan av 2019. Tanken var först att trycka i december så att numret kom ut lagom till jul. Eftersom vi på redaktionen i december fokuserade på ett projekt för att säkra och utveckla webbplatsen valde vi att skjuta på utgivningen till januari.

Den senaste tiden har webbhotellet som Sydasien.se huserar i haft tekniska problem med en server. Det har medfört att det tagit lång tid att nå sidan. I förra veckan var det en häftmaskin på tryckeriet som gav upp. Men nu är vi på banan med ett färskt nummer och ni läsare kommer att märka att det börjar hända mer och mer på Sydasien.se.

I den färska, tryckta Sydasien finns ett par artiklar som tidigare inte publicerats på Sydasien.se. Johan Mikaelsson skriver en politisk årskrönika om Sri Lanka, tillbakablickande och framåtblickande. Vilken ordning kan president ”Gota” skapa på ön under 2020-talet?

Dessutom skriver Therese Boje Mortensen om hur Narendra Modi steg ned från himlen i en icke namngiven by i norra Indien. Rana Rizvi skriver om barnarbete i Pakistan som måste få ett stopp. Henrik Schedin beskriver den besvärliga situationen för flyktingar tillhörande folkgruppen Lhotshampa som befinner sig i Nepal.

Alf Persson skriver om Bhutans gatuhundar, vilka har blivit ett gissel för såväl medborgare som besökare. Även Johan Mikaelsson skriver om gatuhundar. I Sri Lanka har de utvecklats till överlevnadskonstnärer. Som de självständiga individer de är rör de sig självsäkert på egna tassar i samhället.

Vill du beställa tidningen eller blir medlem 2020? Då blir du prenumerant och får i år Sydasiens reportagemagasin och vår årsbok – en nyhet för i år.

Mejla oss gärna på redaktionen@sydasien.se om du har frågor eller synpunkter!

Zacs reportage om ”verklighetsfabriken”
Första uppslaget i Zac O’Yeahs reportage om kvinnorna vid Scanias fabrik utanför Bangalore.
Print Friendly, PDF & Email
Johan Mikaelsson

Johan Mikaelsson är sedan 2020 redaktör för Sydasien. Johan är frilansjournalist och har skrivit och gjort dokumentärfilm om Sri Lanka med särskilt fokus på mänskliga rättigheter. Hans bok ”När de dödar journalister – En personlig skildring av Sri Lanka”, släpptes 2015. Johan började skriva för Sydasien 1997.