Politiker i Bangladesh häktad efter journalistmord

Studenter i Dhaka protesterar den 16 juni 2023 efter mordet på journalisten Golam Rabbani Nadeem
Studenter i Dhaka bildar den 16 juni 2023 en mänsklig ring i reaktion efter mordet på Golam Rabbani Nadeem. Foto: Sk Hasan Ali
Beräknad lästid 3 minuter

Journalisten Golam Rabbani Nadeem i Bangladesh attackerades i torsdags i staden Bakshiganj av ett stort antal gärningsmän och avled dagen efter av skadorna. Under söndagen häktades en granskad politiker som misstänks ligga bakom överfallet.

Golam Rabbani Nadeem
Journalisten Golam Rabbani Nadeem mördades på grund av sin yrkesutövning. Foto: Privat

Den 45-årige Golam Rabbani Nadeem arbetade som lokalreporter för Banglanews24.com och nyhetskanalen Ekattor Television.

Han överfölls i centrala Bakshiganj, en stad i provinsen Jamalpur i landets norra delar, då han var på väg hem på sin motorcykel under torsdagen, den 15 juni 2023. Reportrar utan gränser har pratat med en lokal journalist, och kollega till Nadeem, som var vittne till händelsen.

Denne berättar att ett tiotal angripare som var beväpnade med järnrör och machetes låg bakom attacken. Andra källor uppger att antalet angripare var 15-20. Angriparna ska enligt vittnet ha dragit in Nadeem i en mörk gränd och slagit honom medvetslös och att de därefter lämnade honom liggande, mycket svårt skadad.

Golam Rabbani Nadeem avled dagen efter, fredagen den 16 juni 2023, på ett sjukhus i Mymensingh.

Moskén Masjid-E-Noor i Bakshiganj
Moskén Masjid-E-Noor i Bakshiganj i Jamalpur i Bangladesh är ett välkänt landmärke. Foto: MRasheduzzaman | Shutterstock

Daniel Bastard, chef för Asien och Oceanien vid Reportrar utan gränsers kontor i Paris, skriver i ett uttalande.

Pressfrihetsorganisationer uppmanar premiärminister Sheikh Hasina och hennes regering att börja utarbeta lagstiftning för att skydda journalister.

”Det chockerande mordet på Golam Rabbani Nadeem kan inte förbli ostraffat. Vi uppmanar den bangladeshiska åklagarmyndigheten att göra allt som krävs för att identifiera alla inblandade och ställa dem inför rätta, särskilt anstiftaren, vars identitet inte är okänd. Och som svar på det ökade våldet mot journalister i Bangladesh uppmanar vi premiärminister Sheikh Hasinas regering att börja utarbeta lagstiftning för att skydda journalister.”

Även den i New York baserade organisationen Committee to Protect Journalists, CPJ, fördömer mordet och rapporterar utförligt om detaljer kring fallet.

Sheikh Hasina är premiärminister i Bangladesh
Premiärminister Sheikh Hasina håller tal inför en stor publik vid Suhrawardy Uddyan “Homecoming Day of Bangabandhu” i Dhaka, Bangladesh den 11 januari 2016.

Premiärminister Sheikh Hasina, sa i ett tal i Dhaka på söndagen att ”Bangladesh aldrig kommer att ge efter för påtryckningar utifrån”, rapporterade lokala medier, bland andra Dhaka Tribune.

Den lokala pressfrihetsorganisation, Bangladesh Journalists in International Media, fördömde mordet i ett uttalande på Twitter. Likaså gjorde Bakshiganj Press Club. De konstaterade att Golam Rabbani Nadeem som också var vicepresident för Jamalpur District Online Journalists Association, hade blivit en måltavla på grund av sin rapportering.

Kollegan som blev vittne till händelsen menar att den som låg bakom attacken är Mahmud Alam Babu, en lokal kommunordförande och ledare av det lokala Awamiförbundet.

Anledningen är inte heller okänd. Kollegan säger att han och Nadeem har publicerat flera artiklar om Mahmud Alam Babus hemliga äktenskap. Detta efter att en av hans fruar gått ut med att hon vägrat att erkänna hans andra äktenskap.

Det är något som Golam Rabbani Nadeems fru, Monira Begum, också uppger till Dhaka Tribune. Hon vittnar om att hennes man utsatts för olika former av trakasserier tidigare till följd av hans journalistiska arbete.

Enligt uppgifter till Bnn ska Babu har gått under jorden efter attacken. Han ska sedan inte heller ha varit nåbar per telefon. Tidigt lördag morgon gjorde polisens insatsstyrka Rapid Action Battalion (RAB) ett tillslag och kunde gripa Babu och ytterligare två misstänkta.

Sedan fallet öppnats av polis under lördagen med Mahmud Alam Babu som misstänkt anstiftare till mordet har 13 personer gripits av polis. Monira Begum, som gjort en polisanmälan har själv kunnat namnge 22 misstänkta angripare och uppgett att ytterligare 20-25 anhängare till Babu som hon inte känner till namnet på är inblandade.

Under söndagen rapporterade bland andra Banglanews24.com (länk till artikel på engelska), den nättidning Golam Rabbani Nadeem arbetade för, att åklagare beslutat att Babu ska hållas i häkte i fem dagar till att börja med under det att polisutredningen fortsätter.

Läs mer | Situationen för pressfrihet i Sydasien 2023

Pressfrihetsindex 2023: Fortsatt krympande utrymme för medier i Indien

Print Friendly, PDF & Email
Troy Enekvist

Troy Enekvist är från 2023 medredaktör vid Sydasien. Han är journalist och bildjournalist med Bangladesh som ett av sina specialområden. I Bangladesh har han speciellt bevakat klimatfrågan och har skrivit reportageboken "Klimatflykt" där han följt klimatmigranter i landet. Troy sitter med i Sydasiens styrelse.