Den växande turismen hotar nu ursprungsbefolkningen på den indiska ögruppen Andamanerna. Organisationer som arbetar för stamfolkens rättigheter vittnar om hur lagar kringgås och att något som liknar safari arrangeras i reservat som ska hålla stamfolk skyddade. Svenska researrangörer bemöter här delar av kritiken.
Jarawa, ett stamfolk på Andamanerna, riskerar nu att falla offer för sexuella övergrepp, alkoholmissbruk och nya sjukdomar, något som i värsta fall kan leda till stammens undergång. Folkgruppen har levt skyddade i ett reservat och fick relativt nyligen kontakt med civilisationen och världen utanför reservatet. Nu kablas bilder ut i internationell media, som visar hur unga Jarawakvinnor utnyttjas för att underhålla turister.
En film som visar hur halvnakna Jarawakvinnor uppmanas dansa inför kameran i utbyte mot mat, har nyligen publicerats på internet av The Observer. Filmen har väckt stor ilska runt om i världen. Enligt reportern bakom granskningen har filmen tillkommit efter att en polis, som haft i uppgift att skydda stammen, låtit sig mutas av turister.
Organisationer som arbetar med stamfolkens rättigheter har vittnat om att det här är vanligt förekommande på öarna, trots att det råder stränga restriktioner kring tillträde till Jarawareservatet och trots att fotografering av stammens medlemmar är förbjuden. Tidningen har beskrivit hur hundratals bilar med turister dagligen köar till reservatet, hur kamerorna omedelbart börjar klicka när grindarna öppnas och hur turisterna kastar kex och bananer till stamfolket vid vägkanten.
Polismyndigheten på Andamanerna har nekat till mutanklagelser och delaktighet i så kallade “människosafaris”. Häromdagen publicerades dock två nya filmsekvenser som ytterligare stärker bilden av att även myndigheterna är involverade i skandalen. I de senare filmsekvenserna syns även män som ser ut att vara poliser och militärer bland Jarawakvinnorna. I det ena klippet dansar de halvnakna Jarawakvinnorna framför poliserna.
Hittills har tre indiska researrangörer åtalats och två män riskerar upp till sju års fängelse om de fälls för att ha organiserat turer till Jarawareservatet, uppger The Observer. En polis som identifierats i ett av videoklippen har stängts av, för att han inte agerade för att stoppa filmandet.
Många kräver nu att vägen genom Jarawareservatet, Andaman Trunk Road, stängs. Beslutet om att vägen skulle stängas fattades redan 2002 av Indiens högsta domstol, men har ännu inte verkställts. Efter den senaste tidens avslöjanden undersöker nu den indiska regeringen på nytt möjligheterna att stänga vägen.
Efter att skandalen på Andamanerna har börjat nystas upp, har även resor som har den etniska folkgruppen Bonda i den indiska delstaten Orissa som mål, hamnat i blickpunkten. Detta bland annat på grund av att resebolagen använt nedsättande begrepp som “primitiv” och använt folkgruppens “nakenhet” i sin marknadsföring.
Stephen Corry på Survival International (se survivalinternational.org), en organisation som kämpar för stamfolkens rättigheter, säger i en intervju i The Observer att resebolag inte har rätt att marknadsföra stamfolk som en turistattraktion:
”Vi lever på 2000-talet, inte på 1800-talet. Kolonialism är en sak i det förflutna. Stammar är inte kulturella reliker, inte heller ska de behandlas som djur på ett zoo.”
Han anser att turister bör överväga de långsiktiga effekterna för folkgrupperna de besöker.
Internationella researrangörer varnas nu för att de riskerar åtal om de fortsätter att erbjuda ”människosafari” till Indien, enligt The Observer.
Flera svenska resebolag arrangerar resor till Andamanerna och Orissa. Ett är Swed-Asia Travels i Strängnäs. På hemsidan marknadsförs resorna till Andamanerna intill en bild på en halvnaken Jarawakvinna. Kjell Borneland som är en av delägarna i Swed-Asia Travels beklagar om bilden kan uppfattas negativt och lovar i samband med Sydasiens intervju att bilden snarast möjligt kommer att plockas bort från hemsidan.
”Bilden lades dit när vi startade vårt företag för 16 år sedan och har naturligtvis inte väckt någon bestörtning eller uppmärksamhet förrän nu”, skriver han i en kommentar.
Bilden av Jarawakvinnan på hemsidan till trots, så besöker Swed-Asia Travels vare sig Jarawafolket eller de områden där Jarawafolket lever, enligt Kjell Borneland. Enligt honom har företaget inte ens haft några inbokade resenärer till Andamanerna på flera år, till följd av att resmålet är för dyrt.
Däremot arrangerar Swed-Asia Travels resor inriktade på stamfolken i Orissa. Enligt marknadsföringsmaterialet besöker man ”primitiva stammar” och ”människor som fortfarande lever nästintill på stenåldersnivå i Indien”.
Kjell Borneland tar inte åt sig av kritiken mot resor inriktade på Bondafolket. Enligt honom kommer det största hotet från de stora resebolagen som nu börjar hårdexploatera Bondafolket som resmål.
Kritiken är klart befogad men slår dessvärre hårt mot vårt lilla företag som under många år arbetat långsiktigt och försiktigt med resor till ”udda” platser i Indien”, skriver han.
Han anser inte att stamfolken tar skada av Swed-Asia Travels besök, eftersom resorna bygger på lång erfarenhet av olika stamfolk, stor försiktighet, genomtänkta upplägg och små grupper på högst fyra till sex personer.
”En självklarhet för oss är att inte lämna några negativa spår efter oss vid liknande besök. Vi besöker aldrig Bondas byar utan enbart marknadsplatserna dit Bondas kommer en dag i veckan”, uppger Kjell Borneland, som själv leder resorna till Bondafolket och 6-7 andra stamfolk i Orissa.
Han anser inte heller att turism inriktad på stamfolk bör kallas människosafari.
”Absolut inte. En förskräckligare benämning på en intressant resa får man leta efter. Swed-Asia Travels resor i Orissa är renodlade kulturresor, säger han, något som enligt honom bland annat innebär att deltagarna får en grundlig genomgång av levnadsvillkoren för stamfolken både före och under resans gång.
Även Indcenresor i Stockholm arrangerar resor till Andamanerna, och inte heller de besöker stamfolksområden eller reser genom dessa, enligt egen utsago.
”Det är högst omoraliskt att ta turister till ett område där det är förbjudet att åka utan särskilt tillstånd”, skriver Sami Sood, vd på Indcenresor i en skriftlig kommentar.
Hur ser ni på kritiken mot de resebolag som besöker stamfolk på Andamanerna och Orissa?
”Det är fruktansvärt, väldigt oseriöst och oansvarsfullt att anordna resor på detta sätt till stamfolkområden.”
De båda resebolagen planerar inte några förändringar i reseutbudet till följd av den senaste tidens medierapportering om turismen till Andamanerna.
”Vi kommer att fortsätta med våra turer till de tillåtna områdena och med den ”vanliga” turismen”, uppger Sami Sood på Indcenresor.
Har du egna erfarenheter av ämnet?
Kontakta redaktionen@sydasien.se