Lokalradio bekämpar barnäktenskap

De unga programledarna vid Radio Meghna i distriktet Bhola sänder program där lokalbefolkningen uppmanas att avstå från att arrangera barnbröllop och i stället låta sina döttrar fortsätta i skolan. Foto: Naimul Haq/IPS
De unga programledarna vid Radio Meghna i distriktet Bhola sänder program där lokalbefolkningen uppmanas att avstå från att arrangera barnbröllop och i stället låta sina döttrar fortsätta i skolan. Foto: Naimul Haq /IPS
Beräknad lästid 4 minuter

Som fjortonåring var Farzana Aktar Ruma ytterst nära att bli ytterligare en av de många flickor i Bangladesh som alltför tidigt blir bortgifta mot sin vilja. Men tack vare att en lokal organisation engagerade sig ställdes bröllopet in.

När Farzana Aktar Rumas föräldrar för fyra år sedan blev tillfrågade om de ville gifta bort sin äldsta dotter med en ung man med bra familjebakgrund, så ville de inte missa chansen.

– Jag såg det som en välsignelse då frågan kom genom en vän till familjen. Den tilltänkte mannen var begåvad, hade ett eget företag och en bostad i en närliggande stad, berättar hennes pappa Mohammad Yusuf Ali för IPS.

Farzana Aktar Rumas familj bor i en by i kustdistriktet Bhola, där befolkningen lever på fiske och jordbruk. Utan att ens tala med henne om saken beslöt pappan att gifta bort henne och började planera för det kommande bröllopet.

Farzana Aktar Ruma ville inte gifta sig, men hade ingen att vända sig till. Då fick hon kontakt med Selina Aktar vid CLS, en lokal organisation som arbetar med att informera medborgarna om deras rättigheter.

– Jag blir fortfarande chockad över att föräldrar kan godta äktenskapsförslag utan att ta hänsyn till sina döttrars ålder, säger Selina Aktar till IPS.

Strax innan det planerade bröllopet anordnade Selina Aktars organisation ett möte med Farzanas föräldrar för att få dem att ändra sina planer.

– Efter en flera timmar lång diskussion lyckade vi övertyga föräldrarna att det är betydligt mer värdefullt med en utbildad flicka, berättar Selina Aktar.

Abul Kaiser har i flera årtionden arbetat som juridisk rådgivare för organisationen Coast, som bekämpar sociala orättvisor i Bangladeshs kustområden. Han menar att det är gamla föreställningar som ligger bakom att så många föräldrar väljer att gifta bort sina döttrar tidigt.

– Strax efter puberteten börjar flickor betraktas som en börda för familjen och föräldrarna börjar leta efter möjligheter att bli av med henne – under förevändningen att hon behöver skydd, säger Abul Kaiser.

Coast bedriver ett antal program som syftar till att utmana dessa föreställningar. Organisationens ordförande Rezaul Karim Chowdhury menar att befolkningen måste informeras om flickors rättigheter – och det gäller särskilt de föräldrar som själva inte fick chansen att gå i skolan.

– Vårt arbete går ut på att förändra deras inställning, säger Rezaul Karim Chowdhury.

Även lokalradiostationen Meghna
i Bhola försöker ändra människors inställning till flickors rättigheter. De sänder program som syftar till att få ned antalet barnbröllop.

– Vi har en stor publik och brukar bjuda in experter som får prata om preventivmedel, ungas juridiska rättigheter, behovet av utbildning, sociala orättvisor och andra frågor som berör ungdomar, berättar producenten Fatema Aktar Champa.

Radio Meghnas redaktion består av ett 20-tal kvinnor som alla själva är unga. En annan av producenterna, Khadiza Banu, säger att lokalbefolkningen har ett stort förtroende för kanalen.

– Vi sänder ofta program som syftar till att övertyga föräldrar om att de bör avstå från att anordna tidiga bröllop och i stället tillåta att deras barn fortsätter i skolan.

I synnerhet på landsbygden är det fortfarande vanligt att flickors behov av utbildning undervärderas. Men genom ett program kallat Shonglap arbetar Coast med att stärka unga kvinnors självkänsla – och hjälpa dem att hitta egna försörjningsmöjligheter.

I distriktet Cox’s Bazaar har organisationen genom Shonglap lyckats ge närmare 3 000 tonåringar möjligheten att fortsätta i skolan, och flickorna erbjuds även en yrkesutbildning.

Jahangir Alam, chef för Shonglap i Cox’s Bazaar, berättar att eleverna även erbjuds räntefria lån efter sin utbildning, för att de ska kunna starta egna företag. Hittills har 1 600 flickor tack vare det kunnat skaffa sig egna inkomster.

Programmet Shonglap bedrivs för närvarande i 33 distrikt i Bangladesh med hjälp av Coast och flera andra organisationer och finansieras av den norska Strømmestiftelsen.

Naimul Haq /IPS

Nyhetsbyrån IPS

Inter Press Service är en internationell nyhetsbyrå med omkring 500 journalister, merparten lokalt förankrade i fler än 130 länder. IPS fokuserar på och bevakar FN, mänskliga rättigheter, internationell politik, ekonomi, freds- och utvecklingsfrågor samt miljö och klimat. IPS grundades 1964.

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் Українська Українська اردو اردو