Resa i retrospektiv i Kolkatas spårvagn 29

Spårvagn 29 i Kolkata – 9 april 2018
Se Fotogalleri 7 Foton
Den aktuella spårvagnsresan i Kolkata gjordes den 9 april 2018. Foto: Julia Wiræus
Spårvagn 29 i Kolkata
Spårvagn 29 i Kolkata
Spårvagn 29 i Kolkata
Spårvagn 29 i Kolkata
Spårvagn 29 i Kolkata
Spårvagn 29 i Kolkata
Sydasien #2 2021 med tema kultur
Beräknad lästid 1 minut

Spårvagn 29 i Kolkata liknar mer ett museum än en spårvagn. Under vinjetten ”Ett ögonblick i Sydasien” minns Julia Wiræus tillbaka på spårvagnsresan hon gjorde 2018 – en tidsresa, som kan göras om och om igen.Ett ögonblick i Sydasien – vinjett

Det var en stekhet aprildag för tre år sedan när jag för första gången steg in i något som kändes som ett museum, men som i själva verket var 29:ans spårvagn i Kolkata. Resan kostade sex rupier, inte ens en krona, men jag fick ändå en rupie i rabatt av den vänlige
konduktören.

Colgatereklamen som hängde på väggen var tecknad och fick mig att känna mig som Don Draper i ”Mad Men” eller möjligtvis en karaktär i Jhumpa Lahiris böcker.

Sätena var slitna och vagnarna hade antagligen varit i bruk ända sedan 1903 då linjen mellan Tollygunge och Esplanade öppnades. Det kändes mer som en tidsresa än den transportsträcka det faktiskt var.

Läs mer | ”Ett ögonblick i Sydasien” i nr 2 2021

Inläggen under vinjetten ”Ett ögonblick i Sydasien” syns under #ögonblickisydasien och #southasiamoment på våra sidor på Facebook och Instagram.

Uppslag i Sydasien nr 2 2021
Spårvagnsresan i Kolkata i april 2018 etsade sig fast i minnet hos Julia Wiræus, som delar det med Sydasiens läsare.
Sydasien #2 2021, ett nummer i det mindre formatet, med tema kultur kan beställas från redaktionen.
Julia Wiraeus

Julia Wiræus är radioproducent, författare och Indienkännare. Sedan 2011 är hon delvis baserad i Delhi och hennes texter har publicerats i flera av Nordens ledande medier. Hon skriver ofta om social förändring och hur det speglas i synen på kvinnors rättigheter, kön och politik. År 2017 gav hon ut reportageboken "De kallade henne Delhi Braveheart" på Leopard Förlag.

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் Українська Українська اردو اردو