Resa i retrospektiv i Kolkatas spårvagn 29

Spårvagn 29 i Kolkata – 9 april 2018
Se Fotogalleri 7 Foton
Den aktuella spårvagnsresan i Kolkata gjordes den 9 april 2018. Foto: Julia Wiræus
Spårvagn 29 i Kolkata
Spårvagn 29 i Kolkata
Spårvagn 29 i Kolkata
Spårvagn 29 i Kolkata
Spårvagn 29 i Kolkata
Spårvagn 29 i Kolkata
Sydasien #2 2021 med tema kultur
Beräknad lästid 1 minut

Spårvagn 29 i Kolkata liknar mer ett museum än en spårvagn. Under vinjetten ”Ett ögonblick i Sydasien” minns Julia Wiræus tillbaka på spårvagnsresan hon gjorde 2018 – en tidsresa, som kan göras om och om igen.Ett ögonblick i Sydasien – vinjett

Det var en stekhet aprildag för tre år sedan när jag för första gången steg in i något som kändes som ett museum, men som i själva verket var 29:ans spårvagn i Kolkata. Resan kostade sex rupier, inte ens en krona, men jag fick ändå en rupie i rabatt av den vänlige
konduktören.

Colgatereklamen som hängde på väggen var tecknad och fick mig att känna mig som Don Draper i ”Mad Men” eller möjligtvis en karaktär i Jhumpa Lahiris böcker.

Sätena var slitna och vagnarna hade antagligen varit i bruk ända sedan 1903 då linjen mellan Tollygunge och Esplanade öppnades. Det kändes mer som en tidsresa än den transportsträcka det faktiskt var.

Läs mer | ”Ett ögonblick i Sydasien” i nr 2 2021

Inläggen under vinjetten ”Ett ögonblick i Sydasien” syns under #ögonblickisydasien och #southasiamoment på våra sidor på Facebook och Instagram.

Uppslag i Sydasien nr 2 2021
Spårvagnsresan i Kolkata i april 2018 etsade sig fast i minnet hos Julia Wiræus.

 

Sydasien #2 2021, med tema kultur kan beställas.
Print Friendly, PDF & Email
Julia Wiraeus

Julia Wiræus är radioproducent, författare och Indienkännare. Sedan 2011 är hon delvis baserad i Delhi och hennes texter har publicerats i flera av Nordens ledande medier. Hon skriver ofta om social förändring och hur det speglas i synen på kvinnors rättigheter, kön och politik. År 2017 gav hon ut reportageboken "De kallade henne Delhi Braveheart" på Leopard Förlag.