Nyårskalender

I Sri Lankas huvudstad har journalister jagats och dödats

Evig fråga om att stanna eller åka

Frågan om att gå i exil eller att stanna kvar väcks hos journalister som hotas. Läs ett utdrag ur Johan Mikaelssons essä med utgångspunkt i Sri Lanka – om situationer och beslut som får livsavgörande konsekvenser. Härmed är vår nyårskalender som baseras på boken Sidor av Sydasien – Land, stad och stigar i mål.

Print Friendly, PDF & Email
Marknaden ä'r en mötesplats i Afghanistan

Motsättning mellan stad och landsbygd uttalad i Afghanistan

Motsättningen mellan stad och landsbygd är uppenbar i Afghanistan. Sprickorna märks i vardagliga relationer mellan stadsbor och landsortsbor, men har också orsakat väpnade konflikter. Det konstaterar Anders Fänge i boken Sidor av Sydasien – Land, stad och stigar. Här följer ett utdrag.

Print Friendly, PDF & Email
Övergiven båt – om Pakistan i Sydasiens nyårskalender

Utsagor från det döende Indusdeltat

Havet äter sig dag för dag, bit för bit, in i Indusdeltat. För befolkningen här blir konsekvenserna förödande. Men hoppet är inte ute än och människors band med den unika miljön är starka.

Print Friendly, PDF & Email
Tågstationen Pettah i Colombo

Om hur jag missade tåget och blev kvar i Colombo

Vi har tagit oss från byar ute på landsbygden till Colombo, till city, där vi kan leva ut – och bli HBTQI+-aktivister. Här följer tre berättelser, inklusive min egen, om hinder och utmaningar men också om frihet och glädjeämnen. Läs ett utdrag av Damit Chandimals text från Sydasiens färska bok.

Print Friendly, PDF & Email