Nytt år med Sydasien

Beräknad lästid 2 minuter

Nu har Sydasien funnits som nättidskrift under ett år, och tack vare Kulturrådets bidrag fortsätter vi även under 2012 i det interaktiva formatet. I och med tillgängligheten på webben har Sydasiens läsarkrets mångdubblats. Detta tycker vi är jättekul och vår ambition inför 2012 är självklart att växa ännu mer och nå ut till ännu fler läsare!

Under mars har Human Rights Commission på Maldiverna uppmärksammat bristen på jämlikhet mellan män och kvinnor på ögruppen. Sydasiens Nils Finn Munch-Petersen problematiserar maldivernafrågan och hur den pågående islamiseringen påverkar landets kvinnliga befolkning i artikeln “Maldiverna det falska paradiset”.

I Stockholm uppmärksammades kvinnodagen 8 mars i vanlig ordning på etnografiska museet, detta år med tema kvinnor i Afghanistan. Dagen inleddes med visningen av filmen ”Tills vi blir fria” producerad av Kvinnors Nätverk. Filmmakaren Leila Qaraee som sade några ord om solidaritet, och strax efter slängdes vi in på Kabuls gator via storduk. I dokumentären intervjuas ett antal kvinnor som uppmanas att reflektera över sin situation idag, jämfört med tiden före talibanregimen och tiden under regimen.

Människorättsorganisationer som är verksamma i landet har som mål att den afghanska konstitutionen ska inkludera kvinnor, och ge dem samma rättigheter som män. De kämpar för kvinnors rätt att få studera, att lönearbeta samt att få rätt till att vara den enda frun, i landet Afghanistan är månggifte inte ovanligt. För er som är intresserade så finns filmen att ladda ner i två delar på Kvinnors nätverks hemsida, klicka på Afghanistan http://kvinnonet.org/

Efter filmvisningen bjöd museet på en specialvisning av utställningen “Afghanistan – mitt i världen” tidigare recenserad av Anders Davidsson i Sydasien. Sammantaget kändes dagens tema högaktuellt och deltagarna lämnade museet med en ökad kunskap om kvinnors situation i Afghanistan.

Från Afghanistan till nättidskriften tillika föreningen Sydasien:

Vad vore föreningen Sydasien utan sina medlemmar? genom att bli stödmedlem i kulturföreningen Sydasien hjälper du oss att växa. Stödmedlemskapet fungerar så att du sätter in valfri summa till Sydasiens postgiro 79 54 96-9. Av miljövänliga skäl så använder vi oss i första hand av mailutskick, skriv därför både din hemadress och din mailadress i samband med din inbetalning.

Om du inte har e-post adress anmäler du detta och vi kontaktar dig via vanlig post istället. Via våra utskick kan vi nå ut med information för våra medlemmar, så du får veta vad som är på gång i föreningen.

De 30 första stödmedlemmarna får en bonus i form av en dvd, den antropologiska dokumentären ” Side Effects – portraits of a young artist in Lahore” av Mashhood Ahmed Sheikh. Filmen är ett porträtt av konststudenten Omar och hans vänner, deras dagliga liv, framtidsplaner och passion för konsten i Pakistans näst största stad Lahore. Läs Sydasiens filmrecension här.

Alla läsare är välkomma att höra av sig till oss i redaktionen om ni är intresserade av att bidra till tidskriften eller skulle vilja läsa om något specifikt ämne i Sydasien. All feedback är välkommen!

Med hopp om ett storslaget år för Sydasien, välkomnar vi alla stödmedlemmar och läsare till ett nytt år med den enda nättidskriften som specialiserar sig på regionen!

Print Friendly, PDF & Email
Johanna Sommansson

Johanna Sommansson var redaktör för Sydasien 2010–2019. Indolog i botten, med BA i Indologi och en MSc i Socialantropologi med flertalet fältarbeten i Indien, Sri Lanka och Nepal. Johanna brinner för mänskliga rättigheter specifikt funktionsrättsfrågor, jämställdhetsfrågor och HBTQIA++ frågor i Sydasien och i Sverige.