Afghanska medier tystnar vid talibanernas maktstöld

Stå upp för Afghanistan!
Kvinnor i en manifestation i Vancouver 14 augusti. Men vad händer nu? Foto: Margarita Young /Shutterstock
Beräknad lästid 5 minuter

Söndagen den 15 augusti 2021 utgör en ny brytpunkt i Afghanistans historia. Landets medier som ”blomstrat” har tystnat. Talibaner accepterar inte olika, när det kommer till skägg, ord och det mesta däremellan.

Ett dygn efter att huvudstaden Kabul intagits av talibaner har söndagens kaos ersatts av ett spänt lugn under måndagen. På stadens gator syns framför allt beväpnade talibaner, enligt flera oberoende, internationella medier.

Det så kallat fredliga maktövertagandet, med vapen direkt och indirekt riktade mot alla afghaners huvuden, är ett faktum. Islamiska republiken Afghanistan har blivit Islamiska Emiratet Afghanistan. Skillnaden är milsvid. De geopolitiska konsekvenserna är i nuläget oöverblickbara och orsakar orosvågor över världen.

Utvecklingen i Afghanistan har gått mycket snabbare än samtliga bedömare kunde förutse. Landets ledning och försvar visade sig helt ihåligt, när det skulle stå på egna ben.

Vi ser nu hur de inhemska medierna i Afghanistan tystnar. Sajter för tidningar och etermedier i Afghanistan har börjat vissna. Tidningar har inte uppdaterats sedan i lördags. Talibanerna uppges ha tagit kontroll över den nationella TV-stationen, som har en rad kanaler (se Afghanlive.tv).

 

Slut i rutan. En konsekvens av talibanernas maktövertagande. Kanalen Eslah TV var en lokal kanal i Herat. Foto: Afghanlive.tv

India Today rapporterade under måndagen att talibaner tagit sig in i Tolo News, Afghanistans största privata mediebolag, och har tagit kontroll över anläggningen. Även under tisdagen, två dagar efter talibanernas maktövertagande, har Tolo News kunnat fortsätta sin verksamhet och kvinnliga medarbetare har kommit tillbaka till arbetsplatsen och även intervjuat representanter för talibanerna.

Daily Outlook Afghanistan har inte uppdaterats sedan 15 augusti, i lördags alltså,
och det gäller även versionen på dari. Tidningen Kabul Times har inte heller uppdaterats sedan i lördags, alltså dagen innan talibanerna intog staden. Men sajten är i nuläget öppen.

Khaama Press News Agency har en video från flygplatsen i Kabul, som visar springande människor på startbanan och en person som klänger sig fast vid ett flygplan och därefter ramlar ned när flygplanet kommit högt upp i luften, i övrigt inget nytt.

Framtiden för journalister i landet är mycket oviss. I delar som kontrolleras av talibaner har journalister och det fåtal medier som funnits kvar tvingats att rapportera för talibanerna. Detta enligt sajten Gandhara som drivs av Radio Free Europe/Radio Liberty och står för oberoende och initierad rapportering på engelska från och om Pakistan och Afghanistan.

Den tidigare nyhetsrapporteringen har i talibankontrollerade delar ersatts av ”bulletiner från talibanerna och recitering ur koranen”. Ingen musik, ingen underhållning, inga oberoende nyheter och  inga kvinnor tillåts att arbeta.

Mina Khairi mördades
Journalisten Mina Khairi mördades i Kabul i början av juni. Foto: Ariana TV

Människor får heller inte använda sina smarta telefoner, rapporterar Gandhara. I dessa kan ju information inhämtas från olika källor, även sådana som står för olika typer av åsikter.

Afghanistan har enligt Gandhara de senaste åren haft en ”blomstrande mediemarknad”
Redan innan den senaste veckans storm som svept över Afghanistan hade över 100 medieorganisationer stängt ned sin verksamhet. Afghanistan har enligt Gandhara de senaste åren haft en ”blomstrande mediemarknad” med 170 radiostationer, över 100 tidningar och dussintals tv-stationer.

Detta har skett trots upprepade attacker, som det riktade mordet På Mina Khairi i juni 2021, en attack som fördömdes av pressfrihetsorganisationer som Committee to Protect Journalists (se uttalande från CPJ). Bilbomben dödade även Mina Khairis mamma och två andra passagerare och hennes syster skadades. Ett stort antal journalister har under 2020 och 2021 lämnat yrket eller tagit en paus på grund av hot och attacker.

Från en talibankontrollerad stad i norr rapporterar Gandhara att en kvinna skjutits för att ha burit tajta kläder och gått utomhus utan att ledsagas av en man. Ska det bli takhöjden när det kommer till yttrandefrihet i talibanernas Afghanistan?

Zan TV
Kvinnliga journalister som arbetat för Zan TV har utsatts för hot under en längre tid. Foto: Zan TV

”De nya talibanerna” förefaller nu vilja visa upp en fasad som ska skilja sig från de gamla ”talibanerna”. En bokhandlare som hållit öppet under måndagen säger enligt en intervju i Sveriges Radio att talibanerna hittills varit vänliga.

Det är såklart en schimär. Glöm inte sprängdåden mot skolor.

 

Fakta | Talibanerna 2.0 i Afghanistan 2021

Kort om händelseutvecklingen i Kabul 15-16 augusti:
• Afghanistans president Ashraf Ghani har lämnat landet och avgått för att ”undvika ett blodbad”.
• Det Islamiska Emiratet Afghanistan har utropats och talibanerna ska bilda en regering.
• FN:s säkerhetsråd har haft möte om situationen i landet och uppmanar talibanerna att inte bruka våld. FN klassificerar talibanerna som en terrorgrupp.
• USA rekommenderade under söndagen alla internationella diplomater att lämna landet.
• USA:s president Joe Biden har i ett tv-sänt tal till nationen 16 augusti försvarat tillbakadragandet av de amerikanska trupperna efter 20 år i landet.
• Sverige har under måndagen tagit hem all ambassadpersonal. Fler afghaner som arbetat för Sverige i Afghanistan ska få hjälp att lämna landet, genom en hastig lagändring.
• Internationella medier finns än så länge på plats i Kabul. De flesta inhemska medier har tystnat.
• De svenska journalisterna Magda Gad, Expressen, och Samir Abu Eid, SVT, finns fortfarande på plats i Kabul.
• Kaos har under måndagen utbrutit vid Kabuls internationella flygplats och sju människor uppges ha dödats.
• Talibanerna har släppt ur tusentals fångar ur landets fängelser.
Ryssland har fört samtal med talibanerna.
• Kina kan komma att erkänna talibanregimen.
• Talibanerna har utlovat amnesti för de som arbetat för utländska ambassader. Personer som arbetat för USA ställer sig tvekande till löftet.
• Talibaner uppger att kvinnor ska tillåtas fortsätta med utbildning och arbetet, men att de ”ska följa Islams riktlinjer”.
• Talibaner rapporteras, enligt flera internationella medier i Kabul, måla över planscher föreställande kvinnor och skyltfönster för skönhetssalonger täcks över av butikspersonal.

/Fakta uppdaterade tisdag 17 augusti kl 20:00

Sydasiens redaktion följer händelseutvecklingen genom en rad mediekanaler, internationella och lokala i Sydasiens olika länder, och genom samtal med insatta personer, inte minst människor i de olika länderna. Sedan tidigare har redaktionen beslutat att publicera ett kommande temanummer (nr 4, november) om Afghanistan.

Läs mer | Reportage i National Geographic

Tidningen National Geographic har publicerat ett långt, fantastiskt reportage av Jason Motlagh och med bilder av Kiana Hayeri som speglar talibanernas återkomst.

Läs reportaget: As the Taliban return, Afghanistan’s past threatens its future

Print Friendly, PDF & Email
Johan Mikaelsson

Johan Mikaelsson är sedan 2020 redaktör för Sydasien. Johan är frilansjournalist och har skrivit och gjort dokumentärfilm om Sri Lanka med särskilt fokus på mänskliga rättigheter. Hans bok ”När de dödar journalister – En personlig skildring av Sri Lanka”, släpptes 2015. Johan började skriva för Sydasien 1997.