Toppar i Himalaya bestigs i rask takt i dokumentär

Dokumentären ”14 Peaks: Nothing is impossible”
Nimsdai Purja slår rekord i bergsbestigning och allt ljus hamnar på nepaleser. Foto: Netflix
Beräknad lästid 3 minuter

Dokumentären 14 Peaks – Nothing is Impossible handlar om toppbedriften att bestiga de högsta bergen – flertalet i Nepal – på rekordkort tid. Henrik Schedin har sett en spännande och sevärd dokumentärfilm.

Nirmal Purja framstår som både flamsig och lite tokig i början av dokumentären 14 Peaks – Nothing is Impossible som går att hitta på streamingtjänsten Netflix. Som bergsbestigare går Nirmal Purja under namnet Nimsdai och smeknamnet ”Nims”. Det var 2019 som han fick för sig att bestiga alla 14 berg över 8 000 meter på sju månader, något som andra klättrare på toppnivå behövt sju år av hårda ansträngningar för att klara av.

Nimsdai Purja i filmen 14 Peaks
Dokumentärfilmen 14 Peaks: 14 Peaks: Nothing is Impossible med Nirmal ”Nimsdai” Purja i fokus utspelas på hög höjd. Foto: Netflix

Under dokumentären inser vi allvaret i Purjas projekt och hur ambitiös han är. Och inte minst duktig. Purja kommer från en familj av Gurkha-soldater och har själv varit en del av den brittiska arméns Gurkha-förband. När den tjänstgöringen var klar tog han också värvning i den brittiska arméns specialförband, och var nära på att dö i Afghanistan. Efter det började han klättra.

Under sina klättringar fick han upp ögonen för hur bortglömda de nepalesiska klättringsguiderna är, trots att det är de som är de verkligt kunniga och att de bestiger svåra toppar flera gånger under sin livstid.

Nimsdai Purja med bergsklättrarvänner i filmen 14 Peaks
Det finns 14 berg som sträcker sig 8 000 meter över havsnivån. Flertalet av dessa berg ligger i Nepal och bland nepaleserna finns världens skickligaste bergsbestigare. Nimsdai i blå täckjacka. Foto: Netflix

De västerländska turisterna och äventyrarna åker bara hem och berättar om sin sherpa, och nämner inte dem vid sina namn. Det var något som Purja reagerade på och han samlade därför ett gäng erfarna och duktiga bergsbestigare – och nämner deras fulla namn. Bland annat Mingma Gyabu ”David” Sherpa och Geljen Sherpa.

Sherpa betyder heller inte bergsguide, utan är en tibetansk folkgrupp som lever på hög höjd och kan sina berg. Det är därför de också har Sherpa i sitt namn. Som Tenzing Norgay Sherpa, en av de två männen som var först upp på Everest, eller Sagarmatha som berget heter på nepalesiska.

Vi får möta en otroligt charmig man som är lätt att gilla, med en fysik som verkar vara utomjordisk. Som om detta inte var nog så innehåller också dokumentären vackra scenerier från Himalayas toppar och dalar. Detta är både en underhållande och spännande dokumentär som värmer.

Se trailern för filmen 14 Peaks ovan (Youtube). Filmen kan ses i sin helhet genom streamingtjänsten Netflix.

Läs mer | Nirmal Purja

Nirmal Purja föddes 25 juli 1983 i byn Dani i distriktet Myagdi i provinsen Gandaki som ligger i norra Nepal på gränsen till Tibet. Han gick i brittisk skola och anslöt precis som sina tre äldre bröder till brittiska Gurkha-förband och antogs senare i brittiska elitstyrkan Special Boat Service (SBS). Han är bosatt i staden Eastleigh i Storbritannien, men vistas av förklarliga skäl mycket i Nepal.

Som bergsklättrare går han under namnet Nimsdai eller smeknamnet ”Nims”. Nirmal Purjas officiella webbplats Nimsdai.com är värd ett besök. Purja har också skrivit boken Beyond Possible. Hans liv och gärning speglas i ett läsvärt reportage i National Geographic.

Läs mer om filmen 14 PeaksWikipedia.

Nimsdai Purja är aktiv på Twitter (twitter.com/nimsdai) och Instagram (instagram.com/nimsdai).

/Sydasien

Henrik Schedin

Henrik Schedin är skribent och en av två redaktörer för Sydasien. Hans fokusområde är sociala rörelser i Nepal, och har rest till Nepal regelbundet sedan 2012. Henrik har en magisterexamen i globala studier från Göteborgs universitet och har en bakgrund i antropologi och utvecklingsstudier.

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் Українська Українська اردو اردو