Thai Pongal kokar över av lycka och välstånd för tamiler

Thai Pongal i Sri Lanka
Gatumålning vid firande av Thai Pongal i Negombo, Sri Lanka. Grytan som kokar över står i centrum vid den tamilska skördehögtiden. Foto: K.K.T. Madhushanka /Shutterstock
Beräknad lästid 4 minuter

Thai Pongal, den tamilska skördefesten, handlar om så mycket mer än att bara koka opolerat ris i en gryta över öppen eld. Den handlar om hopp och längtan till det nya året som ska bringa lycka, rikedom och god hälsa. Något att tänka på i dessa tider, skriver forskaren Chris Dominic.

Min mamma är 40-talist och född och uppvuxen i ”Sri Lankas tamilska huvudstad”, nämligen Jaffna. För henne har Thai Pongal alltid varit en viktig händelse och i samband med Thai Pongal, 14-17 januari, pratade vi om dess betydelse.

Jag kan inte säga att jag själv fick Pongalfestligheterna i bröstmjölken men jag har alltid cementerat mina nyårslöften kring denna tid efter att ha funderat i två veckor kring hur jag tänkte med mina tidigare nyårslöften, som kom till just när champagneflaskorna korkades upp vid tolvslaget.

Happy Pongal
Happy-Pongal-hälsning i pandemins tidevarv i Tamil Nadu. Illustration: Vectomart /Shutterstock

Nu när jag tänker efter så har jag alltid firat Thai Pongal utan att tänka särskilt mycket på denna högtid och de medföljande ritualerna. Det kan även bero på att min födelsedag infaller dagen innan.

Det finns variationer av Thai Pongal i olika delar av Indien. Det firas som Makara Shankranthi, som representerar dagen då solen går in i stjärntecknet Makara, eller Stenbocken.

Thai Pongal firas alltså i fyra dagar, 14-17 januari, med traditionella ritualer, av tamiler i Sri Lanka, Indien, Malaysia och i andra delar av världen där det bor många tamiler. Människor slänger sina gamla tillhörigheter och ersätter dem med nya.

Nya kläder bärs. Gamla saker slängs med glädje i lågorna. Husen städas, målas och inreds. Hornen på oxar och bufflar dekoreras med snygga målningar i ljusa färger. Unga män ger sig på att tämja tjurar.

Tjurtämjning i Tamil Nadu vid firande av Thai Pongal i Tamil Nadu 2021
Tjurtämjning vid Jallikattu Cattle Bull Taming Festival i Coimbatore i Tamil Nadu i Indien 2021. Foto: Elamaran Elaa Photography /Shutterstock

Trots restriktioner på grund av risk för spridning av coronaviruset samlades hinduer även 2022 vid tempel för att koka mjölk blandat med jaggery (utvunnet sötningsmedel från palmyrahpalmen), kokos, kardemumma, russin, mungobönor, ghee (skirat smör) och cashewnötter. Höjdpunkten under hela högtiden är när grötmjölken kokar över.

Den här speciella gröten kallas Sakkarai Pongal (söt Pongal) och serveras först till gudarna, och därefter delas den kvarvarande gröten, så kallad prasadam (sanskrit för en nådig gåva), till festdeltagarna.

Det finns ett talesätt som säger att med Thais födelse kommer vägen framåt att öppnas, Thai pirandhaal Vazhi pirakkum

Ordet Thai har flera betydelser (i det här tamilska sammanhanget finns ingen koppling till Thailand). Det står för tionde månaden i den tamilska kalendern, men Thai kan även betyda mor.

Det finns ett talesätt som säger att med Thais födelse kommer vägen framåt att öppnas, Thai pirandhaal Vazhi pirakkum. Pongal har innebörden att koka över.

Thai Pongal är i grunden en religiös familjehögtid. Men i Tamil Nadu, är det mer av en social händelse som dessutom getts en politisk och ideologisk dimension.

Paal Pongal
Paal Pongal serveras ofta till barn (som oftast inte gillar Prasadam) – se recept i länken. Foto: asmallbite.com

De dravidiska eller tamilska nationalistiska partierna, som har styrt delstaten sedan 1967, har gjort den till en statlig festival eftersom den anses vara en dravidisk, tamilsk, sekulär festival, till skillnad från Deepavali och Navarathri som ses som sanskritiska festivaler och därför som påtvingade av arisk hinduism över de dravidiska tamilerna. Thai Pongal har sitt ursprung i jordbruket, där bönderna ber om att årets skörd av ris och mjölk ska bli bra.

Thai Pongal har blivit en sekulär skördefest som firas av de flesta tamiler, exempelvis min mamma som är katolik. De flesta tamilska kristna och tamilsktalande muslimer firar dock inte i hinduiska tempel.

Det gör att överkokningsritualen skiljer sig lite åt men firandet i hemmiljö har dock samma koppling till god familjelycka och välstånd. Rent konkret för mig handlar det om att tänka på att det bestämda nyårslöftet kopplas till lycka, hälsa, välbefinnande och välstånd. Något att tänka på i dessa tider.

Chris Dominic

Chris Dominic är Fil.dr. och forskare i hållbarhet och flerspråkig skribent. Han är Sri-Lanka-kännare och cricketfantast som har representerat Sverige internationellt i sporten.

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் Українська Українська اردو اردو