Stor seger för Indiens HBTQ-befolkning

Bilden är från Delhi Pride Walk 2012. Foto: Julia Wiræus
Bilden är från Delhi Pride Walk 2012. Foto: Julia Wiræus
Beräknad lästid 2 minuter

MMed en dom som Indiska medier kallar för ‘historisk’, har landets högsta domstol avskaffat Paragraf 377 av den indiska strafflagen (Indian Penal Code). Därmed blir konsensuellt homosexuellt sex avkriminaliserat, nästan 20 år efter aktivisterna påbörjade kampen för legalisering.

Paragraf 377 introducerades i Indien 1861 när landet var en del av det brittiska imperiumet; enligt paragrafen gjordes alla sexuella handlingar ”mot naturens ordning” brottsliga och straffbara med maximalt livstids fängelse.

Paragrafen har länge kritiserats av aktivister, jurister, och sociala rörelser, eftersom det används som verktyg för att hota, trakassera, och tortera personer som misstänktes vara homosexuella. Dessutom var lagen ett hinder för organisationer som arbetar med sexuell hälsa och HIV/AIDS förebyggande och behandling.

2001 lämnades in första ansökan till Delhis domstol, där sökande krävde att Paragraf 377 skulle avskaffas. Domen från Delhi kom 2009, och homosexualitet avkriminaliserades. Men efter att flera politiska och religiösa grupper överklagade domen, bestämde Högsta Domstolen 2013 att Paragraf 377 inte var grundlagsstridig, och lagen återinfördes.

2013 hävdade Högsta Domstolen att Indiens HBTQ befolkning var en ”pytteliten minoritet”, för liten för att det skulle garanteras något speciellt skydd av lagstiftningen och institutionerna.

Återinförandet möttes med stor besvikelse från aktivister och HBTQ personer, som inom bara 4 år hade fått och förlorat rätten till sin sexualitet.

Aktivistisk och rättslig kamp fortsatte, och flera kända personligheter bestämde sig för att stötta en ny ansökan till Högsta Domstolen, med krav att domarna skulle granska tidigare domen.

2018. Fyra domar granskade fallet separat, och konstaterade idag, den 6 september 2018 att diskriminering på grund av sexuell läggning brister mot centrala konstitutionella rättigheter såsom rätt till likabehandling och rätt till integritet.

Domare Dipak Misra sa att Paragraf 377 har använts som ett vapen för att trakassera HBTQ personer. Domare Indu Malhotra uttryckte det såhär:

”historien måste be om ursäkt till Indiens homosexuella och deras anhöriga, som stigmatiserades och tvingades att leva med rädsla”.

HBTQ aktivister reagerade med glädje på beslutet.

Tushar Malik, aktivist och konsult på Världsbanken om HBTQ frågor, berättade: ”Jag är extatisk över att Högsta Domstolen äntligen förstått att Paragraf 377 var en grov kränkning av mänskliga rättigheter. Men även om detta är en historisk dag, får vi inte glömma att kampen är inte över. Det indiska konstitutionen garanterar mänskliga rättigheter till alla medborgare, och avkriminalisering är ett viktigt steg i en större resa mot fullkomlig jämlikhet”.

Domen om upplösandet av Paragraf 377 är ett viktigt steg för sexuella och mänskliga rättigheter i Indien; det är också, förhoppningsvis, ett avgörande moment för Indien i kampen mot det förtryckande makt av heteronormativa, bakåtsträvande, fördomsfulla värderingar som har länge styrt landet och marginaliserat olika minoriteter.

Maria Tonini

Maria är fil.dr i genusvetenskap och arbetar som lektor på Genusvetenskapliga Institutionen, Lunds Universitet. Hennes avhandling (2016) fokuserade på Indiens HBTQ rörelse och utvecklingar inom lagstiftning om homosexualitet.